Dnes som zalistovala v knižke od Petra Novotného "Ham a mňam" a vybrala som na obed recept na niečo sladké. Chuťou sa veľmi podobal dukátovým buchtičkám.
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 100 g rastlinného tuku (z toho 50 g do cesta), 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 15 g droždia , 500 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, soľ, posekané mandle, orechy, hrozienka.
Postup: V časti vlažného mlieka som rozmiešala droždie. Do preosiatej múky som pridala štipku soli, cukor, vanilkový cukor, droždie, rozpustený vlažný tuk a v mlieku rozšľahaný žĺtok.
Vypracovala som cesto. Prikryté som ho nechala kysnúť, potom som znova premiesila a nechala kysnúť.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na plát hrubý 1,5-2 cm, narezala som na pásy, a tie na menšie kúsky. Každý kúsok som namočila do roztopeného tuku (50 g) a ukladala som do vymastenej tortovej formy vedľa seba kým som nezaplnila dno.
(Netreba ukladať až tak natesno, cesto ešte nakysne)
Posypala som vrch mandľami (môže sa aj orechami), hrozienkami a ukladala som druhú vrstvu, ktorú som tiež posypala mandľami a hrozienkami.
(Formu zaplniť len do 2/3 lebo pri pečení cesto narastie.)
Vypracovala som cesto. Prikryté som ho nechala kysnúť, potom som znova premiesila a nechala kysnúť.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pomúčenej doske na plát hrubý 1,5-2 cm, narezala som na pásy, a tie na menšie kúsky. Každý kúsok som namočila do roztopeného tuku (50 g) a ukladala som do vymastenej tortovej formy vedľa seba kým som nezaplnila dno.
(Netreba ukladať až tak natesno, cesto ešte nakysne)
Posypala som vrch mandľami (môže sa aj orechami), hrozienkami a ukladala som druhú vrstvu, ktorú som tiež posypala mandľami a hrozienkami.
(Formu zaplniť len do 2/3 lebo pri pečení cesto narastie.)
Kým sa rúra vyhriala na 180 stupňov cesto ešte podkyslo. Piekla som asi 25 minút, potom som dopekala pri 165 stupňoch do zlatova.
Hotové halušky som nechala vychladnúť, nakrájala som a podávala preliate s vanilkovým pudingom.
A pretože som urobila viac cesta, zvýšila som si množstvá surovín o polovicu, naplnila som ešte malú tortovú formu ale s tým rozdielom, že som namiesto orechov a hrozienok použila na posypanie kúsky čokolády. K tomu som urobila čokoládový puding.
Zlaté halušky sa dajú jesť teplé preliate pudingom ale aj studené len tak potreté masielkom sú tiež výborné... . :)
Dobrú chuť!
Hmm, to vypadá zajímavě, zvlášť s tou čokoládou:-))
OdpovedaťOdstrániťAjka
mňam to vyzerá krásne, hneď po diéte idem na to :)
OdpovedaťOdstrániťVyzerá to dobre. Budem musieť vyskúšať. Hlavne s tou čokoládou je to veeeľmi lákavé
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Vám za milé komentáriky...:) Ak vyskúšate, nech Vám chutí!
OdpovedaťOdstrániť