Predvianočné adventné večery lákajú k príjemným posedeniam pri šálke dobrého horúceho čaju. U nás doma patrí čaj medzi najobľúbenejšie nápoje, či je to už čaj ovocný, zelený, biely alebo bylinkové. Dnes som vyskúšala novinku, čaj pečený a bola som veľmi milo prekvapená jeho príjemnou ovocnou chuťou.
Recept je z časopisu.
Suroviny: 1,5 kg ovocia, môže byť mrazené aj čerstvé (jahody, maliny, černice, čučoriedky, ríbezle, marhule, hrušky, jabĺčka...) 1 kg kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, 8 klinčekov, 4 kúsky škorice, 3-4 hviezdičky badiánu, 150 ml rumu alebo griotky.
Ja som si upravila množstvá podľa dostupných surovín.
Použila som 400 g sáčok mrazeného ovocia - jahody, ríbezle, černice, maliny, 350 g mrazené domáce černice, 100 g mrazené domáce červené ríbezle, 3 veľké jabĺčka nakrájané na malé kúsky aj so šupkou, 8-9 PL kryštálového cukru, šťava z 1/2 citróna, 75 ml rumu, ako koreniny som dala balíček - zmes na varené víno.
Postup: Ovocie som vysypala na hlboký plech, nemusí sa rozmrazovať ale väčšie kúsky som nakrájala na menšie, hlavne jahody, pridala som jabĺčka, posypala som koreninami, priliala som citrónovú šťavu, rum a zasypala som cukrom. Plech som vložila do rúry a pri teplote 170 stupňov som piekla 45 minút. Počas pečenia som ovocie asi trikrát premiešala. Ihneď po vybratí z rúry som dala do pohárov, zatvorila a dala som sterilizovať pri 80 stupňoch 20 minút - tiež v rúre.
Použitie: 3-4 KL čaju zaliať horúcou-vriacou vodou a piť. Ovocie sa dá použiť aj do jogurtov, zmrzlinových a pudingových pohárov ale aj na koláč alebo do vareného vína....
Na zdravie!
Takto vyzerá čaj po upečení
Už som počula o pečenom čaji, ale ešte som neskúšala ....vďaka za inšpiráciu , určite vyskúšam .Pekný advent Evička :-).
OdpovedaťOdstrániťOpravdu musí bý výborný a ta vůně, též jsem ještě neochutnala, díky za recept...:))
OdpovedaťOdstrániťkrásne foto a veľmi sa mi páči aj farebná zmena tvojho blogu, cítam sa tu príjemne :-)
OdpovedaťOdstrániťoprava...cítim
OdpovedaťOdstrániťOch pečený čaj zbožňujem a už druhý rok sa zaradil medzi predvianočné pečenie.
OdpovedaťOdstrániťKrásny blog a veľmi inšpiratívne recepty :)
Aj nám s dcérou čaj veľmi chutí a aj pekne vonia...som rada, že sa môj blog páči, budem sa tešiť každej Tvojej návšteve.
OdstrániťEvelina moja.Ja som ho dnes robila.Cierne,cervene ribezle,maliny,visne,jablcka citron /*kupovane/ klincek, skorica,rum, cukor,vsetko od oka ma to krasnu farbu a neskutocnu vôňu. Uz sa tesim na zimu...papa
OdpovedaťOdstrániťMerci za to ze si...
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťMarienka, len nech ti do zimy vydrží... ja som robila na Vianoce z citrusového ovocia a jabĺčok, je fakt, že som ho nesterilizovala a či preto neviem, ale pokazil sa mi, nestihli sme ho celý použiť, veľmi ma to mrzelo. Asi je dobre pridať nakoniec aj nejaký alkohol (rum) aby to vydržalo, ten konzervuje :) Mám naložené v rume a cukre vlaňajšie višne a sú doteraz dobré :) Krásny letný týždeň. Ahoj
OdpovedaťOdstrániťEvelina moja zlatá.
OdpovedaťOdstrániťHlásim ,že 2 fľaška pečeného čaju padla a je vynikajúci nepokazil sa mi jupiiii:-)))
Jooooj aj mňa by to moloch mrzelo keby sa mi pokazil
Ja som už zliala tohtoročné višne naložené v alkohole a troche cukru do sklenených fľašiek.Lebo s kamoškami budeme v zime akože "chudokrvne" tak si za kalištek radi dáme tekutého železa...
Zatiaľ nam stačia len tie scedené višne,ktoré majú tiež svoje čaro a aj grady...
Myslím na Teba papa
Ahoj Marienka, tak som veľmi rada že sa ti čaj nepokazil, ja som ho zatiaľ ešte nerobila a asi ani nebudem, mám tiež naložené višne v rume a tak ako ty aj ja sa teším keď si z neho dám :) a višne sú výborné na zdobenie guliek ktoré robím na Vianoce z rôznych okrajkov cesta...tento rok si idem vyrobiť nejaký likérik zo Salka a čokolád, našla som na internete recept tak vyskúšam, ak bude dobrý, dám aj recept :)) Ahoj a maj sa dobre.
OdpovedaťOdstrániť