Aby som sa zavďačila aj deťom, keďže je streda a to musí byť u nás niečo sladké na obed, urobila som ich obľúbený tvarohový trhanec.
Suroviny: 2 tvarohy (500 g), 100 g masla (Hera), 160 g práškového cukru, 4 vajíčka, 2 vanilkové cukry, 2 dl mlieka, soľ, citrónová kôra, 1/2 KL prášku do pečiva, 160 g hrubej múky, hrozienka.
Postup: Vymiešala som maslo s cukrom a štipkou soli. Postupne som pridávala žĺtky, vanilkové cukry, citrónovú kôru, aj pár kvapiek citróna. Chvíľu som miešala. Potom som primiešala tvaroh, pridávala som mlieko a múku s práškom. Nakoniec som zľahka primiešala sneh. Cesto som rozotrela na plech vymastený a vysypaný múkou, na vrch som rozložila hrozienka a vložila som do rúry vyhriatej na teplotu 175 stupňov. Piekla som asi 35 - 40 minút.
Upečené cesto som vidličkou potrhala na kúsky.
Na tanieri som posypala práškovým cukrom. Trhanec sa môže podávať aj poliaty kompótovou šťavou a s ovocím.
Poznámka: S prípravou cesta sa netreba až tak "hrať". Ja všetko miešam len ručne vareškou. Keďže je masla málo, dosť ťažko sa to spája s cukrom ale dá sa, treba aby bolo maslo mäkké. Časť cukru sa môže vyšľahať aj s bielkami. Pečiem na hlbokom plechu vnútrajší rozmer 32x38 cm. Po upečení je cesto nízke.
jeho oci...toto som nemala 100 rokov...mnaaaaaam....nam to robievala maminka ako deckam...na to som aj zabudla...dakujem za pripomenutie...urcite spravim...jejda az mi slinka kvapla :)))
OdpovedaťOdstrániť