Prípravu žemličiek s cibuľovým maslom som videla v jednej relácii "Babicove dobroty". Tak chutne vyzerali, že som si zapísala recept. Hneď som si predstavila, ako ich urobím ku kyslej fazuľovej polievke, ani neviem prečo sa mi to k nej hodilo. 😊
Fazuľová polievka
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
(Takto boli suroviny uvedené v recept, ja som si množstvá upravila, varila som polievky viac.)
Postup: Fazuľu, použila som bielu, som namočila večer do studenej vody. Ráno som vodu zliala, dala som fazuľu do hrnca a zaliala studenou vodou. Pridala som do hrnca aj údené mäso, bobkový list, celé korenia, soľ, pretlačený cesnak a varila som kým nebola fazuľa aj mäso mäkké.
(Niekedy robím aj tak, že najskôr dám variť mäso a až potom po chvílke pridám fazuľu aby sa nerozvarila kým mäso zmäkne.)
Na masti som spenila nakrájkanú cibuľku, pridala som aj cesnak, len krátko som orestovala, zaprášila som hladkou múkou a zaliala vodou. Vody musí byť toľko aby sa mohli v nej variť očistené a na drobno nakrájané zemiaky. Varila som kým zemiaky neboli mäkké.
Keď bolo mäkké už aj mäso a fazuľa, vybrala som mäso a k fazuli som pridala zemiakovú zmes (celú nielen zemiaky).
Mlieko som zmiešala s kyslou smotanou a trochou vývaru, vliala som do polievky a chvíľu povarila. Dochutila som soľou, trochou cukru a octom. Do hotovej polievky som vložila nakrájané mäsko.
Pivné žemličky
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 125 ml horúcej vody, 125 ml čierneho piva, 4 PL oleja, soľ.
Postup: Vodu s pivom som zmiešala, rozdrobila som do toho droždie, pridala múku, soľ, olej. Vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť asi hodinu.
Cesto som prepracovala, urobila hrubší valec a ten som nakrájala na 40 g kúsky. Z každého som vypracovala žemličku, položila na plech s papierom.
Žemličky som potrela rozšľahaným vajíčkom s pivom, posypala hrubou soľou, (podľa chuti posypala rascou, sezamom, syrom) a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 200 stupňov do zlatova.
Cibuľové maslo
2 cibule som nakrájala a orestovala na oleji do hneda. Vychladnutú som už len primiešala k maslu, dochutila horčicou a petržlenovou vňaťou.
Evelina moja,keď vidím tie Tvoje prekrásne žemličky z kysnutého cesta tak na 100% by som ich ja urobola ako granáty :-) :-)))
OdpovedaťOdstrániťFazuľovú kyslú milujem ... môj muž menej, preto ju nevarím často ... Ty si mi narobila takú chuť ... hneď by som si naložila z tej tvojej ... A žemličky sú pre mňa novinka, ešte som také nerobila ... Ďakujem za recept ... Evi, maj sa dobre, pa L.
OdpovedaťOdstrániťEvka, polievočku varím podobne, len malé obmeny zakaždým, to vieš, mne sa nikdy nepodarí urobiť to isté :-)
OdpovedaťOdstrániťAle tie žemličky s pivot a masielko, to musím vyskúšať, to vyzerá dobre!
Pá