Opäť ďaľší z mojich oľúbených letných koláčov.
Kyslastá chuť ríbezlí je príjemným letným osviežením. Veľmi rada ich kombinujem so sladkým snehom, ktorý ich kyslastú chuť zjemní. Mám vyskúšaných už viac receptov s použitím ríbezlí, ale všetko sú to koláče pečené v okrúhlej forme. Tentokrát som potrebovala väčšie množstvo, preto som upiekla koláč na plech.
Kyslastá chuť ríbezlí je príjemným letným osviežením. Veľmi rada ich kombinujem so sladkým snehom, ktorý ich kyslastú chuť zjemní. Mám vyskúšaných už viac receptov s použitím ríbezlí, ale všetko sú to koláče pečené v okrúhlej forme. Tentokrát som potrebovala väčšie množstvo, preto som upiekla koláč na plech.
Suroviny: 450 g polohrubej múky, 250 g Hery, 3 PL práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 1 žĺtok, trošku citrónovej šťavy.
Sneh: 6 bielkov (tu je trochu problém, nakoľko z cesta zostane len 1 bielok, ja som mala v mrazničke zamrazené bielky a bolo ich akurát 5, tak som použila tie), 220-230 g kryštálového cukru, mandľové lupienky, 700 g očistených ríbezlí, kryštálový cukor podľa chuti a kyslosti ríbezlí.
Postup: Z múky, Hery, cukru, prášku do pečiva, vajca, žĺtka a citrónovej šťavy som vypracovala cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila na 30 minút do chladničky. (Môže byť aj dlhšie).
Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť plechu, ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. (Použila som plech 32x38 cm - vnútorný rozmer).
Na cesto som rozložila ríbezle, posypala som ich cukrom a dala som piecť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35 minút. Znížila som teplotu na 160 stupňov, plech som vybrala a pripravila som si sneh.
Potom som cesto rozvaľkala na veľkosť plechu, ktorý som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. (Použila som plech 32x38 cm - vnútorný rozmer).
Na cesto som rozložila ríbezle, posypala som ich cukrom a dala som piecť.
Piekla som pri teplote 180 stupňov 35 minút. Znížila som teplotu na 160 stupňov, plech som vybrala a pripravila som si sneh.
Vyšľahala som bielky so štipkou soli a cukrom do hustého snehu. Sneh som rozotrela na upečené cesto s ríbezľami, vrch som ešte posypala mandľovými lupienkami (nemusí byť). Piekla som asi 20 minút pri teplote 160 stupňov, potom som zvýšila teplotu na 180 stupňov a dopekala som do bledo hneda a chrumkava.
Mala si pravdu,sneh zjemnil kyslost ribezli a vyskusam na buduci rok vsetky tvoje recepty s ribezlami :-)
OdpovedaťOdstrániťVcera som ribezlove kriceky obrala do poslednej bobulky :-)
Krasny vikend.
MERCI za to ,ze si!!!
Vyskúšaj, určite neoľutuješ, ten s orechami je asi najlepší...ďakujem za tvoje milé komentáriky, vieš ma potešiť a pobaviť...Nech sa ti po celý týždeň darí.
OdstrániťAhoj draha Evelina moja:-).
OdpovedaťOdstrániťUz peciem znovu tento kolacik napriek tomu,ze pri zbierani ribezli sa mi krivila sanka ake su kyskeeee tie ribeze...myslim na teba papa
:))) hlavne že koláčik chutí, ríbezle sú ríbezle a musia byť kyslé ale vyskúšaj aj tie ostatné, určite sa ti budú páčiť...potešila si ma ako vždy, nech sa ti darí. Ahoj
OdstrániťJake tenke cesto... preso len 1 vajce? Niekde sa stala chyba ;).
OdpovedaťOdstrániťNie je v recepte chyba...je to v podstate linecke cesto a tam stačí jedno vajce :-)
Odstrániť