Podľa niektorých sa vyprážanému karfiolu nič nevyrovná...je to stará dobrá klasika. Prečo ale nevyskúšať aj niečo nové z karfiolu a hlavne pripraviť ho tak, aby bol zdravší, predsa len to netreba s vyprážaním preháňať. Hľadala som a našla som viac spôsobov prípravy zapekaného karfiolu, ktorý vraj chutí ako vyprážaný...no, nie je to celkom tak, ale zjesť sa dá 😊
Suroviny: karfiol, 2 vajcia, hladká múky, strúhanka, voda, soľ, korenie, maslo, údený syr.
Postup: Karfiol som predvarila.v osolenej vode.
(V niektorých receptoch sa uvádzal použiť surový, ja som ho radšej povarila, nie veľmi do mäkka).
Vybrala som ho z vody aby vychladol a rozobrala na menšie časti.
Zmiešala som vajíčka s múkou a vodou aby vzniklo cestíčko nie veľmi riedke aby nestekalo z karfiolu, radšej trochu hustejšie. Kúsky karfiolu som posolila, trochu pokorenila a namáčala do cestíčka, obalila v strúhanke a kládla som na jemne naolejovaný plech, trochu vysypaný strúhankou. Na plechu som ešte karfiol posypala jemne strúhankou a obložila plátkami masla. Dala som piecť na 185 stupňov kým nezačal chytať farbu, potom som ešte nastrúhala trochu syra a zapiekla.
Podobný spôsob ktorý som tiež vyskúšala:
Karfiol predvariť, rozobrať na kúsky a ukladať ich na jemne naolejovaný pekáčik alebo misku z varného skla. Posoliť, posypať grilovacím korením na zeleninu. Vajíčka rozšľahať s mliekom a zaliať karfiol. Posypať strúhankou a nastrúhaným syrom. Obložiť plátkami masla. Pri teplote 180 stupňov piecť.
Vhodnou prílohou k takto pripravenému karfiolu sú nové varené zemiačiky s petržlenovou vňaťkou alebo len ľahký uhorkový šalát.
Tsatsiky šalát
Uhorky som umyla, očistila a najemno nastrúhala. Nechala som ich postáť aby pustili šťavu, tú som potom zliala.
Pridala som: soľ, korenie na tsatsiky, nasekaný cesnak, cibuľku, 1 KL cukru, 1 KL octu, biely jogurt a nakoniec nasekaný kôpor. Výborný je keď sa pridá aj niekoľko nasekaných vlašských orechov.
Evka, to si ja veru urobím, možno aj obidva recepty vyskúšam, oba sa mi páčia. Ja som viackrát zapekala karfiol s cestovinami a syrom. Bolo to dobré, ale pre mňa také suchšie, potom som to prestala zapekávať, také to je lepšie, šťavnatejšie.
OdpovedaťOdstrániťAni caciky som ešte nerobila, ale kolegyňa nosievala do roboty a to som sa priživila aj ja :-)
Paaa