Kysnutý koláč s tvarohom pekávala moja starká, mama a teraz ho pečiem aj ja. Vrch bol vždy posypaný hrozienkami. Vyskúšala som dať čerešne a posýpku. Koláč bol výborný.
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.
Plnka: 750 g jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 8 PL rozpusteného masla, 100-120 g práškového cukru, hrozienka, čerešne.
Posýpka: 150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla.
Postup: Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera) Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka. Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk.
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.
Kým cesto kysne, urobím si plnku.
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh.
Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.
Kým cesto kysne, urobím si plnku.
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh.
Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára