Zamračený a upršaný víkend priam lákal k pečeniu. K teplému ovocnému čaju dobre padlo zahryznúť do niečoho kysnutého...
Suroviny na cesto: 450 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 42 g droždia, 2 vajcia, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 80 g rozpusteného masla, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu.
Plnka: 500 g tvarohu, 2 vajcia, 3 PL krupice, 130 g kryštálového cukru, 1 KL mletej škorice, 1/2 KL prášku do pečiva, ovocie čerstvé alebo zavárané, na posypanie 80 g kokosu.
Postup: Z vlažného mlieka (100 ml), lyžičky cukru a droždia som pripravila kvások. Múku som v miske zmiešala s cukrom, soľou a pridala som vykysnutý kvások,. V zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčka, priliala som k múke spolu s rozpusteným vlažným maslom. Spracovala som na hladhé nelepivé cesto.
(Ak treba pridať mlieka viac). Cesto som prikryla a nechala vykysnúť. Počas kysnutia som ho ešte raz premiesila.
(Ak treba pridať mlieka viac). Cesto som prikryla a nechala vykysnúť. Počas kysnutia som ho ešte raz premiesila.
Kým cesto kyslo, pripravila som plnku.
Vymiešala som maslo s cukrom do peny, za stáleho šľahania som pridala vajíčka, tvaroh, krupicu, škoricu a prášok do pečiva.
Vymiešala som maslo s cukrom do peny, za stáleho šľahania som pridala vajíčka, tvaroh, krupicu, škoricu a prášok do pečiva.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala a preniesla do hlbokého plechu (32x38 cm), ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Navrch cesta som rozotrela plnku, poukladala som slivky (použila som zavárané) a posypala kokosom. Piekla som pri teplote 190 stupňov 35 minút.