nedeľa 21. júna 2015

Kokosovo-jahodové rezy

Bola som rozhodnutá, že upečiem Eskymo rezy. Aj som si všetko prichystala, upiekla som spodok zákusku a išla som robiť krém. Podľa receptu som ho trošku pozmenila a keďže som mala jahody, použila  som ich tiež do receptu. Vznikol zákusok zaujímavej chuti. 



Suroviny: 400 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva,  300 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 350 ml vlažného mlieka, 200 ml oleja, 2 PL kakaa, 3 vajíčka.

Krém I. : jahody, cukor, Zlatý klas, voda.

Krém II. : 500 ml mlieka, 2 kokosové pudingové prášky, 4 PL kryštálového cukru, 3-4 PL strúhaného kokosu, 250 g masla, 9 PL práškového cukru. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s cukrom (netreba šľahať do hustej peny ako pri piškótovom ceste), priliala som olej a mlieko. Primiešala som k múke zmiešanej s práškom do pečiva a kakaom. Cesto som dobre premiešala aby bolo hladké a vyliala som ho na plytký plech 39x32 cm vyložený papierom na pečenie. Pri teplote 180 stupňov som upiekla 25-30 minút. 

Jahody som umyla, očistila a dala som ich do hrnca rozvariť s cukrom, zahustila som Zlatým klasom zmiešaným s troškou vody.

Kokosový krém som pripravila uvarením pudingu, pred koncom varenia som zamiešala k pudingu  kokosovú múčku a nechala som puding vychladnúť. Medzitým som vymiešala maslo s práškovým cukrom a potom som postupne prišľahávala kokosový puding. 

Na vychladnutý upečený plát cesta som najskôr natrela jahodový krém a naň kokosový krém. Vrch som posypala kokosom a nastrúhanou čokoládou Margot. 

streda 17. júna 2015

Kyslá šošovicová polievka

Kto má rád kyslé polievky? Ja veľmi, som na ne naučená, lebo ako dieťa som ich jedla každý týždeň, aj keď sa musím priznať, že šošovicovú sme doma nevarievali. Možno práve preto ju teraz veľmi rada robievam.

Suroviny: šošovica, zemiaky, olej, cibuľa, cesnak, slanina,  údené rebierka, (alebo dobrá klobáska),   kyslá smotana, hladká múka, bobkový list, celé čierne korenie, soľ,  cukor, ocot, cesnak, čerstvé bylinky (oregano, alebo majoránka,  tymián).

Postup: Šošovicu premyjem, zalejem vodou a nechám napučať. Medzitým dám variť údené rebierka. Varím kým nie sú mäkké. Vyberiem ich a vývar precedím. Na oleji opražím na malé kocky nakrájanú slaninku, pridám nadrobno nakrájanú cibuľku a popražím. Do slaninkovo-cibuľkového základu pridám očistené nakrájané zemiaky a chvíľu ich opražím. Zamiešam pretlačený cesnak.  Zalejem vývarom, ak treba dolejem aj vodou  a varím  kým su zemiaky  polomäkké. Potom pridám zliatu šošovicu, soľ, bobkový list, korenie. Varím kým všetko nezmäkne. Keď nemám rebierka, pridám do polievky uvariť údenú klobásku. Kyslú smotanu zmiešam s hladkou múkou (niekedy pridám aj sladkú smotanu ale nemusí byť) a povarím. Dochutím soľou, cukrom, octom a nakoniec pridám nasekané čerstvé bylinky. Už nevarím. Mäsko z rebierok oberiem, nakrájam a pridám do polievky. 
Polievka je dobrá aj s klobáskou. 

K polievke robím langoše.



Dobrú chuť!

Langoše

Langoše, posúchy, osúchy a ja neviem ešte koľko názvov existuje pre tieto vyprážané placky.  Vždy keď ich pripravujem doma, myslím na detstvo a hlavne na leto a kúpaliská. Veď práve tam som ich vždy jedla a nezabudnem na tie nekonečné rady, ktoré sme si museli vystáť, kým sme sa k tejto dobrote dostali. Doma sme ich nerobievali a možno práve preto boli pre mňa také vzácne a spájajú sa mi dodnes práve s kúpaliskom...
Mužské osadenstvo mojej rodiny ich má tiež rado tak ako ja a preto  ich robievam hlavne ku kyslej  šošovicovej polievke. Vyskúšala som viac receptov, ale najviac sa mi páči práve tento.


Suroviny: 1 kg hladkej múky špeciál, 200 ml kyslej smotany, 1 kocka droždia (42 g), 4 KL soli, 1 KL cukru (na kvások), 500 ml mlieka, olej, cesnak, kečup, syr.

Postup: Z trošky vlažného mlieka, cukru a droždia urobím kvások. Pridám ho k preosiatej múke, ktorú zmiešam so soľou, pridám smotanu a prilievam zvyšok mlieka. Vypracujem v miske-kyske vláčne mäkšie cesto.  Misku zatvorím a vložím do chladničky. Dobre je cesto urobiť večer, Cesto vydrží v chladničke aj tri dni, takže sa dá z neho zobrať koľko treba na langoše a zvyšok nechať v chladničke.



Tentokrát som vypracovala cesto ráno, nechala som ho na teple vykysnúť, ale pretože bolo ešte skoro na to, aby som  langoše vyprážala, chcela som aby moji  chlapi jedli čerstvé  keď prídu z roboty, tak som cesto ešte raz prepracovala a vložila som ho do chladničky. Nič sa mu nestalo, nakyslo a   zdalo sa mi ešte lepšie...

Z cesta si odoberiem koľko potrebujem bochníčkov aj podľa toho aké veľké langoše chcem mať. Bochníčky si nechám ešte pri izbovej teplote prikryté podkysnúť a potom už len na naolejovanej doske rukami rozťahujem do požadovanej veľkosi. Kladiem do rozpáleného oleja a vyprážam. Na tanieri ich potieram roztlačeným cesnakom zmiešaným so soľou a vodou.


Z celej dávky vyjde asi 15 langošov. Závisí od ich veľkosti a hrúbky. 

pondelok 15. júna 2015

Dvojfarebná linzerka

Kto by nepoznal linzerku...jednoduché linecké cesto naplnené lekvárom.  
Spája sa s mojich detstvom,  doma sme mali často tento rýchly nenáročný koláčik lebo nám všetkým chutil. 
Dnes som koláč upiekla pre moju dcéru Evku. Takéto koláče sú jej obľúbené. Nemá veľmi  rada krémové zákusky.  
A aj keď k takej významnej udalosti ako je úspešné ukončenie vysokoškolského štúdia by sa viac hodila honosnejšia torta, vedela som, že jej urobím radosť práve takýmto jej  obľúbeným koláčom a nemýlila som sa ....Bol len a len jej 😍


Suroviny: 300 g hladkej múky, 150 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vajce, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL mlieka, 2 PL kakaa, lekvár, čokoládová poleva.

Postup: Z preosiatej múky, práškového cukru, Hery, múky s práškom do pečiva, vajíčka a mlieka som vypracovala cesto. 
Rozdelila som ho na polovicu a do jednej som primiesila kakaa a ešte trošku mlieka aby sa suroviny dobre spojili a kakao zapracovalo do cesta. Cesto by nemalo byť ani tvrdé ani lepivá, také aby sa s nim dobre pracovalo, podľa potreba ho treba buď zriediť viac mliekom alebo pridať viac múky.

Bledé cesto som rozvaľkala do kruhu a vložila som ho do okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Vytrela som ju tukom a vysypala múkou. 

Cesto som potrela hrubšou vrstvou lekváru, použila som malinový a pre lepšiu chuť som posypala lekvár nasekanými orechami. 
Vyvaľkala som tmavé cesto a položila na lekvár. Pritlačila som ho a nahusto popichala vidličkou. 

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 170 stupňov a piekla som asi 25 minút. Potom som vrch prikryla papierom a ešte som dopekala lebo v sklenenej forme sa akosi pomalšie pečie spodok. 
Vychladnutý koláč som poliala čokoládovou polevou a ozdobila nastrúhanou bielou čokoládou. 



piatok 22. mája 2015

Medovník

Rýchly, mäkký a hneď zjedený...😊



Suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 6-7 PL tekutého medu, 500 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 3 PL slivkového lekváru, 2 PL kakaa, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 KL sódy bikarbóny, 1 KL škorice, hrozienka, nasekané orechy.

Postup: Do misky si preosejem múku a cukor, pridám kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a kakao V mlieku rozšľahám vajíčka a lekvár. Prilievam k múčnej zmesy spolu s olejom. Chvíľu prešľahám ponorným mixérom, kým sa všetko spojí. Potom vareškou zamiešam nasekané orechy a hrozienka. 
Plech na pečenie vytriem tukom a vysypem hrubou múkou. Vylejem cesto a pečiem v rúre pri 175 stupňoch 20 minút, potom teplotu znížim na 170 a ešte dopekám. 

Upečený a vychladnutý medovník  posypem práškovým cukrom a pofŕkam čokoládou. 
Môže sa potrieť aj lekvárom, poliať čokoládovou polevou a  posypať kokosom, orechami.