Chcela som prekvapiť manžela a k jeho narodeninám som mu upiekla roládu. Nie je veľmi na sladké ale rolády sú výnimkou. Zvyknutý je na ne z domu. Svokra bola majsterka v pečení rolád. Nesmeli chýbať na žiadnej oslave a sviatku. Vždy boli upečené dve. Jedna z bieleho a druhá z kakaového cesta a obidve boli naplnené výborným kakaovým krémom a banánom. Išli sme sa s nimi "zadrhnúť"... z tácky zmizli vždy ako prvé :). Dnes už nevypeká, má svoje roky aj nová rúra sklamala a nepečie tak ako by chcela, a tak nám na jej rolády už len spomienky zostali....:(
Suroviny: 4 vajíčka, 4 PL teplej vody, 125 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 50 g Solamylu, štipka prášku do pečiva.
Krém: 300 ml mlieka, 1 čokoládový pudingový prášok (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 rovnejšie banány.
Postup: Vajíčka som našľahala, pridala som po lyžiciach vodu, cukor a vanilínový cukor. Šľahala som do hustej bielej peny (trvalo to 10-15 minút). Už len vareškou som primiešala múku zmiešanú so Solamylom a práškom do pečiva. Cesto som rozotrela na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 190 stupňov 10 minút. Pripravila som si utierku, posypala som ju práškovým cukrom a vyklopila som na ňu upečený plát. Opatrne som stiahla papier (ak nejde, treba ho navlhčiť) a plát som z dlhšej strany stočila (nie s utierkou). Nechala som vychladnúť.
Krém: Z mlieka, pudingového prášku a cukru som uvarila puding podľa návodu. (Na zvýraznenie čokoládovej chuti som do horúceho primiešala ešte kúsok čokolády na varenie (ale to nemusí byť). Vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Uvarený puding som za občasného miešania nechala vychladnúť a potom som ho prišľahala k maslu. Nakoniec som dochutila rumom.
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela som krémom, na kraj z ktorého som začala rolovať som položila ošúpané banány a stočila som do rolády. Krémom som natrela aj vrch rolády. Nakoniec som posypala nastrúhanou čokoládou.
(Dodnes som si recept od svokry nevypýtala...musím tak urobiť.)
Evka, moja svokra bola tiež výborná cukrárka, spoliehala som sa na jej tvorbu na každé sviatky. Kým žila, ja som toho upiekla len málo. Zomrela náhle, behom týždňa, a ja som sa od nej nenaučila nič. Vieš, boli na svete už všetky naše 4 deti, nebolo času a teraz to ľutujem. Tak, Evi, neodkladaj nič a pýtaj sa jej na všetko!
OdpovedaťOdstrániťPááá
Danka máš pravdu, musím sa jej na ten recept opýtať aby nebolo neskoro...:(( aj keď receptov je nekonečne veľa ale vyskúšaný dostať aj s radami to je na nezaplatenie...ahoj
OdstrániťEvka ... tvoja roláda vyzerá veľmi dobre ... recept si ukladám, určite sa zíde ... :)
OdpovedaťOdstrániťMaj sa dobre.pa L.
Lauri ďakujem za uznanie...pekný deň
OdstrániťEvelina moja :-)
OdpovedaťOdstrániťPostrehla si ,ze rolada rychlostou svetla zmizne ?
Mozna tvoja svokra aj preto po dve piekla ;-) aj ja tak musim :-) ;-) krasny vikend pa cmuk
Presne tak... roláda zmizne raz-dva, možno aj preto, že sa jej nenakrája toľko ako zákuskov na plechu :)
OdstrániťMôžem sa spýtať na veľkosť plechu?Ďakujem
OdpovedaťOdstrániťMoja odpoveď je už asi zbytočná,lebo som sa až dnes dostala sem ale rada odpoviem v prípade, že by ste chceli roladu upiecť v budúcnosti...používam plytký plech rozmery 32x39 cm...Ďakujem za záujem.
OdpovedaťOdstrániť