štvrtok 23. januára 2014

Vytláčané keksíky

Recept na cesto bol určený pre vytláčanie "esíčok" (S) cez mlynček. Ja z neho robím rôzne tvary použitím lisu na cesto. Tí, ktorí poznáte a používate lis na cesto určite viete, že nie vždy je to bezproblémová práca. Aspoň mne sa zdá, že pri tom treba mať trpezlivosť lebo nie každý kúsok sa pekne oddelí...aspoň ja mám takú skúsenosť, ale vynaložená námaha stojí zato.  Keksíky sú pekné, chutné a vydržia v chlade a uzatvorenej plechovej nádobe aj dva mesiace. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, 300 g masla (Hera), 300 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry, 2-3 vajíčka podľa veľkosti, 1/2 prášku do pečiva, 1/2 KL mletej škorice, môže sa pridať aj hrsť mletých orechov a kakao, buď do celého cesta alebo do časti, podľa chuti.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto. Nechám ho 30 minút postáť a potom už len po častiach dávam do listu a vytláčam rôzne tvary. Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem. 

Robievam aj podľa tohto receptu.

Suroviny: 550 g hladkej múky špeciál, 350 g tuku (Palmarín, Hera), 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, 1/2 prášku do pečiva, kakao.

Postup je rovnaký ako v predošlom recepte.


štvrtok 9. januára 2014

Mandľové tortičky

Medzi tradičnými  vianočnými dobrotami boli  novinkou. A určite neboli upečené prvý a zároveň poslednýkrát. 




Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 200 g masla (Hera), 1 vajce, 100 g práškového cukru, 1 PL kakaa, 50 g mletých mandlí, menej ako 1/2 KL škorice. 

Krém: 2 menšie vajíčka, 100 g kryštálového cukru, 100 g mletých mandlí, 100 g masla, 1 PL rumu.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, odložila som ho do chladu na 30 minút. Potom som cesto rozvaľkala a vykrajovala kolieska. Kolieska som ukladala na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov som ich piekla 12 minút.

Krém: Vajíčka spolu s cukrom som šľahala nad parou na krém. Kým vychladol, vyšľahala som maslo, primiešala som vychladnutý krém, mandle a rum. 
Vychladnuté kolieska som zlepovala po dve krémom. Vrch som namáčala do čokoládovej polevy a zdobila. 


Parížske rožky

...sú spomienkou na moje Vianoce v detstve. U nás doma nesmeli chýbať medzi ostatnými dobrotami na vianočnom stole. Keď som ich ja piekla prvykrát bála som sa či sa mi podaria a podarili sa. Môžem ich mojej rodine tiež piecť na Vianoce a tak tradícia z detstva pokračuje.  
Pamätám sa na to, že moja mamina ich robila s kávovou plnkou.  Až keď som ich potom prvýkrát jedla s kakaovou plnkou, bolo to  pred mnohými rokmi v práci, napiekla ich jedna moja šikovná kolegyňa, zachutili mi viac.  Neostalo len pri ochutnávke, poprosila som ju o recept a podľa neho pečiem dodnes. 
Je pravda, že som si  upravila množstvá surovín, aby rožtekov bolo veľááááááá... 😋


Suroviny: 6 bielkov, 370 g práškového cukru, 240 g mletých vlašských orechov, 30 g polohrubej múky.

Krém: 6 žĺtkov, 2 vajíčka, 300 g kryštálového cukru, 3 PL kakaa, (prihodím ešte aj kúsok čokolády na varenie ale nemusí byť). 400 g masla, 2 PL rumu.

Poleva: 200 g čokolády na varenie, 100 g Cery. Rozpustiť nad parou, vymiešať do hladka. 

Postup: Do misky, ktorú môžem položiť nad paru dám bielky a šľahám ich na sneh so štipkou soli. Ešte do riedkeho snehu pridám cukor, misku dám nad paru  a šľahám hmotu na hustý a lesklý sneh. 
Chvíľu to trvá lebo šľahám ručne ale môže  sa aj ručným šľahačom. Misku odložím z pary a zľahka vareškou primiešam orechy a múku. Na plech vyložený papierom na pečenie vytláčam rožteky - používam plátené vrecko s ozdobnou koncovkou.  

(Na plech kvapnem pár kvapiek oleja aby mi papier dobre držal a nešúchal sa keď budem naň vytláčať rožteky).
Z dávky mi vyjde asi 68 rožtekov, robím také menšie. Rúru predhrejem na 125 stupňov a rožteky suším do bledohneda 30-35 minút. 

Krém: Žĺtky, celé vajíčka, 300 g kryštálového cukru a 3 PL kakaa (niekedy pridám  aj pár kociek čokolády, alebo pridám viac kakaa) šľahám nad parou dohusta. 

(Pozor pri šľahaní aby nebola para priveľmi horúca a neprešľahala sa hmota, lebo sa zvykne scukornatieť, stačí šľahať dovtedy, kým nezačne hustnúť). 

Žĺtkovú hmotu odstavím a do horúcej  primiešam 100 g masla. Počkám kým nevychladne, sem-tam premiešam. Zvyšné maslo vyšľahám v šľahači a prišľahám vychladenú hmotu, dochutím rumom. 

Krém dám do zdobičky a vytláčam na rožteky. Rožteky dám  do chladu aby krém stuhol a potom ich namáčam v čokoládovej poleve.



utorok 7. januára 2014

Kyslá hrášková polievka

Po všetkých tých dňoch prejedania sa padla dobre aj obyčajná polievočka... 

Suroviny: mrazený hrášok (použila som balenie z COOP), väčšia nakrájaná mrkva, zemiaky, cibuľa, celé čierne a nové korenie, bobkový list, mletá rasca, kari korenie, zeleninový bujón, mlieko, kyslá smotana, soľ, cukor, ocot

Postup: Mrazený hrášok a mrkvu som si v parnom hrnci uparila, môže sa aj uvariť. Zeleninu som potom chvíľu orestovala na masle.  Do vody som dala variť očistené a nakrájané zemiaky s jednou ošúpanou celou cibuľou, soľou, bujónom   a koreninami. Z uvarených  zemiakov som odložila časť, vybrala som aj cibuľu a celé korenia  a zvyšok aj s vodou v ktorej sa varili  som rozmixovala ponorným mixérom. K rozmixovaným zemiakom som pridala   mlieko rozmiešané s kyslou smotanou a povarila som chvíľu. Dochutila som soľou, cukrom a octom. Do hotovej polievky som vložila zeleninu a odobraté zemiaky.

Dobrú chuť!


Škvarkové pagáčiky

Konečne sa mi podarili upiecť pagáčiky s ktorými som bola spokojná. 




Suroviny: 700 g hladkej múky, 400 ml mlieka, 300-350 g mletých škvariek, 2 vajíčka + 1 vajíčko na potretie, 1 kocka droždia (42 g), 2 KL soli

Postup: Z trochy vlažného mlieka, droždia a 1 KL cukru som si urobila kvások. Do múky som pridala soľ, 100 g škvariek, vykysnutý kvások a v mlieku rozmiešané vajíčka. Vypracovala som cesto, dala som ho na teplé miesto vykysnúť. Cesto som potom rozvaľkala na plát hrubý 0,5 cm, natrela som ho časťou škvariek, preložila som cesto dvakrát (na tretiny - po šírke), takto zložené som ho natrela  škvarkami, znova som preložila na tretiny - po dĺžke. Poskladané cesto som opäť rozvaľkala a postup natierania a skladania som zopakovala.
(Škvarky je dobre rozdeliť si na 2 väčšie časti a 2 menšie časti, väčšie množstvo je treba na natieranie rozvaľkaného cesta čo sa robí  2x a menšia časť škvariek na natieranie poskladaného cesta tiež sa natiera 2x). 
Natieranie a skladanie cesta sa robí bez toho aby sa nechávalo kysnúť! Veľa receptov je takých, že treba niekoľko minút počkať a až potom skladanie opakovať, pri tomto recepte nie.
Poskladané cesto som potom rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, nožom som do cesta urobila mriežku  a vykrajovala som pagáčiky. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom a na plechu som ich nechala chvíľu podkysnúť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 20-22 minút.

Nech Vám chutia!