sobota 14. júla 2012

Torta na zjedenie

...prečo som dala torte taký názov?...lebo torta bola na pohľad veľmi jednoduchá, žiadne umelecké zdobenie (nemám na to trpezlivosť ani predstavivosť a odivujem všetkých ktorí to dokážu) ale zato chutila  a zjedla sa raz-dva.

Recept na korpus som použila zo stránky TU je skutočne vynikajúci a týmto autorke ďakujem.

Cesto:  5 vajec, 150g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 30 g kakaa, 5 PL oleja, štipka soli.

Krém: 3 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g masla, 3PL práškového cukru, 250 g gaštanové pyré.


Šľahačka: 4 PL kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 2 šľahačky v prášku.

Postup: Vyšľahala som dotuha sneh so štipkou soli a s cukrom. 
(Sneh je dobre zo začiatku šľahať na nižších obrátkach  bez cukru, keď sa dobre napení, prisypávať cukor a obrátky zväčšiť).  
Keď  bol sneh  dosť tuhý pridala som po jednom žĺtka striedavo s lyžicou oleja, stále som šľahala ale už na nižšom stupni. 
Zmiešala som  múku s kakaom. 
(Použila som  tmavé kakao, nedala som ani predpísané množstvo a korpus bol taký tmavý až som sa zľakla a po upečení som myslela že je korpus zhorený...:))). 
Múkovo-kakaovú zmes som prisýpala k váječnej hmote a zľahka som už len vareškou premiešavala. 
Cesto som vyliala do tortovej formy, ktorej dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela tukom a vysypala múkou.
Jediné čo som v recepte nedodržala, bola uvedená teplota, zdala sa mi nízka. Nastavila som teda teplotu na 170 stupňov a piekla som korpus asi 35 minút.

Krém: V troche mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala variť. K vriacemu mlieku som priliala rozmiešaný Zlatý klas a uvarila som do husta. Za občasného premiešania som nechlala vychladnúť. 
Medzitým som vyšľahala maslo s cukrom a prišľahávala som po častiach kašu. Nakoniec som primiešala gaštanové pyré.

Šľahačku som pripravila nasledovne: kryštálový cukor som upálila na karamel, zaliala som mliekom a rozvarila kým sa karamel nerozpustil. Dala som dobre vychladnúť, potom som prisypala šľahačky v prášku a vyšľahala som dotuha šľahačku.

Vychladnutý tortový korpus som rozkrojila na tri časti, natrela som ich krémom a aj boky a vrch torty. Potom som už len nastriekala šľahačku a tortu som dala vychladiť. 

😊😊😊



nedeľa 8. júla 2012

Bábovka orechová z pekárničky

Suroviny: 250 ml mlieka, 1 vajce, 150 ml oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva,  4 PL rumu, 2 PL kakaa, 3 PL vody, hrozienka, orechy.
Postup: Do pekárničky dávam suroviny v poradí, ako sú uvedené. Ja ale najskôr vymiešam mlieko s vajíčkom, olejom a citrónovou šťavou a nalejem do pekárničky. Potom prisypem múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridám cukor  a vanilkový cukor. Pridám hrozienka a za hrsť mletých alebo nasekaných orechov. Zapnem program múčnik, navolím váhu 1000 g a strednú kôrku. Po  10-15 minútach miešania prilejem vymiešanú zmes z rumu, kaka a vody. Špajdlou jemne premiešam a vyberiem metličky. Pekárnička potom robí všetko ostatné, začne pečenie, ak treba tak ešte čas pečenia predĺžim. Upečenú bábovku nechám chvíľu vo forme vychladnúť a potom vyklopím na mriežku.


Babičkin rýchly ovocný koláč

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 vanilkový cukor, 7 PL oleja, 200 ml mlieka, ovocie, orechy, kryštálový cukor.


Postup: Zmiešala som  múku s cukrom, vanilkovým cukrom a práškom do pečiva. Ručným mixérom som vymiešala celé vajíčka s mliekom a olejom. Priliala som k sypkým surovinám a všetko spolu som dobre premiešala. (V recepte to tak nebolo, ale ja som z cesta odobrala časť a prifarbila som 2 PL kaka ktoré som rozmiešala v troške mlieka). 

Cesto som potom vyliala   na plech vyložený papierom na pečenie, uložila som ovocie, (použila som maliny a ríbezle, ktoré som najskôr  obalila v múke). 
Vrch koláča som posypala orechami a kryštálovým cukrom. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Koláč som piekla na plechu veľkosti 29x39 cm.

Koláč sa môže posypať aj posýpkou zo 100g hrubej múky, 100 g práškového cukru a 100 g masla. 



streda 4. júla 2012

Pudingový pohár s ananásom

Vylepšená chuť pudingu o kakaovú šľahačku a ananás...

Suroviny: 1 šľahačková smotana, 2 PL kaka, 2 PL kyštálového cukru, ananásový kompót (565 g), mlieko, 2 vanilkové pudingy, 1 vanilkový cukor, 2-3 PL kryštálového cukru.


Postup: Šľahačkovú smotanu som vyliala do kastrólika, pridala som kakao a cukor. Za stáleho miešania som priviedla k varu a keď sa všetky suroviny spojili, cukor bol rozpustený odstavila som a nechala vychladnúť. 
Potom som odložila do chladničky. 

Na druhý deň som vyšľahala na krém. 

Z ananásového kompótu som zliala šťavu. Bolo jej 200 ml. Do šťavy som zamiešala pudingové prášky. 

Dala som variť 800 ml mlieka s 3 PL kryšťálového cukru a vanilkovým cukrom (podľa množstva šťavy treba doplniť mliekom do 1 litra). 

Do vriaceho mlieka som priliala šťavu s pudingovým práškom a varila som do husta. 

Puding som odstavila a primiešala som k nemu na kúsky nakrájaný ananás. 
Puding som rozdelila do pohárov a nechala som ho vychladnúť. Potom som rozdelila kakaovú šľahačku.