Aj keď Valentínsky sviatok nejako veľmi neuznávam ale aj napriek tomu vždy dostanem nejakú tú drobnosť, povedala som si, že pre mojich najdrahších aspoň niečo upečiem.
V chladničke som objavila tvaroh, kyslú smotanu, vajíčka sú vždy tam, v mrazničke bola krabička zamrazených jahôd od vlaňajšieho leta.
Základ bol, už len čo z toho? Zalistovala som teda v receptoch a vybrala som tri v ktorých boli použité moje dostupné suroviny. Recepty som skombinovala a vznikol takýto svieži a dobrý zákusok. Keďže bol určený na Valentína, tak som ho podľa toho aj pomenovala.
Suroviny: 4 vajíčka, 200 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 10 PL oleja, 10 PL horúcej vody, 1/2 prášku do pečiva.
Jahodový krém: mrazené jahody, cukor, 50 ml vody, 3-4 KL kopcovité Zlatého klasu.
Pudingový krém: 1 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 300-320 g kryštálového cukru, 250 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany.
Šľahačka: 300 ml mlieka, 2 balíčky práškovej šľahačky, trochu cukru, stužovač šľahačky.
Postup: Vyšľahala som žĺtky s cukrom, postupne som prilievala olej a vodu. Šľahala som kým masa nezbelela a nezhustla. Primiešala som múku s práškom do pečiva a už len zľahka vareškou tuhý sneh z bielkov.
Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie (plech 32x38 cm - vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút. Z upečeného cesta som stiahla papier a nechala som ho vychladnúť.
Cesto som vyliala na plech vyložený papierom na pečenie (plech 32x38 cm - vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 20 minút. Z upečeného cesta som stiahla papier a nechala som ho vychladnúť.
Jahodový krém: Jahody som dala variť s trochou cukru - podľa chuti, keď už boli rozvarené, zahustila som ich Zlatým klasom zmiešaným s vodou. Varila som kým nevznikla hustejšia kaša. Teplú som ju natrela na upečené a vychladnuté cesto.
Pudingový krém: Odliala som časť mlieka a rozmiešala v ňom Zlaté klasy. Zvyšok mlieka som dala variť s cukrom. Do vriaceho som zamiešala odobraté mlieko so Zlatým klasom a uvarila som hustý puding. Puding som preliala do misky a za občasného miešania som ho nechala vychladnúť. Potom som primiešala šľahačom tvaroh a kyslú smotanu.
Krém som natrela na vychladnutú jahodovú vrstvu a dala som stuhnúť do chladničky. Nakoniec som natrela vyšľahanú šľahačku (podľa návodu pripraviť) a posypala som grankom. Opäť som vložila do chladničky aby aj šľahačka stuhla.
Krém som natrela na vychladnutú jahodovú vrstvu a dala som stuhnúť do chladničky. Nakoniec som natrela vyšľahanú šľahačku (podľa návodu pripraviť) a posypala som grankom. Opäť som vložila do chladničky aby aj šľahačka stuhla.
A už som zákusok len nakrájala a ochutnala...fakt je dobrý...😋
Dobrú chuť!
Wooou ten vyzera božsky. A nádherne nakrajaný, ja to nikdy tak nedokážem, aj keď sa podari upiecť krajanim dobabrem :-(
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za pochvalu...to krájanie je aj pre mňa poriadna drina...:) nie vždy sa mi to podarí ako by som chcela. Koľkokrát rozmýšľam nad tým, že by mohol niekto vymyslieť pomôcku na krájanie zákuskov...:)
OdpovedaťOdstrániťTak tomu sa povie Valentínsky... toľko skvelých krémov, parádny mňám
OdpovedaťOdstrániťMáš pravdu Jarka, tie krémy sú ozaj dobré, vlažné...
OdpovedaťOdstrániťOdporucam je fakt dobry .A tie jahody su tam famozne:-)
OdpovedaťOdstrániťNapocudovanie sa da aj v pohode nakrajat na pekne rezy:-)
Je toho kolacika strasne vela a aj vysoky je :-)
Dalsi skvely recept dik Evelina
:-)
:-)
Ty ma vieš vždy tak potešiť Marienočka... si mojou vernou návštevníčkou a hlavne sa teším aj z toho, že skúšaš moje receptíky...ďakujem.
OdstrániťKvetinecka moja ,velmi rada mam tvoj blog.
OdpovedaťOdstrániťVela receptov som uz vyskusala, niektore aj viac krat, napr:kolac s kysleho mlieka,puncovu tortu ,orechove hrebene kazdy jeden recept bol vynikajuci!
Kazdy vikend mame ine kolaciky ku kavicke a aj navstevy si velmi pochvaluju ...
Na tento viken upeciem tvoju Tortu na zjedenie to bude urcite maskrtka ...
Papa
Som veľmi rada že sa ti u mňa páči a páčia sa ti aj recepty. Vždy ma tvoje komentáriky potešia, ďakujem moja zlatá...
Odstrániť