Pod takýmto názvom mám recept už viac ako 30 rokov. Dostala som ho ako mladá začínajúca cukrárka od kolegyne, ktorá pekávala pre rodinu každý víkend a nikdy nezabudla doniesť zo svojich výborných zákuskov a koláčov ochutnať. A my sme sa v kancelárii na to samozrejme každý pondelok veľmi tešili. 😊
Cesto sa dá použiť na akýkoľvek plnený koláč, či už s plnkou tvarohovou, orechovou, makovou alebo jablkovou.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu alebo Smetolu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, asi 1 dl mlieka - alebo podľa potreba.
Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.
Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.
Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila som do chladničky na 30 minút odpočinúť.
Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou.
Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť.
Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.
Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou.
Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť.
Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.
veľmi pekný koláčik ,,,vyskúšam :-)
OdpovedaťOdstrániťkrásne foto a aj koláčik, tvarohové sú aj u nás obľúbené :-)
OdpovedaťOdstrániť