...prečo som dala torte taký názov?...lebo torta bola na pohľad veľmi jednoduchá, žiadne umelecké zdobenie (nemám na to trpezlivosť ani predstavivosť a odivujem všetkých ktorí to dokážu) ale zato chutila a zjedla sa raz-dva.
Recept na korpus som použila zo stránky TU je skutočne vynikajúci a týmto autorke ďakujem.
Cesto: 5 vajec, 150g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 30 g kakaa, 5 PL oleja, štipka soli.
Krém: 3 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g masla, 3PL práškového cukru, 250 g gaštanové pyré.
Krém: 3 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g masla, 3PL práškového cukru, 250 g gaštanové pyré.
Šľahačka: 4 PL kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 2 šľahačky v prášku.
Postup: Vyšľahala som dotuha sneh so štipkou soli a s cukrom.
(Sneh je dobre zo začiatku šľahať na nižších obrátkach bez cukru, keď sa dobre napení, prisypávať cukor a obrátky zväčšiť).
Keď bol sneh dosť tuhý pridala som po jednom žĺtka striedavo s lyžicou oleja, stále som šľahala ale už na nižšom stupni.
Zmiešala som múku s kakaom.
(Použila som tmavé kakao, nedala som ani predpísané množstvo a korpus bol taký tmavý až som sa zľakla a po upečení som myslela že je korpus zhorený...:))).
Múkovo-kakaovú zmes som prisýpala k váječnej hmote a zľahka som už len vareškou premiešavala.
Cesto som vyliala do tortovej formy, ktorej dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela tukom a vysypala múkou.
(Sneh je dobre zo začiatku šľahať na nižších obrátkach bez cukru, keď sa dobre napení, prisypávať cukor a obrátky zväčšiť).
Keď bol sneh dosť tuhý pridala som po jednom žĺtka striedavo s lyžicou oleja, stále som šľahala ale už na nižšom stupni.
Zmiešala som múku s kakaom.
(Použila som tmavé kakao, nedala som ani predpísané množstvo a korpus bol taký tmavý až som sa zľakla a po upečení som myslela že je korpus zhorený...:))).
Múkovo-kakaovú zmes som prisýpala k váječnej hmote a zľahka som už len vareškou premiešavala.
Cesto som vyliala do tortovej formy, ktorej dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela tukom a vysypala múkou.
Jediné čo som v recepte nedodržala, bola uvedená teplota, zdala sa mi nízka. Nastavila som teda teplotu na 170 stupňov a piekla som korpus asi 35 minút.
Krém: V troche mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala variť. K vriacemu mlieku som priliala rozmiešaný Zlatý klas a uvarila som do husta. Za občasného premiešania som nechlala vychladnúť.
Medzitým som vyšľahala maslo s cukrom a prišľahávala som po častiach kašu. Nakoniec som primiešala gaštanové pyré.
Medzitým som vyšľahala maslo s cukrom a prišľahávala som po častiach kašu. Nakoniec som primiešala gaštanové pyré.
Šľahačku som pripravila nasledovne: kryštálový cukor som upálila na karamel, zaliala som mliekom a rozvarila kým sa karamel nerozpustil. Dala som dobre vychladnúť, potom som prisypala šľahačky v prášku a vyšľahala som dotuha šľahačku.
Vychladnutý tortový korpus som rozkrojila na tri časti, natrela som ich krémom a aj boky a vrch torty. Potom som už len nastriekala šľahačku a tortu som dala vychladiť.
😊😊😊