pondelok 31. augusta 2020

"Cordon bleu" - pečený v rúre.

Nerada používam cudzie názvy na jedlá ktoré pripravujem a aj pre tento recept by sa hodil jednoduchý názov "Pečené plnené kuracie prsia", bol by  zrozumiteľný, výstižný a slovenský. Keď som si však prečívala jeho históriu, tak si nedovolím  zmeniť ho aj keď konečná úprava je iná.
Gordon blue ako ho majú v jedálnom lístku uvedené mnohé reštaurácie  je nesprávny a  správne by mal byť Cordon bleu. Každý alebo aspoň väčšina z nás už vie, čo sa pod týmto  názvom  jedla skrýva. Keď si toto jedlo objednáte, dostanete vyprážaný kurací rezeň plnený šunkou a syrom. Jedlo, je veľmi chutné. Mne sa zapáčilo v tomto recepte to, že sa v konečnej úprave mäso  nevypráža ale pečie. 
Pátrala som po stopách tohto pokrmu a dozvedela som sa, že pochádza z  z 18. storočia a domovom je mu Francúzsko. Doslovný preklad názvu je Modrá stuha, čo  bolo to v tom čase akési ocenenie najvýznamnejších osobností z rôznych oblastí života a neskôr bol tak pomenovaný aj kulinársky časopis, dokonca aj významná kuchárska škola dostala názov Cordon Bleu. Absolventi sú dekorovaní modrou stuhou, ktorá dokazuje ich najvyššiu odbornosť v oblasti gastronómie. 
Pôvodná modrá stuha bola vyrobená z niekoľkých vrstiev materiálu a asi to je dôvod prečo sa tomuto jedlu začalo tak hovoriť, tiež je z niekoľkých vrstiev ingrediencií, aj keď základom by malo byť telacie mäso...
Informácie som našla na internete, už len veriť, že sú pravdivé 😊



Suroviny: Kuracie rezne, (originál recept udáva telacie mäso),  korenie na pečené kura, plátky šunky, plátky tvrdého syra, (ementál, gouda),  múka, vajíčka, strúhanka,  maslo, olej, soľ.

Postup: Kuracie rezne, ak sú hrubé treba prekrojiť, som naklepala, posolila, posypala korením, položila som plátok šunky, syra a zrolovala som. 
Aby rolky držali, pomohla som si špáradlom. 

Obalila som v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. 
Mäsové rolky som kládla na naolejovaný plech, po vrchu som uložila ešte plátky masla, podliala som trochou vody, prikryla som plech alobalom a piekla som pri teplote 190 stupňov do mäkka asi 30 minút. 
Potom som alobal odstránila a ešte som zapiekla.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára