Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.
Omáčka sugo hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam.
Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu?
Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin), 2 štipky soli, 3 dl vody.
Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka, olej.
Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.
Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!
Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.
No a ja pečiem vždy len pri 180°C, ani ma nenapadlo, že by to bolo lepšie pri vyššej. Nepečiem ju ale často, lebo manžel ju nemá rád a pre mňa sa nevyplatí ani piecť. Keď boli doma deti, bolo to dosť častá večera.
OdpovedaťOdstrániťTo sugo som nepoznala, vyzerá to dobre, ale asi z domácich paradajok. Ja som používala nakrájané paradajky z plechovice.
Pááá