Príprava vianočného pečiva patrí medzi moje najobľúbenejšie pečenie. Z množstva receptov si vždy vyberiem klasiku, také ktoré pečiem občas a vyskúšam aj niečo nové. K tej klasike bez ktorej si Vianoce neviem ani predstaviť patria vanilkové rožky. Pečiem ich ako prvé, pretože čím dlhšie postoja, tým sú voňavejšie a chutnejšie.
Vyskúšala som už všetky tri recepty, rozdiel asi žiadny 😃
Recept I. suroviny: 350 g hladkej múky, 250 g tuku (Hera, Palmarín), 150 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.
Recept II. suroviny: 340 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 70 g práškového cukru 140 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.
Recept III. suroviny: 300 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 80 g práškového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.
Postup: Suroviny spracujem na cesto a zabalím do potravinovej fólie. Odložím do chladničky odpočinúť na 2 hodiny. Potom rozdelím cesto na tri časti, z každej urobím valček hrubý ako prst a krájam na kúsky podľa toho aké veľké chcem mať rožteky. Z kúskov vytvarujem rožteky, kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem 12-15 minút. Hneď po upečení rožteky obaľujem v zmesy práškového cukru s vanilkovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára