Púpava lekárska (Taraxacum officinale agg.)
Rastie ako jedna z prvých jarných bylín a niet snáď človeka, ktorý bu ju nepoznal. Okrem iného obsahuje vitamíny, horčiny a triesloviny, väčšie množstvo minerálnych látok. Na jeseň obsahuje iné účinné látky ako na jar.
Zbierame listy, keď sú veľké 6-10 cm, väčšie nezbierame, sú prihorké. V jeseni vykopávame a zbierame koreň.
Liečivá bylina má močopudný a žlčopudný efekt. Čistí krv a podporuje tvorbu krvi. Pomáha pri rôznych kožných problémoch (vhodná je kombinácia s lopúchom) a aj pri celkovej slabosti.
Z listov varíme čaj, pridávame ju do šalátov, polievok a zeleninových prívarkov.
Z kvetov púpavy, ktoré zbierame zavčas ráno, pripravujeme med. A práve táto jej príprava ma zaujala, odlišuje sa od známych postupov, kde sa kvietky luhujú vo vode a potom sa výluh varí s cukrom...neviem koľko výživných látok sa v takom tzv. mede zachová...
Jej postup je iný. Hlávky kvietkov bez stopiek dáme do kvalitného medu a necháme 2 týždne luhovať. A už len natierať na chlebík. Kvety jeme spolu s medom.
Na jeseň môžeme vykopať korene púpavy a pripraviť pálenku. Do flaše so širokým hrdlom dáme kúsky umytého a očisteného koreňa. Flašu zaplníme do polovice a dolejeme čírym alkoholom. Na 6 týždňov ju postavím na slnečné miesto a z času na čas potrasieme. Pálenka pomáha pri ťažkostiach s kĺbmi. Jednu čajovú lyžičku zriedenú s vodou užívať každý deň.
Jarná kúra
Nazbierame si za hrsť púpavových listov, umyjeme ich a odložíme do misky. Hodinu necháme odstáť a potom ich zjeme pred obedom. Kúra má trvať asi 4 týždne. Alebo dva razy po 4 týždne si robíme púpavový čaj a pijeme 250 ml denne.
Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)
Je skvelým príkladom buriny, ktorá je hodnotná ako potravina i liečivo. Je bohatá na železo, vápnik, horčík, fosfor a chlorofyl.
Zberá sa list a vňať na začiatku kvitnutia a to od mája do septembra. Sušíme ju v tieni na dobre vetranom mieste.
Prečisťuje celé telo. Má močopudný účinok, pomáha pri nedostatku železa a magnézia v tele. Má krv čistiaci účinok.
V zmesi s nechtíkom lekárskym sa používa na liečbu chronických kožných ochorení. Čaj pijeme pri nízkom tlaku, ak máme vysoký tlak nemali by sme ju jesť ani piť. Odvar z koreňa pomáha vlasom, pôsobí proti lupinám a proti masteniu vlasov.
Čaj môžeme piť v rozpätí 3 týždňov raz denne. (1 PL zaliať 250 ml vody, krátko povariť - 3-5 sekúnd a hneď odstaviť. Nechať 10 minút vyluhovať, precediť a piť po dúškoch).
Uprostred leta sa dajú zberať aj semená ktoré sa sušia a môžu sa použiť do jedla. Pomáha to pri raste vlasov.
Pŕhľavové listy môžeme pripraviť podobne ako špenát, alebo pridávať do polievok, k zelenine, vaječným jedlám. Nekonzumujeme ju surovú.
Eva, děkuji za tip na zajímavou knížku...:-)
OdpovedaťOdstrániťZ cistej zihlavy mi az tak nechuti cajik ja si tam pridam par listkov maty a vtedy to je napoj "bohov" :-):-):-)
OdpovedaťOdstrániťVdaka za tip na pupavovy med .
Merci za to ze si:-)
Marienka, mne nevadí chuť žihlavy, asi som už zvyknutá...ale samozrejme aj s mätou to môže byť fajn...
Odstrániť