utorok 8. septembra 2020

Nepečená tvarohová torta želatínová

Ak vám chutia výrazne želatínové dezerty, tak vyskúšajte túto tortu. Na môj vkus je v nej použitej dosť veľa želatiny, ale možno by bez nej nedržali suroviny pokope 😊 Chuť je však svieža, na prípravu jednoduchá a myslím si, že nie je čo pokaziť. 

Použila som formu  Tupperware, moju obľúbenú pri vytváraní dezertov so želatinou.  Dá sa  použiť aj klasická tortová forma. Tú ale treba vystlať potravinovou fóliou.



Suroviny: 500 g jemného tvarohu, 2 vanilínové cukry, 3-4 PL práškového cukru, (alebo podľa chuti viac alebo menej), 200 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml ovocného sirupu (ja som použila malinový sirup), 2 sáčky granulovanej želatiny (sáčok má 20 g), 50 g čokolády,  drobné ovocie - maliny, čučoriedky, ríbezle, ale určite by sa dalo použiť aj iné nakrájané ovocie, podľa sezóny a chuti, okrúhle piškóty.

Postup: Najskôr som si dala napučať želatinu. Postupovala som podľa návodu na sáčku. Jeden sáčok som nechala napučať v 200 ml vody zmiešanej so sirupom. Tú som použila do ovocnej časti receptu. 
Na dno formy som uložila ovocie a zaliala som ho pripravenou sirupovou želatinou. Nechala som v chladničke stuhnúť. Trvalo to asi 35 minút.

Medzitým som  začala pripravovať druhú želatinu a tvarohovú hmotu.
Do 200 ml mlieka som dala napučať  druhú želatinu (postupovala som tiež podľa návodu na obale).
Tvaroh som vymiešala s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Rozpustila som si čokoládu.
Želatinu pripravenú v mlieku som pomaly primiešala do tvarohu. Rozdelila som tvaroh na dve časti a do jednej som zamiešala rozpustenú čokoládu. 

Na stuhnutú ovocnú želatinu vo forme som naliala  biely tvaroh, tiež som nechala trochu stuhnúť, aby sa mi po naliatí čokoládovej časti tvarohu všetko nezmiešalo, chcela som mať vrstvy farebne odlíšené. 
Potom som už len uložila piškóty. 
Formu som zatvorila a vložila do chladničky.


pondelok 31. augusta 2020

"Cordon bleu" - pečený v rúre.

Nerada používam cudzie názvy na jedlá ktoré pripravujem a aj pre tento recept by sa hodil jednoduchý názov "Pečené plnené kuracie prsia", bol by  zrozumiteľný, výstižný a slovenský. Keď som si však prečívala jeho históriu, tak si nedovolím  zmeniť ho aj keď konečná úprava je iná.
Gordon blue ako ho majú v jedálnom lístku uvedené mnohé reštaurácie  je nesprávny a  správne by mal byť Cordon bleu. Každý alebo aspoň väčšina z nás už vie, čo sa pod týmto  názvom  jedla skrýva. Keď si toto jedlo objednáte, dostanete vyprážaný kurací rezeň plnený šunkou a syrom. Jedlo, je veľmi chutné. Mne sa zapáčilo v tomto recepte to, že sa v konečnej úprave mäso  nevypráža ale pečie. 
Pátrala som po stopách tohto pokrmu a dozvedela som sa, že pochádza z  z 18. storočia a domovom je mu Francúzsko. Doslovný preklad názvu je Modrá stuha, čo  bolo to v tom čase akési ocenenie najvýznamnejších osobností z rôznych oblastí života a neskôr bol tak pomenovaný aj kulinársky časopis, dokonca aj významná kuchárska škola dostala názov Cordon Bleu. Absolventi sú dekorovaní modrou stuhou, ktorá dokazuje ich najvyššiu odbornosť v oblasti gastronómie. 
Pôvodná modrá stuha bola vyrobená z niekoľkých vrstiev materiálu a asi to je dôvod prečo sa tomuto jedlu začalo tak hovoriť, tiež je z niekoľkých vrstiev ingrediencií, aj keď základom by malo byť telacie mäso...
Informácie som našla na internete, už len veriť, že sú pravdivé 😊



Suroviny: Kuracie rezne, (originál recept udáva telacie mäso),  korenie na pečené kura, plátky šunky, plátky tvrdého syra, (ementál, gouda),  múka, vajíčka, strúhanka,  maslo, olej, soľ.

Postup: Kuracie rezne, ak sú hrubé treba prekrojiť, som naklepala, posolila, posypala korením, položila som plátok šunky, syra a zrolovala som. 
Aby rolky držali, pomohla som si špáradlom. 

Obalila som v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. 
Mäsové rolky som kládla na naolejovaný plech, po vrchu som uložila ešte plátky masla, podliala som trochou vody, prikryla som plech alobalom a piekla som pri teplote 190 stupňov do mäkka asi 30 minút. 
Potom som alobal odstránila a ešte som zapiekla.



streda 15. júla 2020

Kysnutý koláč s tvarohom a marhuľami

Kysnuté koláče s tvarohom, ovocím a posýpkou alebo bez tvarohu ale ovocie a posýpka musí byť sú podľa mňa tie najlepšie, mám ich veľmi rada a rada ich aj pečiem. V lete je to jednoduché, dá sa použiť akékoľvek čerstvé ovocie. Koláče chutia s marhuľami, broskyňami, ríbezľami a samozrejme slivkami. Snažím sa ich  často piecť a využiť čerstvé ovocie, v zime mi už z mrazeného alebo kompótového tak veľmi nechutia 😊

Dnes som ako ovocie použila marhule.
V recepte bolo uvedené,  že suroviny sú na jeden koláč ale ja som z cesta odobrala a upiekla som aj menší koláč do okrúhlej formy s priemerom 27 cm. Koláč na plechu bol aj tak dosť hrubý. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 80 g kryštálového cukru, 150-200 ml mlieka, 60 g rozpusteného masla, 2 vajíčka, štipka soli. 

Plnka: 750 g tvarohu (mala som domáci od farmára, bol výborný), 2 vanilínové cukry, 5-6 PL práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 PL nie kopcovitá zemiakového škrobu, 1 žĺtok, marhule.

Posýpka: 100 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 120 g masla

Postup: Zohriala som mlieko aby bolo vlažné. Z časti mlieka, droždia, 1 KL krystálového cukru a 1 KL múky som urobila kvások.

Múku som preosiala, pridala som soľ, vzídený kvások, prilievala som mlieko rozmiešané s vajíčkami a nakoniec maslo. Vypracovala som vláčne mäkké cesto.
Cesto som nechala prikryté vykysnúť, potom som ho prepracovala a opäť som nechala kysnúť.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala a preniesla na vymastený plech. 

Ako som spomínala, časť cesta som rozvaľkala aj do okrúhlej formy. V tej som piekla koláč bez tvarohu iba s ovocím, posypaný mandľovými lupienkami a posýpkou.

Na cesto v plechu som rozotrela tvarohovú plnku. Tú som urobila zmiešaním všetkých surovín. 
(Keďže som použila domáci tvaroh, bol hrudkový a hustý, zriedila som si ho kyslou smotanou).
Na tvarohovú plnku som uložila marhule nakrájané na mesiačiky a posypala som posýpkou.
Príprava posýpky je už asi každému dobre známa ale ak nie tak je treba múku, cukor a maslo (nie roztopené) medzi prstami drobiť až sa suroviny spoja. 
Ja si drobenku robím ako prvú, dám ju do chladničky aby sa dala potom dobre drobiť.

Koláče som piekla pri teplote 190 stupňov 25 minút. 





Parádne rezne s mozzarellou

Dnes som trochu experimentovala 😊 Kúpila som pekné karé, ktoré priam volalo po klasických vyprážaných rezňoch...nestalo sa tak. Radšej ako vypražiť rezne, rozhodla som sa ich upiecť. Vybrala som z chladničky všetky suroviny ktoré najradšej pri varení používam a kombinujem a pustila som sa do varenia. 
Na konci môjho "tvorenia" bol chutný obed. 😋 Skúste. Možno zachutí aj vám.

Suroviny: bravčové karé, hladká múka, cibuľa - veľa, horčica, kečup, cesnak, mozzarella, olej, mleté čierne alebo farebné korenie, soľ.

Postup: Karé som nakrájala na rezne, asi 0,5 cm hrubé, naklepala som ich a obalila v hladkej múke. 

Na rozpálenom oleji som rezne krátko opiekla a výpek som odložila. 

Cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Zmiešala som kečup, horčicu, čierne mleté korenie a pretlačený cesnak. 

Na výpeku z mäsa som opiekla cibuľu, bolo jej ozaj veľa. Časť z cibule s výpekom som rozložila na dno pekáča, uložila som rezne, posolila som ich, rozložila som na rezne zvyšok cibule a zaliala som všetko zmesou kečupu, horčice a cesnaku. 

Pekáč som prikryla a piekla pri teplote 220 stupňov kým nebolo mäso mäkké. Potom som rozložila na plátky nakrájanú mozzarellu a pri teplote 190 stupňov som zapiekla asi 10 minút.






štvrtok 18. júna 2020

Torta s jahodovým pudingom

S jahodami je to tento rok zase biedne a u nás už vlastne aj končia...
Keď malo pršať bolo sucho, vtedy práve potrebovali vodu lebo rástli, museli sme ich polievať...teraz keď už potrebujú hlavne slniečko,  každý deň prší, čo im vôbec neprospieva lebo hnijú a tie čo aj dozreli ma hrozne zlú chuť. Je problém nájisť aspoň ako-tak dobrú jahodu. 
Zjesť ich len tak ako ich mám najradšej ma neláka a preto ich využívam radšej do pečenia. Už bola bublanina a teraz torta.
Skombinovala som všetko podľa chuti 😊 a bola z toho veľmi dobrá a svieža torta. A hlavne rýchla a jednoduchá.



Suroviny: 5 vajec, 190 g kryštálového cukru, šťava z citróna 1/2 KL, 100 ml oleja, 180 g hladkej múky, 1/2 KL prášku do pečiva.

Krém: 500 ml jahodového džúsu, 1 jahodový puding v prášku 37 g, 3 PL kryštálového cukru, 120 g masla, jahody, jahodový džem.

Postup: Vyšľahala som bielky s postupným pridávaním cukru a citrónovej šťavy. Keď bol sneh hustý, prišľahala som po jednom žĺtky a pomaly som zašľahávala aj olej.  
Múku som zmiešala s práškom do pečiva a zľahkla som primiešala k snehovému základu, už len vareškou.

Dno tortovej formy s priemerom 26 cm som vystlala papierom na pečenie, boky som potrela olejom. Cesto som rozotrela do formy.  

Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som dopekala prikryté asi 10 minút.

Krém: Uvarila som puding z džúsu, cukru a pudingového prášku. Ešte do horúceho som primiešala maslo a jahody (nakrájala som ich na menšie kúsky).

Upečený a vychladnutý korpus som prekrojila a bohato potrela jahodovým džemom (v mojom prípade domácim). Na vrchný korupus som rozotrela vychladnutý puding. 

Už som len dozdobila. Torta  bola výborná s kopčekom šľahačky 😉


Dobré maškrtenie 😋