Kto by ju nepoznal....Jednoduchá na prípravu, výbornej čokoládovej chuti.
A ako vznikla?
V roku 1832 dostal 16-ročný Franz Sacher neľahkú úlohu: pripraviť pre významných hostí sladkú lahôdku, ktorú ešte nikto nikdy neochutnal. Kuchársky učeň sa blysol vynikajúcou tortou, ktorá ho sprevádzala celý jeho tovarišský život a skutočne ho preslávila. Recept na originálnu Sacherovu tortu ktorá sa vyrába v šiestich veľkostiach s priemerom 8 až 22 cm a balí do luxusnej drevenej škatuľky, zostáva prísne chráneným tajomstvom.
Ja ju pečiem podľa tohto, samozrejme nie originálneho receptu... nevadí, aj tak chutí vynikajúco.
Suroviny: 150 g masla, 220 g práškového cukru, 8 vajec, 1 vanilkový cukor, 150-200 g horkej čokolády (môže byť aj na varenie), 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, štipka soli, marhuľový lekvár, rum.
Poleva: 100 ml vody, 80 g kryštálového cukru, 180 čokolády na varenie.
Postup: Maslo vymiešam so 150 g práškového cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Postupne pridávam po jednom žĺtky.
Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a pridám k žĺtkovej zmesi. Vyšľahám sneh z bielkov so zvyšným práškovým cukrom ale nie tuhý ale krémový.
Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a striedavo so snehom primiešam zľahka k mase.
Dno tortovej formy vyložím papierom na pečenie, jemne ho potriem olejom, aj boky formy a vysypem hrubou múkou. (Používam formu s priemerom 26 cm). Cesto rozotriem do formy.
Formu vložím do vopred vyhriatej rúry a pečiem najskôr pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom dopekám pri 175 stupňoch.
Korpus nechám vychladnúť a potom raz prerežem.
Čokoládu rozpustím vo vodnom kúpeli a pridám k žĺtkovej zmesi. Vyšľahám sneh z bielkov so zvyšným práškovým cukrom ale nie tuhý ale krémový.
Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a striedavo so snehom primiešam zľahka k mase.
Dno tortovej formy vyložím papierom na pečenie, jemne ho potriem olejom, aj boky formy a vysypem hrubou múkou. (Používam formu s priemerom 26 cm). Cesto rozotriem do formy.
Formu vložím do vopred vyhriatej rúry a pečiem najskôr pri teplote 180 stupňov asi 30 minút, potom dopekám pri 175 stupňoch.
Korpus nechám vychladnúť a potom raz prerežem.
Mrhuľový lekvár ak je hustý povarím s trochou rumu ak je riedky rum s lekvárom iba premiešam. Pláty spojím lekvárom a potriem aj vrch a boky torty.
Polejem polevou.
Môže sa použiť aj obyčajná čokoládová poleva ale ja robím túto: Nad parou rozpustím v 100 ml vody kryštálový cukor a pridám nalámanú čokoládu. Miešam, kým poleva nie je hladká, trvá to dosť dlho ale dá sa to vymiešať. Ešte miešam kým poleva trochu nevychladne a potom polejem celú tortu.
Polejem polevou.
Môže sa použiť aj obyčajná čokoládová poleva ale ja robím túto: Nad parou rozpustím v 100 ml vody kryštálový cukor a pridám nalámanú čokoládu. Miešam, kým poleva nie je hladká, trvá to dosť dlho ale dá sa to vymiešať. Ešte miešam kým poleva trochu nevychladne a potom polejem celú tortu.
Polevy je dosť, netreba šetriť ale dobre tortu popolievať.
Krásnu čokoládovú chuť!
Vypadá krásně, takové čokoládové pochoutce se nedá odolat :-)
OdpovedaťOdstrániť