Výdatný a veľmi chutný obed 😊
Suroviny: 1 kg kyslej kapusty, 200 g ryže, 600 g mletého mäsa, 200 g klobásy, 300 ml kyslej smotany, 150 ml sladkej smotany alebo mlieka, mletá rasca, majoránka, sladká mletá červená paprika, korenie, cesnak, cibuľa, soľ, olej, masť.
Postup: Ryžu som umyla, zaliala som asi 500 ml vody, osolila a dala variť. Keď sa voda odparila, ryžu som odstavila. Ryža nebola celkom uvarená ale to nevadí, bude sa piecť.
Na oleji som spenila nadrobno nakrájanú cibuľu, pridala som cesnak, mletú červenú papriku a mleté mäso. Chvíľu som všetko opekala. Potom som ešte pridala mletú rascu, majoránku, soľ, podliala som vodou a za občasného miešania som mäso dusila asi 30 minút.
Kyslú kapustu som prepláchla studenou vodou a na masti som ju domäkka udusila. Počas dusenia som ju podlievala vodou.
Nakrájala som klobásu na kolieska. Kyslú smotanu som zmiešala s mliekom.
Ohňovzdornú misku som vymastila olejom a ukladala som vrstvy:
1/3 kapusty bez šťavy, nesmie byť v nej veľa šťavy,
na kapustu som rozložila
1/2 uduseného mäsa, 1/2 klobásy, 1/3 kapusty,
zaliala som polovičným množstvom smotany,
rozložila som ryžu, druhú polovicu mäsa a klobásy a zvyšnú kapustu.
Vrch som zaliala zvyškom smotany.
Misku som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 45-50 minút.
Dobrú chuť! 😊