utorok 30. mája 2017

Tvarohový koláč s drobenkou

Z nespočetného množstva koláčov s tvarohom ma práve tento oslovil. Na fotke vyzeral veľmi dobre, všetko potrebné som mala doma a tak bolo rozhodnuté: "Upečiem ho". Môj síce vyzeral po upečení trochu inak ako ten v časopise ale to je asi  normálne,  nevadilo mi to, hlavne že chutil.  Tvarohová plnka, kakaová drobenka ochutená kávou a škoricou, ktorú som len tak doplnila, dodávala koláčiku príjemnú chuť. 



Suroviny: 
Cesto: 175 g hladkej múky, štipka soli, 120 g masla (Hera maslová), 50 g kryštálového cukru, 1 vajce, 1/2 KL prášku do pečiva, citrónová šťava asi 1/2 KL.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 3 vanilínové cukry, 1 vanilkový cukor, 3 PL škrobovej múčky.

Drobenka: 120 g hladkej múky, 1 PL kakaa, 1 KL instantnej kávy, 1/2 KL mletej škorice, 80 g kryštálového cukru, 80 g masla.

Postup: Múku som preosiala a zmiešala so soľou a cukrom. Pridala som nakrájané maslo a vajce. Rýchlo som spracovala na hladké cesto. Ak je treba, môže sa pridať trochu studenej vody. Cesto som zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky, v mojom prípade od večera do rána ale stačí 30 minút. 

Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm som vytrela maslom. Cesto som rozvaľkala o niečo väčšie ako dno tortovej formy aby bolo aj na  bokoch formy asi do výšky 3 cm. Tvarohovú plnku som rozotrela na cesto, uhladila som, posypala drobenkou a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 45 minút, potom som dopekala pri teplote 175 stupňov. Celková doba pečenia bola 60 minút. Asi v polovici pečenia som koláč prikryla papierom. 

Príprava plnky: Žĺtky som vymiešala s cukrom, a vanilínovými cukrami. Primiešala som tvaroh, škrobovú múčku a zľahka som vmiešala tuhý sneh z bielkov. 

Drobenka: Do múky som primiešala cukor, kakao, kávu, škoricu a maslo. Prstami som vypracovala mrveničku. 



štvrtok 25. mája 2017

Pečené kuracie krídelká na zemiakoch

A opäť niečo z kuracieho mäska. Tentokrát krídelká ale kľudne  sa môže  podľa receptu pripraviť akékoľvek kuracie mäsko. Použité ingrediencie dávajú mäsku výbornú chuť a pečené zemiačiky k tomu...no u nás si veru vždy  pochutnáme 😋




Suroviny: kuracie krídelká (alebo akékoľvek kuracie mäso), plátky slaniny, cibuľa, olej, soľ.

Na marinádu: horčica, kečup, worcesterská omáčka, sojová omáčka, majoránka, mletá rasca, vegeta, čierne mleté korenie. 

Postup: Na vymastený pekáč som uložila očistené a na osminky nakrájané zemiaky, osolila som ich a posypala rascou. Kúsky kuraťa som nasolila a uložila na zemiaky.

Všetky suroviny na marinádu som zmiešala, dávala som asi po 4 PL horčice, kečupu, 2 KL worcesterskej omáčky, 3 KL sojovej omáčky a ostatné  koreniny podľa chuti. Marinádu som rozdelila na porcie kurčaťa, posypala som cibuľou nakrájanou na mesiačiky (kľudne môže byť cibule viac kto má rád) a obložila som mäso plátkami slaniny. Pekáč som prikryla a piekla do mäkka. Potom som ešte odokryté zapiekla. 

Aj keď je v recepte uvedené piecť mäso spolu so zemiakmi, keď potrebujem toho viac, tak dávam mäso na jeden pekáč a zemiaky na druhý.  Mám teplovzdušnú rúru, takže nie je problém, piecť naraz viacej pekáčikov, alebo plechov. 



Dobrú chuť! 

piatok 19. mája 2017

Veľmi ťažké rozhodutie...

Dnes tak trochu k mojej, v posledných mesiacoch, najobľúbenejšej činnosti - hačkovaniu. 

O tom, že je to pre mňa úžasný relax a výborné odreagovanie sa od problémov som už písala. Zatiaľ je to stále tak. Teším sa každý deň na tú chvíľu, keď môžem do ruky zobrať háčik a rozhačkovanú dečku. Tým, že sa musím sústrediť na vzor, počítanie a sledovanie riadkov, myseľ mi neblúdi po iných veciach ale dokážem pri tom sledovať televíziu, no sledovať, to sú nie tie správne slová, skôr počúvať. Ale to mi úplne stačí.

Nepatrím k ženám, ktoré musia mať každý ženský časopis. Kupujem ich len občas. Ja hľadám medzi časopismi také, ktoré majú trvalú hodnotu. Rada mám časopisy špeciálne zamerané na záhradu, bylinky, recepty, akékoľvek ručné práce  a v posledných rokoch k nim pribudli aj časopisy s hačkovanými vzormi. Už ich mám niekoľko, je teda z čoho vyberať. K tomu mám ešte mnoooožstvo vzorov uložených aj na pintereste. Sú to všetko nádherné vzory a vždy mi trvá aj niekoľko dní, kým sa rozhodnem ktorú dečku začnem robiť...

Takto to vyzerá, keď vyberám vzor...😊




A ešte vám chcem ukázať posledné dielka 😏










streda 10. mája 2017

Pečené zabíjačkové mäso (Tajomstvo mojej kuchyne)

Pravidelne sledujem reláciu "Tajomstvo mojej kuchyne." Pozornosť venujem hlavne sladkým receptom, zákuskom a koláčom ale aj príprava niektorých jedál je  zaujímava. Pred časom ma zaujal jeden recept  z mäsa. Jedlo vyzeralo veľmi dobre a tak som ho s mojimi úpravami a doplnenými surovina urobila. Recept je teda už iný ale ďakujem autorke za inšpiráciu. 






Suroviny: bravčové plece, slanina, kuracie pečienky, cibuľa, cesnak, 4 ks bobkový list, 4 ks nové korenie, celá rasca, majoránka, masť, soľ.

Postup: Nakrájala som mäso, slaninu a cibuľu na väčšie kúsky.  Mäso som najskôr opiekla na rajnici s trochou masti, pridala som  koreniny okrem majoránky, nakrájaný cesnak  a časť cibule. Chvíľu som všetko opekala. Pekáč som vytrela trochou masti a rozložila som zmes z rajnici.Posypala som majoránkou.a soľou.  Medzi kúsky mäsa som vložila slaninu a pečienku. Vrch som posypala cibuľou. (Kto má rád cibuľu, môže dať viac). Podliala som vodou, prikryla a v rúre som dusila. Keď bolo mäso mäkké, odokryté som  ešte zapiekla. 

Zemiakové lokše: 1 kg uvarených zemiakov v šupke som očistila a postrúhala. Pridala som soľ a podľa potreby hladkú múku  (300-400 g, záleží od zemiakov), cesto by nemalo byť veľmi mäkké aby sa dalo rozvaľkať. Z cesta som urobila šúľok, nakrájala na kúsky a každý kúsok som rozvaľkala na pomúčenej doske. Rozohriala som panvicu (bez tuku) a jednotlivé lokše som z každej strany opekala. Dobre je ich pred pečením na panvici popichať alebo jemne nakrojiť. Opečené lokše som potrela výpekom z mäsa.
Zemiakové lokše som už robila aj z obyčajných uvarených zemiakov (bez šupky), keď mi zostali z obeda. Nevidela som žiadny rozdiel, možno mi  také ešte viac chutili. 

Mäsko som podávala so zemiakovými lokšami a čalamádou z kapusty a cvikly


Pôvodný recept je TU


A po obede niečo sladké. Tento víkend to bola  Krémeška,  aj so šľahačkou 😋 







Čalamáda kapustovo-cviklová

Zdravá a chuťovo tiež dobrá. A hlavne, dá sa urobiť kedykoľvek. 

Suroviny: 3 kg bielej kapusty, 2 kg uvarenej cvikle, 1 kg cibule 1,5 l vody, 300 ml octu, 300 g cukru, 1 balenie mletej rasce, čierne mleté korenie, soľ.

Postup: Kapustu som nakrájala na rezančeky, tiež uvarenú a očistenú cviklu, cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Spolu som všetko zmiešala. Do vody som naliala ocot, pridala cukor, soľ, rascu a korenie a povarila som, kým sa cukor nerozpustil.  
(Koreniny, soľ a ocot sa môžu upraviť podľa chuti, kto má ako rád, sladšie alebo kyslejšie, aj rasce nemusí byť toľko).
Horúcim nálevom som zaliala zeleninu. Nechala som prikryté v chlade postáť 24 hodín. Potom som čalamádu dala do zaváraninových pohárov a pri 80 stupňoch som sterilizovala 20 minút.