Písať o liečivých účinkoch levandule nemá veľký význam. Všetci ich asi poznáte.
Musím sa priznať, že aj keď o nich viem, neskúšala som si z nej urobiť ani len čaj. Vždy si z nej urobím pár kytičiek, nasuším si ju do voňavých vrecúšok. A to je všetko, na čo ju využívam. Teším sa hlavne z jej krásy a vône.
Nedávno som si prečítala o využití levanduľového sirupu.
V článku sa písalo, že koncentrovaný sirup asi 1 polievková lyžica sa používa pri migrénach, bolestiach brucha, na upokojenie, dobrý spánok, pôsobí ako mierne sedatívum, spasmolytikum a anxiolytikum. Pije sa na upokojenie nervov, pri búšení srdca, podráždenosti, závratoch, nespavosti, tlmí kolikové bolesti, podporuje trávenie, tvorbu žlče.
Riedený sa podáva s minerálkou, pridáva sa do čaju, vína kokteilov, na ochutenie zmrzlín, koláčov a podobne.
Keď som to dočítala bola som prekvapená koľko pozitívnych účinkov má táto voňavá kráska...
Povedala som si že to musím vyskúšať, veď jej mám doma veľa, krásne sa jej tento rok zadarilo tak som si sirup urobila.
Nielen krásnou farbou, ale aj vôňou a chuťou ma sirup dostal.
Recept: 1,5 l vody, 1 kg cukru (ak sa použije biely cukor bude mať takúto peknú farbu), 80-100 g čerstvých levanduľových kvietkov - len kvietky bez stoniek, tie sú vraj horké. (Pracne som teda odtrhávala kvietky zo stonky 😊), 30 g kyseliny citrónovej, 1 citrón nakrájaný na plátky.
Postup: Prevarila som vodu a rozpustila som v nej cukor. Pridala som levanduľové kvietky, citrónové plátky a kyselinu citrónovú.
Zamiešala som a pohár som prikryla utierkou. Pri izbovej teplote som nechala odpočívať. V recepte bolo uvedené 24 hodín, ale ja som nechala dlhšie. Sem-tam som premiešala vareškou.
Potom som precedila a povarila 5 minút. Sirup som naliala do čistých suchých fliaš a uzatvorila.
Môže sa dať sterilizovať na 15-20 minút ak chceme aby sirup dlhšie vydržal.
Ja som to nerobila. Niečo som rozdala a čo mi zostalo som odložila do chladničky.
Myslím, že sa nebude mať kedy pokaziť lebo ho pravidelne pijem.
Už ho robila aj Laura a veľmi sa mi páči tá farba. Ja mám levanduľu len novú, ešte stále v črepníku, keď odkvitne ju chcem presadiť do pôdy, snáď sa chytí. Evka, máš krásne fľaštičky!
OdpovedaťOdstrániťPá
Áno Danka, aj ja som ho videla u Lary...fľaštičky si odkladám keď sa k nejakej zaujímavej dostanem...ďakujem. Ahoj
OdstrániťJa odpadavam aká si ty šikulka sikovna Evelina moja:-)
OdpovedaťOdstrániťDarmo, nie každý dostal do vienka "zlaté ručičky" ako ty.
Vďaka za inspiracie .
Teším sa na zaváranie uhoriek podľa Tvojho TOP receptu
Marienka, ďakujem za pochvalu, ale nie som nijako výnimočná, myslím si, že len taký priemer :) ale ďakujem ti za pochvalu...ja už tiež pomaly uhorky po 4-5 pohárikoch záváram, nechce sa im veľmi rásť, darmo je im zima, uhorky chcú teplo a hlavne v noci...ale som rada, že sa ti recept čo to mám na ich zaváranie osvedčil, pekný deň...Ahoj
Odstrániť