utorok 18. júna 2019

Jahodová bublanina s tvarohom

Pečiem ju najradšej a až sa čudujem, že som recept na ňu ešte nenapísala... 

Sezóna jahôd je v plnom prúde, skoro sa dá poveda,ť že niekde už pomaly aj skončí a vtedy u nás nesmie chýbať ani táto bublanina. Je vláčna a chuť jej dodáva nielen ovocie ale aj ochutený tvaroh. 

Určite stojí za vyskúšanie. 😏



Suroviny: Odmerka je 200 ml hrnček, plech 32x38 cm
5 vajec, 2 hrnčeky kryštálového cukru (stačí aj menej), 1 vanilínový cukor, 1 KL citrónovej šťavy, 1 hrnček vody, 1 hrnček oleja, 4 hrnčeky polohrubej múky (použila som polohrubú múku špaldovú), 1 prášok do pečiva.

250 g tvarohu, môže byť  hrudkový alebo jemný, 3-4 PL práškového cukru, podľa chuti, 2 PL strúhaného kokosu, jahody.

Postup: Celé vajcia som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som citrónovú šťavu a ďalej som šľahala kým sa nezväčšil objem a hmota nebola biela.

Počas šľahania som postupne prilievala vodu a olej. 
Pri nižších otáčkach som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva. 

Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. 

Tvaroh som rozmiešala s cukrom a kokosom. Lyžičkou som kládla do cesta kôpky. Medzi ne som naukladala očistené jahody. 
Pred tým som jahody obalila v práškovom cukre a veľké som pokrájala na menšie kúsky. 


Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.






pondelok 17. júna 2019

Pečené mäso na kapuste

Vymyslieť si nový recept nie je nič zložité, zistila som to pri tomto jedle. Pripravila som ho z doma dostupných surovín... a výsledo bol prekvapujúco rýchly a veľmi chutný obed... aspoň nám chutilo 😋😊

Suroviny: čerstvá biela kapusta, bravčová krkovička (môže byť aj bravčové stehno, lopatka, kare),  olej, slanina, cibuľa, rasca, majoránka, tymián, korenie na pečené mäso alebo len mleté čierne korenie, mlieko, masť na vytretie plechu.

Postup: Urobila som marinádu z oleja, korenia na pečené mäso, majoránky, mletej rasce, soli, tymiánu a nakrájanej cibule. Do marinády som vložila na menšie kusy nakrájanú bravčovú krkovičku, premiešala a nechala asi hodinu marinovať.

Čerstvú bielu kapustu som si nakrájala na rezance, pridala som soľ, celú rascu a nakrájanú cibuľku. Premiešala som a rozložila na masťou vytretý pekáč.

Mäso som rozložila na kapustu v pekáči, na vrch som pokládla plátky prerastenej slaninky a podliala mliekom, aby bola kapusta takme ponorená (môže byť aj voda).

Pekáč som prikryla a piekla pri teplote 210 stupňov do mäkka. Počas pečenia som podľa potreby podlievala mliekom.  Odokryla som a zapiekla. 

Po upečení sa všetky chute prepojili, naraz som pripravila kapusta aj mäso a chutilo to veľmi dobre. Už som uvarila len prílohu, zemiačky. 

Dobrú chuť!




piatok 19. apríla 2019

Veľkonočné maslové cukrovinky

Máme tu Veľkú noc. Gazdinky vyberajú recepty čo napiecť pre kupačov 😊 Na poslednú chvíľu príde vhod aj takýto jednoduchý recept.
Linecké cesto s vôňou a chuťou masla. Na plnenie som použila okrem tradičného  domáceho malinového lekváru aj citrónový krém.



Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 300 g masla, 150 g práškového cukru, 1 KL prášku do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, 1 KL citrónovej šťavy, šťipka soli.

Postup: Do misky som preosiala múku, práškový cukor a prášok do pečiva. Maslo som nakrájala na menšie kúsky a pridala k múke spolu so soľou, rozšľahanými vajíčkami a citrónovou šťavou. 
Zo surovín som vypracovala hladké cesto, zabalila do fólie a odložila do chladničky odpočívať. 

Čas na odpočinok cesta je ľubovoľný, čím dlhšie tým lepšie. Linecké cestá môžu odpočívať aj niekoľko hodín, dokonca niekde uvádzajú aj dní. Pred použitím ho treba vybrať a nechať pri izbovej teplote trochu zmäknúť aby sa dalo rozvaľkať.

Cesto som potom rozvaľkala na hrúbku asi 3 mm a vykrajovala som tvary. U mňa to boli vajíčka a kuriatka. Kládla som na plech vystlaný papierom na pečenie.
Piekla som pri teplote 175 stupňov. 

Citrónový krém: 4 žĺtky, 240 g práškového cukru, šťava z 2 citrónov, 80 g masla.

Postup: Žĺtky s cukrom som prešľahala a potom som vložila misku nad hrniec v ktorom sa varila voda. Hrniec musí byť nad parou nie ponorený  vo vode. 
Primiešala som šťavu z citrónov a šľahala som metličkou kým krém nezhustol. Trvalo to asi 10 minút. 
Misku s krémom som odložila z parného kúpela a zamiešala som  maslo.

V recepte na tento krém bolo uvedené, že sa môže dať po vychladnutí do zatváracieho pohára a v chladničke vydrží odložený aj niekoľko týždňov. 
Mám ho aj ja stále v chladničke, síce iba druhý deň, lebo mi dosť z neho zostalo keďže som natierala aj lekvárom. Dokedy vydrží neviem 😐

Žĺtková poleva: 2 žĺtky, 80 g práškového cukru, citrónová šťava. 
Všetko som  spolu vareškou dobre vymiešala.

Upečené vykrojené vajíčka som spájala lekvárom a posypala práškovým cukrom. Vykrojené kuriatka sú plnené citrónovým krémom a máčané v žĺtkovej poleve.

Ak vyskúšate nech sa Vým vydaria a hlavne chutia.


Ja už len pridávam vinš 😊  

Gúľa sa k Vám tichúčko, veľkonočné vajíčko. 
Prichádza len na čas krátky, zaželať Vám krásne sviatky.

Veselo a v zdraví ich prežite priatelia...






streda 13. marca 2019

Pre potešenie

😊 Relax, pokoj, zbavenie sa otravných  myšlienok a  radosť z vytvoreného ...to všetko mi  prinášajú ručné práce. 
Keď zoberiem do rúk ihlice, háčkovku, niekedy aj ihlu, ale vyšívaniu sa venujem menej...moja myseľ sa ukľudní.  Treba sa sústrediť na postup, predstavu  konečného výsledku. 

Som vďačná za tento dar, že som sa to naučila, že ma to baví, prináša radosť a to nielen mne. 
A ďakujem aj internetu, veď toľko inšpirácii čo tam je, neuveriteľné a fantastické...


Blíži sa Veľká noc, tak som začala s niečím takýmto... čo myslíte môže byť?

  








Aby aj okuliare mali svoje stále miesto 😆




utorok 12. marca 2019

Šľahačková bábovka II.

Do zbierky upečených báboviek, dnes pribudla táto...
Už som toľko receptov vyskúšala a stále mám ďaľšie ktoré môžem skúšať. A veru je medzi nimi rozdiel. Iné sú  z piškótového cesta a iné z maslového cesta. Aj vláčnosť je u každej inakšia,  ale všetky sú dobré a  hlavne domáce... aspoň nám doma zatiaľ všetky chutili 😊




Suroviny: 4 vajcia, 1 vanilínový cukor, 260 g kryštálového cukru, 250 ml šľahačkovej smotany, 20 g hrozienok, 300 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 100 g mletých orechov, alebo 3 KL kakaa.

Postup: Vajcia som šľahala s vanilínovým a kryštálovým cukrom do hustej peny.

Šľahačkovú smotanu som vyšľahala na krém - nie do tuha. 
Vareškou som šľahačkový krém  primiešala k vaječnej hmote a potom aj múku zmiešanú s práškom do pečiva. 

Oddelila som 1/3 cesta a do tej som primiešala kakao. 
Keď pridávam do cesta kakao, vždy ho najskôr rozmiešam v troche t.j. 2-3 PL mlieka. Ak sa nepridá kakao, môžu sa primiešať mleté orechy, kto ako chce.

Bábovkovú formu som dobre vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. 
Najskôr som vyliala bledé cesto a potom kakaové. Vareškou som cestá jemne premiešala aby vytvorili mramorovanie. 

Piekla som pri teplote 175 stupňov 45 minút.