Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými
krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra
alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra.
Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho
alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne
pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku
nakupujú alebo si vyrábajú sami.
Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba
gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko
rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave.
Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli
bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už
vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne
vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra
s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.
(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)
Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.
Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.
Suroviny: 100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej papriky, soľ.
Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli.
A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.
Ďalšia výborná!
OdpovedaťOdstrániťA bryndzu mám rada aj samu:-)
Paaaa