Po dlhom čase som konečne upiekla zákusok s maslovým krémom. Počas horúcich letných dní ktoré boli sa mi veru do krémových nechcelo. Radšej som robila zákusky a koláče s ovocím a tvarohovými plnkami.
Cez víkend sme mali malú rodinnú oslavu a preto som chcela pripraviť niečo slávnostnejšie. Tento zákusok som robila už viackrát, je chutný a vyzerá dobre.
Cez víkend sme mali malú rodinnú oslavu a preto som chcela pripraviť niečo slávnostnejšie. Tento zákusok som robila už viackrát, je chutný a vyzerá dobre.
Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 150 g prškového cukru, 100 g tuku Palmarín, 1-2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 3-5 PL mlieka - podľa potreby aby sa dalo vypracovať vláčne cesto.
Krém: 500 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g masla, 200 g práškového cukru, 2 balíky dlhých piškót (môžu byť aj okrúhle piškóty, ja však používam dlhé), malinový alebo jahodový sirup na poliatie piškót (tentoktát som vyskúšala uvarenú kávu s rumom 150 ml kávy a 2 PL rumu), 100 g čokolády na varenie a 60-70 g Cery.
Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve rovnaké časti. Každú časť som rozvaľkala na obdlžník vo veľkosti asi 30x38 cm. Pláty som upiekla na opačnej strane plechu - položila som papier na pečenie a potom cesto. Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút.
Po upečení som pláty nechala dobre vychladnúť.
Po upečení som pláty nechala dobre vychladnúť.
Krém: V mlieku som rozmiešala múku, pridala som vanilkové cukry a uvarila som kašu. Vyšľahala som maslo s cukrom a postupne som primiešala po častiach takmer vychladnutú kašu.
Keďže som piškóty tentokrát polievala rumovou kávou a nie sirupom, tak som aj do krému priliala trochu rumu.
Keďže som piškóty tentokrát polievala rumovou kávou a nie sirupom, tak som aj do krému priliala trochu rumu.
Vychladnutý plát cesta som natrela polovicou krému a uložila som piškóty. Každú piškótu som poliala lyžičkou vychladnutej kávy s rumom (alebo sirupom) a natrela som druhou časťou krému. Zakryla som plátom, zaťažila a dala som koláč stuhnúť.
Vrch koláča som poliala čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády a cery.
Vrch koláča som poliala čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády a cery.
Poznámka: Nezľaknúť sa že sú pláty tvrdé ako drevo 😊 ony odmäknú. Zákusok je dobre preto pripraviť v predstihu, nakoľko potrebuje čas aby pláty od krému odmäkli. Najmenej 24 hodín je dobre aby postál. Potom až krájať.
Čo sa týka použitia kávy s rumom, viac nám chutil zákusok s piškótami poliatymi so sirupom.
Hmm, ani v cukrárně takové nemají:-)
OdpovedaťOdstrániť