Z tejto dávky surovín som urobila 72 pagáčikov. Hneď som vedela, že toto množstvo tak rýchlo nezjeme 😂 Čerstvé pagáčiky boli výbornou chuťou a príjemne mäkučké. Najedli sme sa ich do sýtosti a tie čo zostali som vložila do mikrotenového sáčku a mali sme čo pojedať ešte pár dní. A veru vôbec nebol problém zjesť ich, stále boli mäkké a aj chuť výraznejšie. Takže ako som si zo začiatku myslela, že keď ich budem znova piecť musím znížiť dávku, určite ju neznížim a zase upečiem také množstvo.
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 250 g hladkej múky, 450 g pomletých škvariek, 3 PL masti, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 3 KL soli, 3 PL kyslej smotany, 42 g droždia, 1 vajíčko na potretie.
Postup: Mlieko som si zohriala aby bolo vlažné. Odliala som do mištičky v ktorej som rozdrobila droždie a pridala 1 KL cukru. Nechala som vzísť kvások. Múku som preosiala do misky, primiešala som soľ, rozdrobila som tuhú masť. Žĺtky som rozmiešala v mlieku. Keď bol kvások hotový, primiešala som ho k múka a pridala som aj všetky ostatné suroviny: škvarky, smotanu a mlieko so žĺtkami. Vypracovala som vláčne cesto. Prikryté som nechala kysnúť 1 hodinu. Potom som ho opäť prepracovala a ešte 30 minút som ho nechala pokysnúť. (To už v recepte nebolo). Cesto som rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm, tupou hranou noža som naznačila do cesta mriežku a vykrajovala som pagáčiky s priemerom 5 cm. Pagáčiky som ukladala na plech s papierom na pečenie, nechala chvíľu podkysnúť a nakoniec som ich potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 185 stupňov 28-30 minút.
Evka, videla som dnes na FB, že si tvoja známa hneď tento recept od teba zobrala a veru tak urobím aj ja. Nerobievam pagáčiky, lebo som si myslela, že sa musia prekladať na viackrát, tak to robila moja svokra a ja som ju obdivovala, že na to mala nervy. Zdá sa, že si my to vyriešila - cesto kysnuté mi nerobí problém :-)))
OdpovedaťOdstrániťPá
Ahoj Danka, ja som tiež robievala prekladané pagáčiky ale ako som vyskúšala tieto budem ich robiť určite častejšie...dúfam, že ak ich vyskúšaš budeš spokojná. pá
OdpovedaťOdstrániťEvelina moja ahoj:-) oškvarky mám v chladničke a dúfam že mi tam " nezostarnu "
OdpovedaťOdstrániťPokiaľ sa odhodlam pustit do kysnutého cesta...To čo je pre teba brankáčka pre mňa stále len výzva 😉papa
Marienka, nebáť sa a pustiť sa do toho...rada by som poradila v čom máš problém pri robení kysnutého cesta ale priznám sa, že aj ja som sa dlho držala od kysnutého cesta...už sa dlhšie chystám nafotiť postup ako ja robím kysnuté cesto, viacerí ma už o to prosili...ale som rada, že si po dlhšom čase ku mne nakukla, už som sa bála čo je s tebou...pá
OdstrániťDraha moja, 😀ja ti tu k Tebe chodim so železnou pravidelnosťou, aj keď niekedy len "oci si popast" 😘 naši doma si začali počítať kalórie a ja musím počkať pokiaľ pochopia ,že domáce výrobky akého kolvek druhu sú pre nás najzdravšie v primeranom množstve...
OdpovedaťOdstrániťTento recept je pre mňa výzva, lebo netreba 3x prekladať cesto ako zvyčajne .
Vies ,aj to prekladanie treba správne robiť...Prajem Ti krásny vykend.papa
S tými nešťastnými kalóriami netreba zápasiť :) ja som to už vzdala...jednoducho si neviem odoprieť ako píšeš dobrý domáci výrobok, radšej si dám menšiu porciu jedla ale sladké (aj slané) musí byť...Aj tebe pekný a hlavne už slnečný víkend. Ahoj
Odstrániť