Suroviny: na tortovú formu s priemerom 26 cm som použila 6 vajíčok.
Koľko vážili vajíčka - aj so škrupinou, toľko som odvážila jemného kryštálového cukru a polohrubej múky, na každé vajíčko 2 PL vlažnej vody (12 PL), 2 PL oleja, 1 KL prášku do pečiva a 1 KL šťavy z pomaranča.
Plnka punčová: Rozmrvený plát z korpusu, lekvár, rum, sirup, práškový cukor a mleté orechy, asi 80 g masla.
Plnka pudingová: 0,5 l mlieka, 1 Zlatý klas (môže byť aj vanilkový puding), kryštálový cukor 5-6 PL, vanilkový cukor, 100 g masla.
Postup: Žĺtky som šľahala s cukrom a postupne som pridávala vlažnú vodu. Do hustej nadýchanej peny som prišľahala šťavu z pomaranča a olej.
Zľahka som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva a pevný sneh vyšľahaný z bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala do tortovej formy.
(Ja dávam na dno formy papier na pečenie, ktorý jemne potriem olejom a aj boky formy potriem olejom a vysypem hrubou múkou).
Piekla som pri teplote 175 stupňov.
(Cesto tak narástlo, že presahovalo nad okraj formy, bála som sa, že mi vytečie...😊 našťastie nestalo sa tak).
Po upečení som nechala korupus čiastočne vychladnúť vo forme a potom som ho vyklopila na mriežku. Na druhý deň som rozkrojila na 4 pláty.
Urobila som pudingovú plnku: Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. Odstavila som ho a ešte do horúceho som primiešala maslo. Krém som občas premiešala a nechala vychladnúť.
Na punčovú plnku som použila jeden plát korpusu: Ten som rozmrvila a pridala som lekvár, sirup, rum, cukor, mleté orechy a nakoniec maslo. Suroviny som pridávala pomaly v takom množstve, aby hmota nebola veľmi riedka. (Treba prilievať sirup a rum pomaly a aj lekvár pridávať po menších množstvách.)
Začala som skladať tortu.
Spodný plát som pokvapkala rumom a natrela tenkou vrstvou lekváru. Na lekvár som natrela punčovú plnku a prikryla som druhým plátom. Ten som tiež pokvapkala rumom a natrela pudingovým krémom. Prikryla som tretím plátom. Vrch torty som poliala punčovou polevou, pripravenou z prášku.
Peknááá...aj farebne je fajn....a ja mám rada takéto jednoduché. Inak... krásny korpus, krásny... ďakujeme.
OdpovedaťOdstrániťSom rada že sa torta páči a ešte radšej že som nie sama kto má rád jednoduchosť :) a korpus sa fakt podaril, treba vyskúšať...všetko dobré Mariannka a ďakujem za komentárik. Eva
OdstrániťTuto tortu urobim ako Vianocnu lebo je fakt skvela :-)
OdpovedaťOdstrániťKed som ju prvy krat robila len tak na vikend vsetci sme sa az " zalizovali"
od tolkej dobroty .
A korpus je fakt senzacny aj ja som ho mala vysokyyyyyy :-):-):-)
Marienočka potešila si ma ako vždy...:) ďakujem a aj u nás to vyzerá tak, že bude nejaká podobná torta na Vianoce tiež.
Odstrániť