Sladký obed dnes - dolky. Musím sa priznať, že ako dieťa som ich nemala veľmi rada. Chuť na ne sa mi zmenila až pri mojich deťoch, tie na rozdiel odo mňa si ich vyžadovali, a tak som sa ich naučila jesť aj ja... 😊 Dnes nechápem, prečo som ich tak nechcela?
Suroviny: Z dávky vyjde kopec doliek ale u nás to nevadí.
600 g polohrubej múky, štipka soli, 8 dl vlažného mlieka, 50 g práškového cukru, 2 PL oleja, 2 vajíčka, 30 g droždia, citrónová kôra.
Na plnenie: lekvár.
Na vrch: tvaroh, šľahačková smotana, práškový cukor, vanilkový cukor.
Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia som si urobila kvások. Múku som preosiala a zmiešala so soľou. Do vlažného mlieka som pridala cukor, rozmiešala žĺtky, olej a citrónovú kôru. Pridala som nakysnutý kvások a múku. Všetko som dobre zmiešala a nakoniec som primiešala sneh z bielkov.
(Ja cesto miešam ponorným mixérom, múku pridávam postupne a dobre vždy premiešam, sneh z bielkov primiešam už len vareškou).
Hotové cesto som nechala nakysnúť. Na panvici som si rozpálila olej, lyžicou som dávala cesto a na miernom ohni som opekala dolky z oboch strán. Plnila som lekvárom a na vrch som dala tvarohový krém.
Tvarohový krém: Do šľahačkovej smotany som dala vanilkový cukor a práškový cukor, pridala som jemný tvaroh a ponorným mixérom so šľahala kým nevznikol hustý krém.
Želám všetkých dobrú chuť!