Kto by nemal rád veterníky, výborná pudingová plnka a karamelová šľahačka...tomu ja neviem odolať 😂 Upiekla som a chutili veľmi dobre. Vyskúšajte.
Suroviny: 6 dl studenej vody, 250 g Palmely alebo Palmarínu, 300 g hladkej múky, 7 vajec, štipka soli.
Suroviny: 6 dl studenej vody, 250 g Palmely alebo Palmarínu, 300 g hladkej múky, 7 vajec, štipka soli.
Krém: 500 ml smotany na šľahanie 33 %, 1 stužovač šľahačky, 5 dl mlieka, 2 zlaté klasy, 1 žĺtok, 120 g práškového cukru, 2 vanilkové cukry.
Šľahačka: 600 ml smotany na šľahanie 33 %, 2 stužovače šľahačky, 6 PL kryštálového cukru.
Postup:
Do vody nakrájam tuk, dám štipku soli a privediem k varu. Varím kým sa tuk nerozpustí. Za stáleho miešania prisypem preosiatu múku a ešte miešam - odpaľujeme.
(Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť, sem-tam cesto premiešam).
Do vychladnutej hmoty pridám po jednom vajíčka, dobre každé premiešam - najlepšie šľahačom.
Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekam na plech okrúhle veterníčky.
(Pohárom namočenom v múke si vyznačím na plech krúžky a veterníky striekam dvakrát na seba - dve vrstvy).
Rúru vyhrejem na 230 strupňov, vložím plech a pečiem asi 25 minút.
(Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo).
Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojím.
Príprava krému:
(Ja to robím asi 5 minút, kým nevznikne hmota oddeľujúca sa od varešky a od hrnca, na dne kastróla sa utvorí biely povlak. Vtedy hrniec odstavím a nechám vychladnúť, sem-tam cesto premiešam).
Do vychladnutej hmoty pridám po jednom vajíčka, dobre každé premiešam - najlepšie šľahačom.
Pomocou cukrárenského vrecúška nastriekam na plech okrúhle veterníčky.
(Pohárom namočenom v múke si vyznačím na plech krúžky a veterníky striekam dvakrát na seba - dve vrstvy).
Rúru vyhrejem na 230 strupňov, vložím plech a pečiem asi 25 minút.
(Na dno rúry si dávam pri pečení odpaľovaného cesta kastrólik s vodou, aby sa v rúre tvorila para a dobre pečivo rástlo).
Po upečení a čiastočnom vychladnutí veterníčky prekrojím.
Príprava krému:
Z mlieka, vanilkového cukru, práškového cukru, zo žĺtka a Zlatých klasov uvarím puding a nechám ho vychladnúť. Kým puding chladne, vyšľahám si 5 dl šľahačkovej smotany so stužovačom šľahačky. K šľahačke postupne pridávam puding a dobre šľahám spolu do hladka. Krém striekam na spodnú časť veterníčkov.
6 PL kryštálového cukru skaramelizujem na suchej panvici, miešam na miernom ohni. Postupne pridám za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustímea miešam kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavím a nechám vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahám so stužovačom. Pridávam karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku striekam zdobičkou na krém.
Hotové veterníčky polejem karamelovou polevou, ktorú pripravím vymiešaním 200 g práškového cukru s 5-6 PL horúcej vody a pridávam karamelovú hmotu.
6 PL kryštálového cukru skaramelizujem na suchej panvici, miešam na miernom ohni. Postupne pridám za stáleho miešania 1 dl šľahačkovej smotany, karamel v nej rozpustímea miešam kým nevznikne vláčna polotuhá masa. Odstavím a nechám vychladnúť. Zvyšok šľahačkovej smotany - 500 ml vyšľahám so stužovačom. Pridávam karamelovú hmotu (asi 1-2 PL nechať do polevy). Vyšľahanú šľahačku striekam zdobičkou na krém.
Hotové veterníčky polejem karamelovou polevou, ktorú pripravím vymiešaním 200 g práškového cukru s 5-6 PL horúcej vody a pridávam karamelovú hmotu.
tak toto by si dali moji chlapi... hmmm, krásne
OdpovedaťOdstrániťtak toto su nefalsovane veternicky ako si ich pamatam z detstva.
OdpovedaťOdstrániťNechcem byť neskromná :) ale z tých všetkých receptov čo som vyskúšala a mám sú skutočne tieto najlepšie, hlavne tá plnka aj mne pripomína mladosť :) Ďakujem za komentárik.
OdpovedaťOdstrániť