Neodolala som akciovým jahodám a kúpila som jedno balenie. Bolo to prvykrát čo som kúpila toto ovocie. Zatiaľ som jedla len domáce z našej záhrady a veru tie kúpené nemajú nič spoločné s našimi... Domáce sú voňavé, sladké a výborne chutia, pokiaľ samozrejme majú tie najlepšie podmienky aby dozreli, ale tie z obchodu okrem vôňe, ktorá ma po otvorení krabičky omámila nemali s jahodami nič spoločné, boli bez chuti. A tak som si povedala, že ich použijem do nejakého koláča, tam sa tá ich nevýrazná až žiadna chuť hádam stratí. Podarilo sa. Jahody som dochutila a v koláči ich chuť trochu vynikla. Tak vznikol tento lahodný koláč.
Suroviny: 200 g hladkej múky, 2 KL kypriaceho prášku, 80 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce.
Krém: 500 g jemného krémového tvarohu (použila som tvaroh Milblu z Kauflandu) ale samozrejme môže byť aj iný jemný tvaroh, 2 vanilkové cukry, 4-5 PL práškového cukru (podľa chuti), 2 šľahačkové smotany, 100 ml mlieka, 20 g jemnej mletej želatiny Dr. Oetker (Želatina na sladké i slané použitie), 500 g jahôd.
Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky na pol hodiny.
Zatiaľ som jahody očistila, odložila som si na ozdobenie a ostatné som nakrájala na menšie kúsky. K jahodám som dala 2 PL kryštálového cukru, troškou vody a udusila som ich do mäkka. Vzniklo mi jahodové pyré.
Zatiaľ som jahody očistila, odložila som si na ozdobenie a ostatné som nakrájala na menšie kúsky. K jahodám som dala 2 PL kryštálového cukru, troškou vody a udusila som ich do mäkka. Vzniklo mi jahodové pyré.
Cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy s priemerom 25 cm, ktorú som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou.
(Cestom som vyložila celú formu, aj boky).
Popichala som cesto vidličkou. Na vrch som položila papier na pečenie a nasypala som suchú strukovinu - hrach, fazuľu.
(Je to len kvôli zaťaženiu cesta aby sa pri pečení nezdvihlo-nevytvorilo bubliny).
Piekla som pri teplote 180 stupňov 10 minút, potom som odstránila papier aj s hrachom a ešte som dopekala asi 7-10 minút. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho vybrala z formy.
(Cestom som vyložila celú formu, aj boky).
Popichala som cesto vidličkou. Na vrch som položila papier na pečenie a nasypala som suchú strukovinu - hrach, fazuľu.
(Je to len kvôli zaťaženiu cesta aby sa pri pečení nezdvihlo-nevytvorilo bubliny).
Piekla som pri teplote 180 stupňov 10 minút, potom som odstránila papier aj s hrachom a ešte som dopekala asi 7-10 minút. Koláč som nechala vychladnúť a potom som ho vybrala z formy.
Kým koláč chladol, urobila som krém.
Do mlieka som vysypala želatinu, premiešala a nechala 10-15 minút napučať. Želatina zhustla, vpila celú tekutinu.
Medzitým som vyšľahala tvaroh so smotanami a cukrami do hustého krému.
Želatinu som zohrievala na miernom ohni kým sa nerozpustila, vznikla tekutá vlažná kašička. Hneď som ju prilievala za stáleho miešana vareškou k tvarohovému krému.
Do mlieka som vysypala želatinu, premiešala a nechala 10-15 minút napučať. Želatina zhustla, vpila celú tekutinu.
Medzitým som vyšľahala tvaroh so smotanami a cukrami do hustého krému.
Želatinu som zohrievala na miernom ohni kým sa nerozpustila, vznikla tekutá vlažná kašička. Hneď som ju prilievala za stáleho miešana vareškou k tvarohovému krému.
Na upečený vychladnutý koláč som natrela jahodové pyré a zaliala som krémom. Vrch som ozdobila jahodami a nastrúhanou bielou čokoládou. Koláč som vložila do chladničky stuhnúť.
Velmi jemný a krásný koláč, tvaroh,jahody a bílá čokoláda je pohádková kombinace...:))
OdpovedaťOdstrániťSúhlasím...:)
Odstrániťsúhlasím čo napísala Sonka :-)
OdpovedaťOdstrániťNaco tie strukoviny? :)
OdpovedaťOdstrániťPri pečení sa na ceste neurobia bubliny, povrch je potom hladký...
OdstrániťSuper zákusok, mňam! Receptík je vyskúšaný, ďakujem! :)
OdpovedaťOdstrániťTeším sa :)
OdpovedaťOdstrániť