Suroviny: 360 g hladkej múky špeciál(500 g), 100 g práškového cukru (130 g), 250 g Hera maslová (370 g), 2 žĺtky (3), kôra a šťava z 1 citróna.
Plnka: 150 g masla, 120 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 3 PL Solamylu (zemiakový škrob), šťava z 1 citróna.
Poleva: množstvá neboli uvedené, robila som ju teda na dvakrát lebo som neodhadla na prvykrát množstvo cukru. Práškový cukor som vymiešala s citrónovou šťavou do hladka.
Postup: Múku a práškový cukor som preosiala do misky, nastrúhala som kôru z dobre umytého citróna, pridala som šťavu, žĺtky a nakrájanú Heru.
Vypracovala som cesto. (Je mäkké a pružné). Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na hodinu.
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som kolieska. Kládla som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 165 stupňov som piekla asi 15-18 minút, aby neboli tmavé.
Vychladnuté kolieska som spájala krémom a vrch som namáčala v poleve.
Plnka: V mlieku som rozmiešala Solamyl a uvarila som kašu. Za občasného miešania som ju nechala vychladnúť. (Nie do studena, mala by byť vlažná).
Maslo som vymiešala s cukrom a pridávala som po častiach vlažnú kašu. Nakoniec som zamiešala šťavu z citróna.
Poznámka: Plnky je dosť veľa, buď treba znížiť množstvá pri príprave o polovicu, alebo urobiť kolieska z väčšej dávky. (Upravené v recepte za zátvorkou).
Plnka je chutná, veľmi svieža, vhodná na zlepovanie napríklad aj lineckého pečiva. Určite sa dá spotrebovať.
Evka, zdá sa, že si v plnom prúde pečenia na Vianoce! Kolieska a ježe sú asi začiatok, ale pre mňa by to bol vrchol :-)
OdpovedaťOdstrániťTie kolieska nepoznám, ale ježe sú výborné, občas si dá muž v cukrárni :-)
Pá
Máš pravdu Danka, každý deň niečo upečiem, tento rok bude toho oveľa menej, ale nevadí, nemusíme sa prekrmovať :) Ahoj
OdpovedaťOdstrániť