Sliviek sme mali tento rok požehnane.
Na jednom strome sa ich urodilo až až... Strom už máme viac rokov a nerodil. Možno pomohla moja vyhrážka na jar. Slivka bola nádherne zakvitnutá a ja som sa jej dosť "nevľúdne" prihovorila , že ak nebudú na nej ani tento rok plody, nahradíme ju inou. Pomohlo to, škoda že som ju neodfotila, možno to bolo prvý a zároveň poslednýkrát čo tak bohato zarodila ....
Na jednom strome sa ich urodilo až až... Strom už máme viac rokov a nerodil. Možno pomohla moja vyhrážka na jar. Slivka bola nádherne zakvitnutá a ja som sa jej dosť "nevľúdne" prihovorila , že ak nebudú na nej ani tento rok plody, nahradíme ju inou. Pomohlo to, škoda že som ju neodfotila, možno to bolo prvý a zároveň poslednýkrát čo tak bohato zarodila ....
Niečo som zo sliviek zavarila, z mäkkých uvarila lekvár, veľmi veľa ich bolo aj zlých a museli sa vyhodiť, bohužiaľ, ale aj do pečenia a na varenie bolo dosť a samozrejme aj na zjedenie.
Nesmel chýbať môj najobľúbenejší kysnutý koláč so slivkami a posýpkou , veru som si ho vychutnala a aj slivkové knedle boli na obed 😋
Posledné slivky som spotrebovala do tohto receptu. Je na dva makové záviny. Ja som urobila iba z väčšej časti cesta závin a zo zvyšku cesta do okrúhlej formy koláč so slivkami a posýpkou.
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 80 g masla, štipka soli, 30 g droždia.
Plnka: 100 g masla, 300 g mletého maku, 150-180 g kryštálového cukru, vanilínový cukor, 2 KL škorice, 500 g sliviek.
Mak, vanilínový cukor, kryštálový cukor a škoricu som zmiešala. Slivky som vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky.
Postup: Z droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 PL hladkej múky a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások.
Do misky som preosiala múku, cukor a pridala som štipku soli. Všetky suroviny som vareškou zmiešala.
Mlieko som zohriala aby bolo vlažné a v časti som rozšľahala žĺtky. Maslo som nechala rozpustiť.
Vykysnutý kvások som pridala do misky s múkou, mlieko so žĺtkami, prilievala som aj zvyšné mlieko a vlažné maslo.
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť. Potom som ho opäť prepracovala a nechala podkysnúť.
Cesto som rozdelila na dve časti. Rozvaľkala som na hrúbku asi 3-4 mm, potrela maslom (časť som nechala aj na pokvapkanie), posypala makovou plnkou a pokvapkala zvyškom masla.
Rozložila som slivky a stočila som do závinu. Závin som preniesla na plech potretý tukom. Jedno vajíčko som rozšľahala a potrela vrch závinu. Popichala som vidličkou a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 20-25 minút.
Ako som spomínala, zo surovín vyjdu dva záviny, preto si treba aj suroviny na plnku rozdeliť na dve časti. Ja som robila len jeden závin, z 1/2 dávky plnky a zo zvyšku cesta som urobila slivkový koláč.
Juuuj Evelina moja aku maškrtu si upiekla:-)až do BA cítiť vôňu Tvojho domova ;-) vieš ty čo? Adoptujem si ťa ! čo ty na to?:-)
OdpovedaťOdstrániťMary
Ja som nikdy neskušala kombináciu maku a sliviek, vždy s jablkami, ale už druhý raz vidím na blogu túto kombináciu a veru mám na ňu chuť! U nás slivky ešte nie sú dobré, ja ich sice na prechádzkach otrhávam a jem, ale ešte im treba slniečka. Určite potom vyskúšam!
OdpovedaťOdstrániťEvka, maj sa krásne a uživaj letné dni!
Paaaa
Toto je dobrota! Krásne ich máš, tie slivky sú bezva nápad, k maku sa aj fajn hodia. Ty si ale šikulka, Evka!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem pekne :-)
OdstrániťAhoj Evka, tie záviny sú krásne vydarené a takú chuť som na ne dostala, mňam :-)
OdpovedaťOdstrániťTeda ja som na blogu už tak dááááávno nič nepridala, až dnes a mala som normálne aj problém, ako vložiť príspevok, no podarilo sa a musím už aj sem častejšie nakuknúť.
Veru si tvoj krásny blog zanedbala :-) som rada že ho oživuješ...idem pozrieť.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za pochvalu.