pondelok 11. decembra 2017

Citrónové kolieska

Vybrať z takého množstva vianočného pečiva ktoré sa ponúka či už na internetových stránkach, v časopisoch ale aj v knižkách je veľmi ťažké... Snažím sa vždy o pestrosť.  Pečiem okrem  obyčajných lineckých koliesok  aj  orechové, kokosové, kakaové, kávové a škoricové. Je to u nás doma taká vianočná klasika.  Vždy ju  rada niečím novým  spestrím.  Upiekla som preto tieto kolieska s chuťou a vôňou citrónu.  


Suroviny: 360 g hladkej múky špeciál(500 g), 100 g práškového cukru (130 g), 250 g Hera maslová (370 g), 2 žĺtky (3), kôra a šťava z 1 citróna.

Plnka: 150 g masla, 120 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 3 PL Solamylu (zemiakový škrob), šťava z 1 citróna.

Poleva: množstvá neboli uvedené, robila som ju teda na dvakrát lebo som neodhadla na prvykrát množstvo cukru. Práškový cukor som vymiešala s citrónovou šťavou do hladka.

Postup: Múku a práškový cukor som preosiala do misky, nastrúhala som kôru z dobre umytého citróna, pridala som šťavu, žĺtky a nakrájanú Heru. 
Vypracovala som cesto. (Je mäkké a pružné). Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na hodinu. 
Potom som cesto  rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som kolieska. Kládla som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 165 stupňov som piekla asi 15-18 minút, aby neboli tmavé.
Vychladnuté kolieska som spájala krémom a vrch som namáčala v poleve.

Plnka: V mlieku som rozmiešala Solamyl a uvarila som kašu. Za občasného miešania som ju nechala vychladnúť. (Nie do studena, mala by byť vlažná). 
Maslo som vymiešala s cukrom a pridávala som po častiach vlažnú kašu. Nakoniec som zamiešala šťavu z citróna.  

Poznámka: Plnky je dosť veľa, buď treba znížiť množstvá pri príprave o polovicu, alebo urobiť kolieska z väčšej dávky. (Upravené v recepte za zátvorkou). 
Plnka je chutná,  veľmi svieža, vhodná na zlepovanie napríklad aj  lineckého pečiva. Určite sa dá spotrebovať.

Ježe

Ježe, milý názov pre tento jednoduchý koláčik. Príprava cesta je síce rýchla ale horšie je to už s dokončením. Trošku sa treba pohrať s namáčaním a obaľovaním v kokose ale konečný výsledok stojí za to...ježe chutia veľmi dobre.




Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 6 žĺtkov 100 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Poleva: 250 g masla, 150 g Hera maslová, 300 g práškovhé cukru, 4 PL kakaa, 12 PL mlieka, 6 PL rumu, kokos na obaľovanie.

Postup: Z kryštálového cukru som pripravila karamel, zaliala som ho vlažnou vodou (pozor, môže prskať a stvrdne). Na miernom ohni som karamel rozvarila a nechala vychladnúť. 
Zatiaľ som vyšľahala žĺtky s práškovým cukrom do hustej peny, prilievala som karamel. Zľahka vareškou som zamiešala múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný s bielkov a štipky soli. 
Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (rozmery plechu 29x38 cm). Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 20 minút. 
Upečený a vychladnutý plát som nakrájala na kocky. Každú som namočila celú do polevy a obalila v kokose.

Poleva: Do kastróla som dala Heru, cukor, kakao a mlieko. Zohrievala som na miernom plameni kým sa všetko nespojilo. Kastról som odložila z ohňa a primiešala som hneď maslo aby sa rozpustilo, pridala som aj rum. 





nedeľa 3. decembra 2017

Čas adventný...

Poslednou novembrovou nedeľou sa skončil kresťanský cirkevný rok. Katolíci ju nazývajú Nedeľou Krista Kráľa, evanjelici Nedeľou večnosti.
Nový cirkevný rok sa začína dnešnou nedeľou   3. decembra, ktorá zároveň otvorí predvianočné pôstne obdobie - advent. Príprava na narodenie Ježiša Krista, čiže jeho prvý príchod, trvá štyri nedele. Práve toto obdobie je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána. 
Keďže tento rok 24. december pripadne na nedeľu, zažijeme najkratší možný advent. Vianočný predvečer sa kryje s poslednou adventnou nedeľou.
Slovo advent pochádza z latinského adventus a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami - tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. 
Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva, vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a a prichádza ako víťaz, kráľ a osloboditeľ. Svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je "Svetlo sveta." Je aj symbolom Kristovho evanjelia, ktorého autormi boli štyria evanjelisti Lukáš, Marek, Matúš a Ján. Najčastejše sú sviečky modré alebo fialové, symbolizujúce liturgické farby adventných nedieľ. Ozdoby na adventnom venci by mali byť skromné, iba suché plody, šípky, šišky alebo mašle vo fialovej alebo bielej farbe. Adventný čas je taký malý pôst, obdobie pokánia, zamyslenia, kajúcnosti a očistenia človeka.


Štyri adventné sviečky
Prvá sviečka MIER - vzdychla a povedala: "Moje svetlo síce svieti, ale ľudia žiadny mier nedodržujú". Jej svetlo bolo čím ďalej tým menšie, až zhaslo...
Svetlo druhej sviečky VIERA povedalo: "Som zbytočná, ľudstvo nechce nič o Bohu vedieť, nemá preto cenu, aby som svietila." Prievan ju zhasol...
Ticho a smutne sa k slovu prihlásila tretia sviečka: "Volám sa LÁSKA, už nemám silu aby som horela, ľudia ma odstavili stranou. Vidia len sami seba a žiadnych iných, ktorých by mali radi." Zhaslo i toto svetlo.
Do miestnosti vošlo dieťa, pozrelo na sviečky a povedalo: "Vy musíte predsa svietiť!" Skoro sa rozplakalo...
Vtom sa prihlásila k slovu posledná štvrtá sviečka  a povedala: "Neboj sa, pokiaľ ja svietim, môžem aj ostatné sviečky znovu zapáliť. Volám sa NÁDEJ." Dieťa zaplálilo od tejto sviečky aj ostatné. 
Plameň Nádeje by nikdy nemal v našich životoch vyhasnúť.  Plamene Mieru, Viery, Lásky a Nádeje neustále udržujme zapálené.

Milí priatelia, prežite tento adventný čas v nádeji a viere v mier a lásku...

utorok 7. novembra 2017

Bábovka s vôňou a chuťou škorice

Bábovka je nielen rýchlo pripravená ale je aj veľmi chutná. Vonia škoricou a jabĺčka jej dodávajú vláčnosť.  Mne veľmi chutila potretá trochou masla 😊a k tomu kakao. Nebojte sa vyskúšať ju.




Suroviny: 1 šľahačková smotana (môže byť aj sladká na varenie), použila som 200 g balenie, 3 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 250 g kryštálového cukru, 420 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL rastlinného oleja, 120 g nastrúhaných očistených jabĺčok, 2 PL kakaa, 1 PL mlieka, 1/2 KL škorice, hrozienka.

Postup: Do misky som vyliala smotanu, rozšľahala som spolu s vajíčkami, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Primiešala som múku s práškom, olej a jabĺčka. 

Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala kakao zmiešané s mliekom a do druhej časti cesta som zamiešala škoricu a hrozienka.

Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Lyžicou som striedavo dávala tmavé a svetlé cesto (ako šachovnicu). Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.




utorok 24. októbra 2017

Jeseň ako vymaľovaná...

Celá rodina sme využili minulotýždňovú slnečnú  nedeľu na príjemnú vychádzku spojenú so zberom šípok. Vybrali sme sa do Handlovej. Veď je to manželove rodné mesto, pozná okolitú prírodu nemuseli sme sa obávať že zablúdime. Viedol nás na miesta, kde si pamätal že šípky rástli.  Ružových kríkov bolo veľa ale predbehli nás šikovnejší zberači, ktorí už dávnejšie šípky pozbierali, zostalo len pár na vrchných konárikoch. Neuspokojili sme sa so zvyškami a kráčali sme ďalej.  Museli sme prejisť pekný kus cesty, kým sme na ne narazili. 


Aj keď jeseň nepatrí medzi moje najobľúbenejšie ročné obdobie, každý rok  ma prekvapuje svojou farebnou pestrosťou stromov. Je to nádherné....  

Urobila som si zopár záberov. Nie sú to profesionálne zábery o fotení takmer nič neviem ale fotím rada 😊










Naša šípková nádielka...


Ešte jesenné dekorácie...





Banánový zákusok s karamelovým krémom

Mali sme doma banány, ktoré akosi rýchlo prezrievali a tak som ich radšej spotrebovala. Využila som ich na tento zákusok. Skombinovala som  cesto z jedného receptu a plnku z druhého, niečo som doplnila a bol z toho nový recept.  Cesto bolo pripravené raz-dva len krém ma  nemilo prekvapil.  Problém bol v jeho tuhnutí. Podľa receptu bolo treba zmiešať uvarený puding so Salkom a tvarohom. Bolo to veľmi riedke a tak som primiešala maslo. Myslela som, že  pomôže tomu aby krém na zákusku stuhol,  nestalo sa tak. Našťastie sa dal  zákusok ako-tak pokrájať. Výborná banánovo-karamelová chuť vynahradila jeho nevzhľadnosť 😊




Suroviny: 500 ml zakysanky, 300 g jemného kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, 50 g mletých orechov, 260 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa.
Krém: 400 ml mlieka, 1 karamelový puding (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 1 Salko (sladené kondenzované mlieko - konzerva), 250 g jemného tvarohu, 150 g masla.
Na potretie cesta: 150 g masla, 100 g horkej čokolády, 5-6 banánov.

Na posypanie: čokoláda.

Postup: Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín. Stačí vymiešať ručne vareškou alebo ponorným mixérom. Hladké cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. (Veľkosť plechu 38x29).

Krém: V časti mlieka som rozmiešala pudingový prášok. Kryštálový cukor som skaramelizovala, zaliala zvyškom mlieka a rozvarila. Do vriaceho karamelového mlieka som pridala mlieko s pudingovým práškom a uvarila som hustý puding. Nechala som ho za občasného miešania vychladnúť aby bol vlažný a primiešala som tvaroh a Salko. Krém som zmiešala so zmäknutým maslom.

Na potretie cesta som rozpustila vo vodnom kúpeli čokoládu. Nie horúcu som zmiešala s maslom.

Nakrájala som banány na kolieska.

Vychladnuté cesto som potrela čokoládovým maslom, uložila som kolieska banánu a natrela som karamelovú plnku. Vrch som posypala postrúhanou čokoládou a keďže som mala doma krovky, tak som nastrúhala aj tie. Keď už karamelové tak nech to stojí zato. 😋


utorok 26. septembra 2017

Jesenný kysnutý koláč

Prečo jesenný? Lebo slivky, ringloty, hrozno a aj jabĺčka mi pripomínajú jeseň. Vtedy väčšinou dozrievajú a mám toto ovocie veľmi rada. Tak ako k letu patria jahody, maliny, ríbezle, tak k jeseni práve toto ovocie a k zime a jari priraďujem pomaranče, mandarinky, banány, ananás....
Zdá sa vám to smiešne? Nevadí, ja to mám takto rozdelené. 😊

Dnes som teda upiekla jesenný koláč do ktorého som použila ringloty a jabĺčka. Upravila som si jeden recept, ktorý rada používam, zmenšila som dávku lebo som chcela upiecť len jeden koláč do okrúhlej formy. Hlavne som ale chcela aby bolo cesta dosť, teda aby bolo  po upečení hrubšie. Vyšlo to, bola som veľmi rada. 



Suroviny: 320 g polohrubej múky, štipka škorice, 1 KL sušeného droždia, 2 PL jemného kryštálového cukru, 30 g rozpusteného masla, 1 PL oleja, 100 ml vlažného mlieka, 1 vajce, ringloty (5),  1 veľké jabĺčko, vanilínový cukor, hrozienka, nasekané vlašské orechy, kúsok masla.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej škoricu, sušené droždie, cukor a štipku soli. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala vajíčko a prilievala som k múku. Postupne som pridávala aj vlažné maslo a olej. Vypracovala som cesto. Prikryla som ho a dala kysnúť. Asi po 30 minútach kysnutia som cesto opäť prepracovala a znovu dala kysnúť.

Kým cesto kyslo, ovocie som umyla, ringloty som nakrájala na mesiačiky, jabĺčka som zbavila jadierok a tiež nakrájala na tenšie mesiačiky (aj so šupkou). Hrozienka som umyla.

Vykysnuté cesto som roztlačila do vyolejovanej okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Na cesto som ukladala striedavo mesiačik jabĺčka a ringloty. Vrch som posypala vanilínovým cukrom, dala som aj trochu kryštálového cukru, lebo boli ringloty kyslejšie, posypala som škoricou, hrozienkami a orechami. Na vrch som pokládla ešte plátky masla.



Koláč som piekla pri teplote 185 stupňov 20-25 minút.


Výborné kuracie prsia

Mäsko je šťavnaté s vynikajúcou chuťou, ktorú mu dodáva slaninka, zelenina a všetky ostatné použité ingrediencie.  Recept nie je od nijakého známeho šéfkuchára, sama som si ho vymyslela skombinovaním dostupných surovín.  Nebojte sa preto recept  vyskúšať. Verím tomu, že vám mäsko pochutí aspoň tak, ako chutilo nám doma 😊 


Suroviny: Kuracie prsia, slaninka prerastaná (použila som oravskú), cibuľa, cesnak, papriky, paradajky, šampiňóny, mletá rasca, mleté čierne korenie, kari, čerstvá petržlenová vňaťka, ligurčeková vňaťka, bazalka,  sladká smotana.

Postup: Kuracie prsia som nakrájala na rezne a prudko opiekla na oleji.

Do výpeku som dala slaninu nakrájanú na kocky a opražila som ju. Slaninku som vybrala na tanierik a do výpeku som pridala nakrájanú cibuľu a opražila som ju do sklovita. K cibuli som pridala čerstvé nakrájané šampiňóny, mletú rascu, soľ a korenie. Chvíľu som šampiňóny podusila (2 minútky) a pridala som k nim nakrájanú papriku, nasekaný cesnak, ligurček,  petržlenovú vňaťku a  trochu bazalky. Všetko som premiešala, minútku prehriala a odstavila.

Pekáč som vytrela olejom a rozložila som opečené kuracie rezne. Posolila som ich a posypala kari korením.  Na rezne som rozdelila zeleninovú zmäs, zaliala som sladkou smotanou. 
Pekáč som zakryla a piekla pri teplote 210 stupňov 25-30 minút. (Kým nebolo mäso mäkké). 
Pekáč som odokryla, na vrch som poukladala  nakrájané paradajky a ešte som zapekala asi 10 minút.

K mäsku som pripravila zemiakovú kašu, dobrá by bola aj ryža to už podľa každého chuti.

Želám Vám DOBRÚ CHUŤ!