sobota 23. decembra 2017
pondelok 11. decembra 2017
Citrónové kolieska
Vybrať z takého množstva vianočného pečiva ktoré sa ponúka či už na internetových stránkach, v časopisoch ale aj v knižkách je veľmi ťažké... Snažím sa vždy o pestrosť. Pečiem okrem obyčajných lineckých koliesok aj orechové, kokosové, kakaové, kávové a škoricové. Je to u nás doma taká vianočná klasika. Vždy ju rada niečím novým spestrím. Upiekla som preto tieto kolieska s chuťou a vôňou citrónu.
Poznámka: Plnky je dosť veľa, buď treba znížiť množstvá pri príprave o polovicu, alebo urobiť kolieska z väčšej dávky. (Upravené v recepte za zátvorkou).
Plnka je chutná, veľmi svieža, vhodná na zlepovanie napríklad aj lineckého pečiva. Určite sa dá spotrebovať.
Suroviny: 360 g hladkej múky špeciál(500 g), 100 g práškového cukru (130 g), 250 g Hera maslová (370 g), 2 žĺtky (3), kôra a šťava z 1 citróna.
Plnka: 150 g masla, 120 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 3 PL Solamylu (zemiakový škrob), šťava z 1 citróna.
Poleva: množstvá neboli uvedené, robila som ju teda na dvakrát lebo som neodhadla na prvykrát množstvo cukru. Práškový cukor som vymiešala s citrónovou šťavou do hladka.
Postup: Múku a práškový cukor som preosiala do misky, nastrúhala som kôru z dobre umytého citróna, pridala som šťavu, žĺtky a nakrájanú Heru.
Vypracovala som cesto. (Je mäkké a pružné). Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na hodinu.
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku 3-4 mm a vykrajovala som kolieska. Kládla som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pri teplote 165 stupňov som piekla asi 15-18 minút, aby neboli tmavé.
Vychladnuté kolieska som spájala krémom a vrch som namáčala v poleve.
Plnka: V mlieku som rozmiešala Solamyl a uvarila som kašu. Za občasného miešania som ju nechala vychladnúť. (Nie do studena, mala by byť vlažná).
Maslo som vymiešala s cukrom a pridávala som po častiach vlažnú kašu. Nakoniec som zamiešala šťavu z citróna.
Poznámka: Plnky je dosť veľa, buď treba znížiť množstvá pri príprave o polovicu, alebo urobiť kolieska z väčšej dávky. (Upravené v recepte za zátvorkou).
Plnka je chutná, veľmi svieža, vhodná na zlepovanie napríklad aj lineckého pečiva. Určite sa dá spotrebovať.
Ježe
Ježe, milý názov pre tento jednoduchý koláčik. Príprava cesta je síce rýchla ale horšie je to už s dokončením. Trošku sa treba pohrať s namáčaním a obaľovaním v kokose ale konečný výsledok stojí za to...ježe chutia veľmi dobre.
Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 6 žĺtkov 100 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.
Poleva: 250 g masla, 150 g Hera maslová, 300 g práškovhé cukru, 4 PL kakaa, 12 PL mlieka, 6 PL rumu, kokos na obaľovanie.
Postup: Z kryštálového cukru som pripravila karamel, zaliala som ho vlažnou vodou (pozor, môže prskať a stvrdne). Na miernom ohni som karamel rozvarila a nechala vychladnúť.
Zatiaľ som vyšľahala žĺtky s práškovým cukrom do hustej peny, prilievala som karamel. Zľahka vareškou som zamiešala múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný s bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (rozmery plechu 29x38 cm). Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 20 minút.
Upečený a vychladnutý plát som nakrájala na kocky. Každú som namočila celú do polevy a obalila v kokose.
Poleva: Do kastróla som dala Heru, cukor, kakao a mlieko. Zohrievala som na miernom plameni kým sa všetko nespojilo. Kastról som odložila z ohňa a primiešala som hneď maslo aby sa rozpustilo, pridala som aj rum.
Suroviny: 250 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 6 žĺtkov 100 g práškového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.
Poleva: 250 g masla, 150 g Hera maslová, 300 g práškovhé cukru, 4 PL kakaa, 12 PL mlieka, 6 PL rumu, kokos na obaľovanie.
Postup: Z kryštálového cukru som pripravila karamel, zaliala som ho vlažnou vodou (pozor, môže prskať a stvrdne). Na miernom ohni som karamel rozvarila a nechala vychladnúť.
Zatiaľ som vyšľahala žĺtky s práškovým cukrom do hustej peny, prilievala som karamel. Zľahka vareškou som zamiešala múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný s bielkov a štipky soli.
Cesto som vyliala na plech s papierom na pečenie (rozmery plechu 29x38 cm). Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 20 minút.
Upečený a vychladnutý plát som nakrájala na kocky. Každú som namočila celú do polevy a obalila v kokose.
Poleva: Do kastróla som dala Heru, cukor, kakao a mlieko. Zohrievala som na miernom plameni kým sa všetko nespojilo. Kastról som odložila z ohňa a primiešala som hneď maslo aby sa rozpustilo, pridala som aj rum.
nedeľa 3. decembra 2017
Čas adventný...
Poslednou novembrovou nedeľou sa skončil kresťanský cirkevný rok. Katolíci ju nazývajú Nedeľou Krista Kráľa, evanjelici Nedeľou večnosti.
Nový cirkevný rok sa začína dnešnou nedeľou 3. decembra, ktorá zároveň otvorí predvianočné pôstne obdobie - advent. Príprava na narodenie Ježiša Krista, čiže jeho prvý príchod, trvá štyri nedele. Práve toto obdobie je pre veriacich najmä časom duchovnej prípravy a pokánia pred slávením Vianoc, radostnej spomienky na Narodenie Pána.
Keďže tento rok 24. december pripadne na nedeľu, zažijeme najkratší možný advent. Vianočný predvečer sa kryje s poslednou adventnou nedeľou.
Slovo advent pochádza z latinského adventus a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami - tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ.
Biblia hovorí o venci ako o prejave úcty, radosti a víťazstva, vzdáva hold tomu, kto je očakávaný a a prichádza ako víťaz, kráľ a osloboditeľ. Svetlo z horiacich sviec vyjadruje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je "Svetlo sveta." Je aj symbolom Kristovho evanjelia, ktorého autormi boli štyria evanjelisti Lukáš, Marek, Matúš a Ján. Najčastejše sú sviečky modré alebo fialové, symbolizujúce liturgické farby adventných nedieľ. Ozdoby na adventnom venci by mali byť skromné, iba suché plody, šípky, šišky alebo mašle vo fialovej alebo bielej farbe. Adventný čas je taký malý pôst, obdobie pokánia, zamyslenia, kajúcnosti a očistenia človeka.
Štyri adventné sviečky
Prvá sviečka MIER - vzdychla a povedala: "Moje svetlo síce svieti, ale ľudia žiadny mier nedodržujú". Jej svetlo bolo čím ďalej tým menšie, až zhaslo...
Svetlo druhej sviečky VIERA povedalo: "Som zbytočná, ľudstvo nechce nič o Bohu vedieť, nemá preto cenu, aby som svietila." Prievan ju zhasol...
Ticho a smutne sa k slovu prihlásila tretia sviečka: "Volám sa LÁSKA, už nemám silu aby som horela, ľudia ma odstavili stranou. Vidia len sami seba a žiadnych iných, ktorých by mali radi." Zhaslo i toto svetlo.
Do miestnosti vošlo dieťa, pozrelo na sviečky a povedalo: "Vy musíte predsa svietiť!" Skoro sa rozplakalo...
Vtom sa prihlásila k slovu posledná štvrtá sviečka a povedala: "Neboj sa, pokiaľ ja svietim, môžem aj ostatné sviečky znovu zapáliť. Volám sa NÁDEJ." Dieťa zaplálilo od tejto sviečky aj ostatné.
Plameň Nádeje by nikdy nemal v našich životoch vyhasnúť. Plamene Mieru, Viery, Lásky a Nádeje neustále udržujme zapálené.
Milí priatelia, prežite tento adventný čas v nádeji a viere v mier a lásku...
utorok 7. novembra 2017
Bábovka s vôňou a chuťou škorice
Bábovka je nielen rýchlo pripravená ale je aj veľmi chutná. Vonia škoricou a jabĺčka jej dodávajú vláčnosť. Mne veľmi chutila potretá trochou masla 😊a k tomu kakao. Nebojte sa vyskúšať ju.
Suroviny: 1 šľahačková smotana (môže byť aj sladká na varenie), použila som 200 g balenie, 3 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 250 g kryštálového cukru, 420 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL rastlinného oleja, 120 g nastrúhaných očistených jabĺčok, 2 PL kakaa, 1 PL mlieka, 1/2 KL škorice, hrozienka.
Postup: Do misky som vyliala smotanu, rozšľahala som spolu s vajíčkami, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Primiešala som múku s práškom, olej a jabĺčka.
Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala kakao zmiešané s mliekom a do druhej časti cesta som zamiešala škoricu a hrozienka.
Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Lyžicou som striedavo dávala tmavé a svetlé cesto (ako šachovnicu). Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.
Postup: Do misky som vyliala smotanu, rozšľahala som spolu s vajíčkami, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Primiešala som múku s práškom, olej a jabĺčka.
Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala kakao zmiešané s mliekom a do druhej časti cesta som zamiešala škoricu a hrozienka.
Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Lyžicou som striedavo dávala tmavé a svetlé cesto (ako šachovnicu). Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)