"Konečne sa mi podarili"....😃 takto som reagovala, keď som doparila posledné buchty. Možno sa vám to zdá smiešne pretože nemáte problém pri robení buchiet ale ja som mala...teda aspoň dúfam, že môžem povedať v minulom čase a že ich už budem robiť kedykoľvek nám prídu na chuť. Robila som ich pred rokmi asi dvakrát a vždy mi pri parení klesli, čo sa mi nepáčilo aj keď na chuti to nebolo poznať. Preto som radšej buchty kupovala...veru, taká som ja bola pohodlná 😊 Dnes som sa po rokoch znova odhodlala a vyšlo to.
Suroviny: Rozpis je na 20 buchiet
500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.
500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.
Na plnenie: podľa chuti, v mojom prípade to bola čokoláda - pre syna a marhule (môžu byť aj zavárané) pre nás ostatných.
Na posýpku: mak, cukor, čokoláda a maslo na poliatie.
Postup: Z trošky mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL polohrubej múky som si urobila kvások. Zvyšok múky som preosiala, pridala som soľ, cukor. Vo zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčko. Hotový kvások som dala do múky, pridávala som mlieko a vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvár. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť.
Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť, potom som plameň stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...😊 Hotové buchty som vybrala, kládla na misku, popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvár. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť.
Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť, potom som plameň stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...😊 Hotové buchty som vybrala, kládla na misku, popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.
Druhú polovicu buchiet plnených čokoládou som poliala čokoládovým krémom.
Pripravila som ho tak, že som rozpustila maslo, vo vode som rozmiešala Zlatý klas, tak od oka podľa toho aké chcem množstvo krému (na zahustenie) a podľa toho akú hustú chcem čokoládu, kakao (2 PL). Všetko som povarila, treba miešať, radšej na miernom plameni aby to neprihorelo a nakoniec som pridala podľa chuti kryštálový cukor a kúsok čokolády na varenie (3-4 kocky).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára