štvrtok 19. decembra 2019

Kávové koláčiky

Dochutiť cesto kávou je tiež dobrý nápad 😊 aj keď v prípade tohto receptu by som pridala do cesta kávy viac. Výborný je však krém použitý na spájanie kvietkov, zvýrazní kávovú chuť.




Suroviny: 500 g hladkej múky, 370 g masla, 150 g práškového cukru, 150 g orechov, 2 KL mletej čiernej kávy.

Krém: 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 2 čokoládky Kofila, 1 PL kaka, 250 g masla, 3 PL uvarenej čiernej kávy.

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a nechala v chlade odpočívať 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som vločky a srdiečka.  Kládla som  na plech s papierom na pečenie a piekla som pri teplote 175 stupňov.

Upečené a vychladnuté  som spájala krémom. 

Krém: 
Nad parou som šľahala vajíčka s cukrom, kakaom a čokoládkami kým hmota nezhustla. (Treba dávať pozor, aby sa miska v ktorej šľaháme nedotýkala vody, krém by sa mohol zraziť, scukornatieť.)
Maslo som vymiešala a postupne som zamiešala vychladnutý čokoládový krém. Nakoniec som pridala vychladnutú kávu. 



Mesiačiky

Krehké orechové mesiačiky, ktoré sa rozplývajú na jazyku. 




Suroviny: 360 g hladkej múky, 250 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 150 g mletých orechov, 1 žĺtok.

Postup: Vypracovala som cesto a zabalené vo fólii som ho nechala v chlade 1 hodinu odpočívať. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 4 mm a vykrajovala som mesiačiky. 

Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Ešte horúce mesiačiky som obalovala v zmesy práškového a vanilínového cukru. 




Bratislavské tortičky

Veľmi chutné sú tieto mandľové tortičky, určite vyskúšajte.



Cesto: 300 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 220 g tuku (maslo, Hera, Palmarín), 2 PL kopcovité kakaa, 50 g mletých mandlí, 2 žĺtky, 1-2 PL mlieka (podľa potreby).

Krém: 250 ml mlieka, 1 pudingový prášok mandľový, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 60 g mletých mandlí, 1 KL kakaa.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Nechala som ho v chlade hodinu odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska.

Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 12-14 minút. 
Vychladnuté som spájala krémom a zdobila bielou čokoládovou polevou. 

Krém: Z mlieka a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Zatiaľ som vymiešala maslo s cukrom, primiešala som kakao, vychladnutý puding a mandle. 



pondelok 16. decembra 2019

Adventný čas

Tak čo milí priatelia, už to u vás rozvoniava vanilkou, škoricou a medovníčkami? U nás už  áno, od minulého týždňa... 

Linecké všetkého možného druhu už upečené, niektoré čakajú na plnenie, ale to bude ešte za pár dní, nechcem aby boli plnky staré.😉
Medové pláty sú už tiež upečené, ešte sa chystám na parížske rožky a dosť.

A čo už mám napečené? 
Vanilkové rožky, medvedie labky, fúkané kokosové rožky, nugátové rožteky, kokosovo-karamelové zvončeky, škoricové hviezdičky, kávové vločky, orechové kolieska, arašidové sušienky, princezsky, orechové košíčky, mlynčekové pečivo...samozrejme medovníčky. Tie sú už nazdobené. Ako vždy ich vycifrovala moja dcéra Evka 😊







Želám Vám veľa úspechov pri pečení a nech nám všetkým tie posledné predvianočné, adventné dni ubiehajú v pokoji a radosti.

Arašidové sušienky

K tradičným vianočným koláčikom som tento rok pridala aj tieti sušienky. Pre mňa to bolo niečo doteraz nevyskúšané, pridať do cesta arašidy. Vyskúšala som a s výsledkom som bola spokojná. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 140 g práškového cukru, 140 g mletých nesolených arašidov, 1 vajce. 

Postup: 
Zo surovín som vypracovala cesto. 

Cesto som zabalila do potravinovej fólie a odložila na pol hodinu do chladu. Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3 mm a vykrajovala som rôzne tvary. 

Sušienky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175  stupňov asi 12 minút.

Aj keď to nebolo v recepte, vyskúšala som časť sušienok pred pečením potrieť bielkom a posypať sekanými arašidami. 
Hotové sušienky som spájala pomarančovým džemom a tie posypané arašidami nutelou.
Ale to v recepte tiež nebolo, sušienky mali byť bez zliepania, len také jednoduché 😊