Už samotný názov prezrádza, že je to koláč s makom. V tomto recepte, ktorý som našla v peknej knihe plnej výborných receptom na pečenie sú okrem maku použité aj lieskovce. Doma som mala len vlašské orechy, tak som pridala tie. Možno že s lieskovcami by chutil makovec ešte lepšie ale ani s vlašskými nebol zlý. Na prípravu je veľmi jednoduchý, vyskúšajte.
Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 g mletého maku, 100 g mletých lieskovcov (použila som vlašské orechy), 400 ml mlieka, 2 vajcia, 120 ml oleja.
Postup: Do misky som preosiala múku s práškom do pečiva, pridala som cukor, vanilínový cukor, mak a orechy. Zvlášť som v mlieku rozšľahala vajíčka s olejom a pridala som k sypkým surovinám.
Spolu som všetko dobre premiešala.
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou. (Môže sa piecť aj na plechu s menšími rozmermi 20x30 cm ale taký ja nemám, tak som piekle v tortovej forme). Pri teplote 170 stupňov som piekla 40-45 minút.
Vrch koláča pri pečení trochu popraskal.
Vychladnutý makovec sa môže pocukrovať alebo poliať cukrovou polevou.
Evka, ja pečiem niečo podobné, presne to isté tam ide, ale nevážim, podľa šálok robím. Rozdiel je v tom, že ja dávam mak celý a vlašské orechy len sekané. Mám rada, keď zrniečka maku môžem hrýzť :-)))
OdpovedaťOdstrániťPááá