Aj keď recept na jogurtovú tortu už na mojom blogu mám, rozhodla som sa uverejniť ho ešte raz. Robím to hlavne kvôli tým, ktorí mali problémy pri príprave a z nejakého dôvodu sa im torta nevydarila. Dnes som recept doplnila o ovocnú želatinu.
Suroviny: 3 malé biele smotanové jogurty, 1 šľahačka v prášku, 125 ml mlieka, 1-2 vanilkové cukry, práškový cukor podľa chuti, 1 dl vody, 5 KL jemne mletej želatiny Dr.Oetker, ovocie, piškóty okrúhle.
Želé: 1 balíček červeného tortového želé, voda so sirupom.
Najskôr som si pripravila tortové želé podľa návodu na obale. Použila som vodu so sirupom.
Formu som vypláchla studenou vodou a naliala som želé.
Naukladala som ovocie, (maliny a marhule). Formu som vložila do chladničky aby želé stuhlo.
Naukladala som ovocie, (maliny a marhule). Formu som vložila do chladničky aby želé stuhlo.
Do 1 dl vody som dala napučať želatinu. Asi 5-10 minút.
Kým želatina napučala, zmiešala som jogurty s vanilkovým cukrom a práškovým cukrom.
Vyšľahala som šľahačku, ja pridávam aj do nej trochu cukru ale to už každý podľa chuti.
Napučanú želatinu som zohrievala na miernom plameni kým sa nerozpustíila a nevznikla biela vlažná tekutina. NEVARIŤ!
Do smotanového základu som primiešala šľahačku, asi za lyžičku šľahačky som primiešala k želatine.
Vmiešaľa som želatinu. (Tu chcem zdôrazniť, že želatina nebola studená ani stuhnutá a horúca nemala byť prečo, nakoľko som ju zohrievala len krátko ako som to vyššie spomenula, mohla som ju hneď ako som ju rozpustila použiť).
Netreba sa zľaknúť ak nie je krém až tak hladký, želatina ho vždy trochu zrazí ale po stuhnutí to nie je vidno.
Asi polovicu krému som naliala na stuhnuté želé, uložila som maliny a zaliala som zvyškom krému.
(Pretože som použila aj želé a ovocie, mala som krému trochu viac a nevmestil sa mi celý do formy. Nakoniec som uložila piškóty a formu som uzatvorila. (Treba vypustiť vzduch z formy).
Takto som formu vložila do chladničky a nechala som tortu dobre stuhnúť. Trvá to 8 a viac hodín.
Potom som už len formu z Tupperwaru postupne otvorila. Najskôr som pozorne oddelila strednú vnútornú časť, potom spodnú a nakoniec hlavnú časť formy ale to už tí, ktorí ju majú a robia v nej určite vedia.
Budem rada, ak som týmto podrobným postupom aspoň niekomu poradila a pomohla.
Opravdu krásný a osvěžující dort, díky za inspiraci a vyčerpávájící popis...:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem.
OdstrániťEvka, torta sa ti nádherne vydarila, klobúk dole a perfektne vypracovaný recept! :-)
OdpovedaťOdstrániťWAW!!! Evička nááádhera nemám slov. Krásne sa ti vyklopila. Aj ja som uvažovala do bábovkovej formy ale som sa bála že sa mi zle vyklopí, tak som vždy robila len do silik.foriem na muffiny .Odhodlám sa :-)si veľmi šikovná.
OdpovedaťOdstrániťMohla by som to robit aj v silikonovej torte?
OdpovedaťOdstrániťAsi ste mysleli v silikonovej forme že..neskúšala som ale myslím si,že by sa to malo dať.
Odstrániťja by som sa chcela opytat kde sa da zakupit taka forma dakujem :D
OdpovedaťOdstrániťFormu som kúpila v Tupperware http://www.tupperware.sk/sk/o-spolocnosti
OdpovedaťOdstrániť