Od vtedy, ako som urobila šišky podľa tohto receptu prvykrát, ubehlo už veľa času. Šišky boli dobré, tak ich robím stále a nevyhľadávam nový recept.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.
Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.
Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku.
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť.
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť.
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne.
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou.
Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť.
Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť.
V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikryjem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne.
(Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou.
Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti.
wow, tak tie sú nádherné a foto tiež! :-)...potešila by som sa, ak by ma táto dobrota čakala ráno na stole :-))
OdpovedaťOdstrániťEvka, chcela som pozrieť aj ten perník, vyzerá úžasne na tej fotke, ale neda sa recept otvoriť...
OdpovedaťOdstrániťIvka, neviem prečo sa ti nedá otvoriť?
OdstrániťEvka, keď kliknem na ten recept-Perník, tak mi ho neotvorí, ale vypíše: Ľutujeme, stránka, ktorú ste hľadali v tomto blogu, neexistuje
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťaj ja som denes šiškovala :-))
OdpovedaťOdstrániťupiekla som dneska, su chutne :)))
OdpovedaťOdstrániťTo ma potešilo...ja už robím len podľa tohto receptu lebo som s ním spokojná. Ďakujem za komentárik
OdstrániťSuper recept. Recepty p. Metalovej sú naj. Pagače robím len podľa jej receptu
Odstrániťdnes vyskúšané, super receptík, vôbec nie sú mastné. mňam. Odkladám do obľúbených :) ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťJe to super že sa šišky vydarili a aj chutili, ja tiež od vtedy ako som tento recept vyskúšala iné už nerobím, som s ním spokojná. Pekný deň.
Odstrániť