O tom, že je mrkvička zdravá vie už aj malé dieťa. Doma sme ju ako deti jedávali len tak očistenú alebo nastrúhanú a pokvapkanú citrónom. Svojim deťom som mrkvičku tiež často strúhala spolu s jabĺčkom a piškótami.
Jej účinky sa spájajú hlavne so zrakom...keď budeme jesť veľa mrkvy, budeme mať dobrý zrak...či je to skutočne pravda neviem ale verím, že niečo na tom bude. Veď mrkva okrem toho, že obsahuje vitamín A karotén, je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, minerály vápnik, horčík, kremík, fosfor a železo. Každý deň by sme vraj mali zjesť jednu stredne veľkú mrkvu. Pomôže nám upraviť hladinu hormónov, činnosť pečene a zmierniť zápalové procesy. Surová obsahuje aj unikátne druhy vlákniny, ktoré napomáhajú ľudskému telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie, dokonca vraj napomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov.
Mrkvu môžeme jesť surovú, varenú a dokonca sa využíva už aj pri príprave sladkých koláčov. Nie je to žiadna novinka, na internete je takých receptov neúrekom. Mne sa zapáčil tento. Musela som si ho ale upraviť, lebo množstvo použitého cukru v recepte sa rovnalo jednému kilu! Upravila som aj ostatné suroviny. Od pôvodného sa môj koláčik líši aj vzhľadom ale chutil výborne.
Suroviny: 4 vajcia, 320 g polohrubej múky, 2 KL prášku do pečiva, 2 KL sódy bikarbóny, 250 g práškového cukru, 200 ml oleja, 450 g nastrúhanej mrkvy, 130 g nasekaných vlašských orechov, 1/2 - 1 KL mletej škorice, štipka soli.
Plnka: 500 g tvarohu, 125 g masla, 200 g práškového cukru, 30 g nasekaných orechov na posypanie.
Postup: Vyšľahala som vajíčka s cukrom do hustej peny, postupne som prilievala olej. Pridala som najemno nastrúhanú mrkvu, soľ a škoricu. Vareškou som primiešala orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou.
Cesto som rozotrela na plech(vnútorné rozmery) 29x39 cm vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 170 stupňov približne 35-40 minút.
Kým koláč vychladol, pripravila som si plnku. Vymiešala som maslo s cukrom a zamiešala som tvaroh (lepší je jemnejší tvaroh nie tvrdý hrudkový).
Podľa receptu som mala upečený plát pozdĺžne prekrojiť. Priznám sa, veľmi sa mi do toho nechcelo, Aj množstvo plnky sa mi zdalo malé na to, aby som ňou natrela koláč až dvakrát, teda spojiť pláty a ešte aj na vrch natrieť plnku. Tak som tvarohovú plnku natrela len na vrch koláča a posypala som opraženými nasekanými orechami.
Takéto nerozlučné mrkvičky sme včera vybrali v našej záhrade a to neboli jediné....:)
Drahomila moja ,ja som vedela,ze mi tu dáš recept čo by som upiekla na víkend ,vďaka ,napíšem ako chutil...:-)kombinácia surovín Moooc mnamozna;-)pa
OdpovedaťOdstrániťMarienka som rada že ťa recept oslovil...určite napíš ako sa podaril ale hlavne ako chutil :)) papa
OdstrániťRecept som vyskúšala v tortovej podobe a bol vynikajúci aj plnky bolo akurát... 😀
OdpovedaťOdstrániťMyslíš ,že keď dám o polovičku menej sody?nepokazim recept?pozdravujem ťa papa
Bože, veď ty si to už aj upiekla...super že si bola spokojná a veru aj ja nabudúce do tortovej formy, to nám bude stačiť...myslím si, že ak by si dala menej sódy tak by to nemalo recept pokaziť, jedine žeby tak nenarástol pri pečení. Ináč som aj ja nad tým špekulovala že dám len po jednej lyžičke aj sódy aj prášku do pečiva...v tej tortovej forme by to asi nemalo vadiť, veď sa korpus nemusí prekrajovať či? :))
OdstrániťMusíš prekrojit korpus, lebo bude dost vysoký a tej plnky bolo akurát len ja som dosť cítila tu sódu, tak preto som sa pýtala či si ty neskúšala dať jej menej ...
OdpovedaťOdstrániťKeby sa ti dalo poslat fotky pochválila by som sa ti tu :-))) úspešný týždeň papa