Tento vynikajúci zákusok som objavila na stránke varecha.sk. Určite sa oplatí vyskúšať ho, je veľmi dobrý a vhodný na akúkoľvek slávnostnú príležitosť.
Suroviny: 9 vajec, 9 PL kryštálového cukru, 3 PL polohrubej múky, 3 PL strúhanky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2 PL oleja, sekané orechy.
Krém: 1 l mlieka, 2 a 1/2 balíčka vanilkového pudingu (asi 90-100 g), 1 vanilkový cukor, 9 PL kryštálového cukru, 300 g masla, 2 PL kakaa.
Šľahačka: 2 balíčky práškovej šľahačky, mlieko, stužovač šľahačky. Nutela na potretie.
Postup: Ušľahám tuhý sneh z bielkov. Počas šľahania pridávam cukor. Prišľahám olej a už len zľahka vareškou primiešam múku zmiešanú so strúhankou a práškom do pečiva. Plech na pečenie vyložím papierom na pečenie, potriem ho olejom a posypem sekanými orechami.
(Nemusí byť hrubá vrstva orechov)
Na orechy rozotriem cesto.
(Treba rozotierať jemne, aby sa nepremiešalo cesto s orechami, robí sa to trošku horšie ale dá sa to zvládnuť).
Cesto vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem 18-20 minút. Po upečení a vychladnutí upečený plát prevrátim tak, aby boli orechy na vrchu. Natriem ich vrstvičkou nutely.
(Nemusí byť hrubá vrstva orechov)
Na orechy rozotriem cesto.
(Treba rozotierať jemne, aby sa nepremiešalo cesto s orechami, robí sa to trošku horšie ale dá sa to zvládnuť).
Cesto vložím do rúry vyhriatej na 175 stupňov a pečiem 18-20 minút. Po upečení a vychladnutí upečený plát prevrátim tak, aby boli orechy na vrchu. Natriem ich vrstvičkou nutely.
Krém: V časti mlieka rozmiešam pudingové prášky a všetkých 9 žĺtkov. Zvyšok mlieka dám variť s cukrom a vanilkovým cukrom. K vriacemu mlieku prilejem odobratú časť mlieka a uvarím puding. Puding nechám vychladnúť za občasného premiešania. Zatiaľ vyšľahám maslo a keď je puding už nie horúci ale len vlažný, pridávam k maslu a dobre vyšľahám. Krém rozdelím na dve časti a do jednej primiešam kakao. Mám jeden biely krém a jeden tmavý.
Na plát natretý nutelou kladiem lyžicou striedavo kopček bieleho a tmavého cesta vedľa seba. Potom vrch zarovnám a dám stuhnúť.
(Krém sa môže aj vidličkou trochu premiešať aby sa vytvorilo mramorovanie a až potom zarovnať).
Vyšľahám šľahačku s mliekom podľa návodu na obale, primiešam stužovač šľahačky.
(Krém sa môže aj vidličkou trochu premiešať aby sa vytvorilo mramorovanie a až potom zarovnať).
Vyšľahám šľahačku s mliekom podľa návodu na obale, primiešam stužovač šľahačky.
Na krém natriem šľahačku a už len ozdobím nastrúhanou čokoládou.
Hmm, vypadá to náramně jedle:-)))
OdpovedaťOdstrániťmňáám, takto dráždiš ! vyzerá fantasticky
OdpovedaťOdstrániťEvka, robíš mi chúťky :-)...krásny zákusok a poriadne lákavý
OdpovedaťOdstrániť