utorok 8. septembra 2020

Syrové tyčinky

Okrem sladkého, sa v našej rodine teší obľube aj slané. Veľmi často pekávam rôzne slané pagáčiky, vykrajované pečivá a tyčinky a ešte radšej skúšam nové recepty. 
Zaujímavé je, že aj keď sa recepty odlišujú množstvami surovín, druhom múky a niektorých použitých surovín, všetky sú dobré a chutia.  Už som si aj povedala, že ostanem pri všetkých doteraz odskúšaných receptoch na slané ale keď idem piecť, predsa len prelistujem moje knihy a zošity s receptami a nedá mi nevyskúšať niečo nové. 
Aj dnes som teda upiekla tyčinky podľa receptu z knižky "Slané pečivo". A aj pri týchto tyčinkách sa mi potvrdilo, čo je zaujímavé, že slané pečivo je vždy chutnejšie odležané, ak sa hneď nezje a vydrží pár dní, jeho chuť je výraznejšia. Treba ho uložiť do zatvorenej nádoby aby nevyschlo. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 300 g rastlinného tuku, (Hera, Smetol), 200 g taveného smotanového syra, (Syrokrém, Karička...), 2 žĺtky, 3 KL prášku do pečiva, 1 KL soli, bielky a 2 PL vody na potretie, rasca, sezam na posypanie.

Postup: Múku som zmiešala s práškom do pečiva a soľou, pridala som nakrájaný tuk, syry, žĺtky a vypracovala som cesto. Chvíľu som ho nechala postáť. 

Potom som ho rozvaľkala na hrúbku 5mm a nakrájala na tyčinky. Uložila som ich na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela bielkom s vodou, posypala rascou a sezamom. 

Piekla som pri teplote 190 stupňov asi 18 minút.


Nepečená tvarohová torta želatínová

Ak vám chutia výrazne želatínové dezerty, tak vyskúšajte túto tortu. Na môj vkus je v nej použitej dosť veľa želatiny, ale možno by bez nej nedržali suroviny pokope 😊 Chuť je však svieža, na prípravu jednoduchá a myslím si, že nie je čo pokaziť. 

Použila som formu  Tupperware, moju obľúbenú pri vytváraní dezertov so želatinou.  Dá sa  použiť aj klasická tortová forma. Tú ale treba vystlať potravinovou fóliou.



Suroviny: 500 g jemného tvarohu, 2 vanilínové cukry, 3-4 PL práškového cukru, (alebo podľa chuti viac alebo menej), 200 ml mlieka, 200 ml vody, 100 ml ovocného sirupu (ja som použila malinový sirup), 2 sáčky granulovanej želatiny (sáčok má 20 g), 50 g čokolády,  drobné ovocie - maliny, čučoriedky, ríbezle, ale určite by sa dalo použiť aj iné nakrájané ovocie, podľa sezóny a chuti, okrúhle piškóty.

Postup: Najskôr som si dala napučať želatinu. Postupovala som podľa návodu na sáčku. Jeden sáčok som nechala napučať v 200 ml vody zmiešanej so sirupom. Tú som použila do ovocnej časti receptu. 
Na dno formy som uložila ovocie a zaliala som ho pripravenou sirupovou želatinou. Nechala som v chladničke stuhnúť. Trvalo to asi 35 minút.

Medzitým som  začala pripravovať druhú želatinu a tvarohovú hmotu.
Do 200 ml mlieka som dala napučať  druhú želatinu (postupovala som tiež podľa návodu na obale).
Tvaroh som vymiešala s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom. Rozpustila som si čokoládu.
Želatinu pripravenú v mlieku som pomaly primiešala do tvarohu. Rozdelila som tvaroh na dve časti a do jednej som zamiešala rozpustenú čokoládu. 

Na stuhnutú ovocnú želatinu vo forme som naliala  biely tvaroh, tiež som nechala trochu stuhnúť, aby sa mi po naliatí čokoládovej časti tvarohu všetko nezmiešalo, chcela som mať vrstvy farebne odlíšené. 
Potom som už len uložila piškóty. 
Formu som zatvorila a vložila do chladničky.


pondelok 31. augusta 2020

"Cordon bleu" - pečený v rúre.

Nerada používam cudzie názvy na jedlá ktoré pripravujem a aj pre tento recept by sa hodil jednoduchý názov "Pečené plnené kuracie prsia", bol by  zrozumiteľný, výstižný a slovenský. Keď som si však prečívala jeho históriu, tak si nedovolím  zmeniť ho aj keď konečná úprava je iná.
Gordon blue ako ho majú v jedálnom lístku uvedené mnohé reštaurácie  je nesprávny a  správne by mal byť Cordon bleu. Každý alebo aspoň väčšina z nás už vie, čo sa pod týmto  názvom  jedla skrýva. Keď si toto jedlo objednáte, dostanete vyprážaný kurací rezeň plnený šunkou a syrom. Jedlo, je veľmi chutné. Mne sa zapáčilo v tomto recepte to, že sa v konečnej úprave mäso  nevypráža ale pečie. 
Pátrala som po stopách tohto pokrmu a dozvedela som sa, že pochádza z  z 18. storočia a domovom je mu Francúzsko. Doslovný preklad názvu je Modrá stuha, čo  bolo to v tom čase akési ocenenie najvýznamnejších osobností z rôznych oblastí života a neskôr bol tak pomenovaný aj kulinársky časopis, dokonca aj významná kuchárska škola dostala názov Cordon Bleu. Absolventi sú dekorovaní modrou stuhou, ktorá dokazuje ich najvyššiu odbornosť v oblasti gastronómie. 
Pôvodná modrá stuha bola vyrobená z niekoľkých vrstiev materiálu a asi to je dôvod prečo sa tomuto jedlu začalo tak hovoriť, tiež je z niekoľkých vrstiev ingrediencií, aj keď základom by malo byť telacie mäso...
Informácie som našla na internete, už len veriť, že sú pravdivé 😊



Suroviny: Kuracie rezne, (originál recept udáva telacie mäso),  korenie na pečené kura, plátky šunky, plátky tvrdého syra, (ementál, gouda),  múka, vajíčka, strúhanka,  maslo, olej, soľ.

Postup: Kuracie rezne, ak sú hrubé treba prekrojiť, som naklepala, posolila, posypala korením, položila som plátok šunky, syra a zrolovala som. 
Aby rolky držali, pomohla som si špáradlom. 

Obalila som v hladkej múke, rozšľahaných vajíčkach a strúhanke. 
Mäsové rolky som kládla na naolejovaný plech, po vrchu som uložila ešte plátky masla, podliala som trochou vody, prikryla som plech alobalom a piekla som pri teplote 190 stupňov do mäkka asi 30 minút. 
Potom som alobal odstránila a ešte som zapiekla.



streda 15. júla 2020

Kysnutý koláč s tvarohom a marhuľami

Kysnuté koláče s tvarohom, ovocím a posýpkou alebo bez tvarohu ale ovocie a posýpka musí byť sú podľa mňa tie najlepšie, mám ich veľmi rada a rada ich aj pečiem. V lete je to jednoduché, dá sa použiť akékoľvek čerstvé ovocie. Koláče chutia s marhuľami, broskyňami, ríbezľami a samozrejme slivkami. Snažím sa ich  často piecť a využiť čerstvé ovocie, v zime mi už z mrazeného alebo kompótového tak veľmi nechutia 😊

Dnes som ako ovocie použila marhule.
V recepte bolo uvedené,  že suroviny sú na jeden koláč ale ja som z cesta odobrala a upiekla som aj menší koláč do okrúhlej formy s priemerom 27 cm. Koláč na plechu bol aj tak dosť hrubý. 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 80 g kryštálového cukru, 150-200 ml mlieka, 60 g rozpusteného masla, 2 vajíčka, štipka soli. 

Plnka: 750 g tvarohu (mala som domáci od farmára, bol výborný), 2 vanilínové cukry, 5-6 PL práškového cukru (alebo podľa chuti), 1 PL nie kopcovitá zemiakového škrobu, 1 žĺtok, marhule.

Posýpka: 100 g hrubej múky, 100 g práškového cukru, 120 g masla

Postup: Zohriala som mlieko aby bolo vlažné. Z časti mlieka, droždia, 1 KL krystálového cukru a 1 KL múky som urobila kvások.

Múku som preosiala, pridala som soľ, vzídený kvások, prilievala som mlieko rozmiešané s vajíčkami a nakoniec maslo. Vypracovala som vláčne mäkké cesto.
Cesto som nechala prikryté vykysnúť, potom som ho prepracovala a opäť som nechala kysnúť.

Vykysnuté cesto som rozvaľkala a preniesla na vymastený plech. 

Ako som spomínala, časť cesta som rozvaľkala aj do okrúhlej formy. V tej som piekla koláč bez tvarohu iba s ovocím, posypaný mandľovými lupienkami a posýpkou.

Na cesto v plechu som rozotrela tvarohovú plnku. Tú som urobila zmiešaním všetkých surovín. 
(Keďže som použila domáci tvaroh, bol hrudkový a hustý, zriedila som si ho kyslou smotanou).
Na tvarohovú plnku som uložila marhule nakrájané na mesiačiky a posypala som posýpkou.
Príprava posýpky je už asi každému dobre známa ale ak nie tak je treba múku, cukor a maslo (nie roztopené) medzi prstami drobiť až sa suroviny spoja. 
Ja si drobenku robím ako prvú, dám ju do chladničky aby sa dala potom dobre drobiť.

Koláče som piekla pri teplote 190 stupňov 25 minút. 





Parádne rezne s mozzarellou

Dnes som trochu experimentovala 😊 Kúpila som pekné karé, ktoré priam volalo po klasických vyprážaných rezňoch...nestalo sa tak. Radšej ako vypražiť rezne, rozhodla som sa ich upiecť. Vybrala som z chladničky všetky suroviny ktoré najradšej pri varení používam a kombinujem a pustila som sa do varenia. 
Na konci môjho "tvorenia" bol chutný obed. 😋 Skúste. Možno zachutí aj vám.

Suroviny: bravčové karé, hladká múka, cibuľa - veľa, horčica, kečup, cesnak, mozzarella, olej, mleté čierne alebo farebné korenie, soľ.

Postup: Karé som nakrájala na rezne, asi 0,5 cm hrubé, naklepala som ich a obalila v hladkej múke. 

Na rozpálenom oleji som rezne krátko opiekla a výpek som odložila. 

Cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Zmiešala som kečup, horčicu, čierne mleté korenie a pretlačený cesnak. 

Na výpeku z mäsa som opiekla cibuľu, bolo jej ozaj veľa. Časť z cibule s výpekom som rozložila na dno pekáča, uložila som rezne, posolila som ich, rozložila som na rezne zvyšok cibule a zaliala som všetko zmesou kečupu, horčice a cesnaku. 

Pekáč som prikryla a piekla pri teplote 220 stupňov kým nebolo mäso mäkké. Potom som rozložila na plátky nakrájanú mozzarellu a pri teplote 190 stupňov som zapiekla asi 10 minút.






štvrtok 18. júna 2020

Torta s jahodovým pudingom

S jahodami je to tento rok zase biedne a u nás už vlastne aj končia...
Keď malo pršať bolo sucho, vtedy práve potrebovali vodu lebo rástli, museli sme ich polievať...teraz keď už potrebujú hlavne slniečko,  každý deň prší, čo im vôbec neprospieva lebo hnijú a tie čo aj dozreli ma hrozne zlú chuť. Je problém nájisť aspoň ako-tak dobrú jahodu. 
Zjesť ich len tak ako ich mám najradšej ma neláka a preto ich využívam radšej do pečenia. Už bola bublanina a teraz torta.
Skombinovala som všetko podľa chuti 😊 a bola z toho veľmi dobrá a svieža torta. A hlavne rýchla a jednoduchá.



Suroviny: 5 vajec, 190 g kryštálového cukru, šťava z citróna 1/2 KL, 100 ml oleja, 180 g hladkej múky, 1/2 KL prášku do pečiva.

Krém: 500 ml jahodového džúsu, 1 jahodový puding v prášku 37 g, 3 PL kryštálového cukru, 120 g masla, jahody, jahodový džem.

Postup: Vyšľahala som bielky s postupným pridávaním cukru a citrónovej šťavy. Keď bol sneh hustý, prišľahala som po jednom žĺtky a pomaly som zašľahávala aj olej.  
Múku som zmiešala s práškom do pečiva a zľahkla som primiešala k snehovému základu, už len vareškou.

Dno tortovej formy s priemerom 26 cm som vystlala papierom na pečenie, boky som potrela olejom. Cesto som rozotrela do formy.  

Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút, potom som dopekala prikryté asi 10 minút.

Krém: Uvarila som puding z džúsu, cukru a pudingového prášku. Ešte do horúceho som primiešala maslo a jahody (nakrájala som ich na menšie kúsky).

Upečený a vychladnutý korpus som prekrojila a bohato potrela jahodovým džemom (v mojom prípade domácim). Na vrchný korupus som rozotrela vychladnutý puding. 

Už som len dozdobila. Torta  bola výborná s kopčekom šľahačky 😉


Dobré maškrtenie 😋

sobota 23. mája 2020

Špaldový slivkový koláč s posýpkou

Robila som poriadok v mrazničke a objavila som balíček sliviek. Potešila som sa a hneď  som si ich predstavila uložené na kysnutom ceste a posypané posýpkou. Mňam...


Suroviny: 400 g špaldová hladká múka, 60 g práškového cukru, 60 g masla, 1 vajce, 200-250 ml mlieka, 20 g droždia, soľ, slivky, mletý mak, škorica, cukor, vanilínový cukor.

Postup: Z droždia, vlažného mlieka (asi 100 ml), 1KL kryštálového cukru a 1 KL múky som nechala vzísť kvások. 
Maslo som rozpustila. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, kvások. Prilievala som postupne mlieko a vlažné maslo. 
Zo surovín som vypracovala vláčne cesto. Prikryté som nechala vykysnúť, opäť som ho prepracovala a nechala kysnúť. 
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Aby cesto veľmi nezvlhlo od sliviek, posypala som ho strúhankou. 
Uložila som slivky, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom (slivky boli kyslejšie), vanilínovým cukrom, mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a škoricou.  Potom som posypala  posýpkou. 

Posýpku som urobila asi  zo 100 g múky, 120 g masla, 100 g práškového cukru. Tiež si treba suroviny prispôsobiť aby vznikla drobivá zmes.

Koláč som nechala ešte podkysnúť a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.



streda 13. mája 2020

Čokoládová fantázia

Recept na tento skutočne výborný koláč som našla na internete. 
Suroviny som si trochu upravila, z niektorých som ubrala a piekla som v tortovej forme. 

Jediné, čo sa mi na tomto koláči nepáčilo bolo to, že som mala veľmi tmavé cesto, ale to nebola chyba receptu ale moja. Použila som totiž nesprávne kakao, určite to poznáte a zistili ste, že je rozdiel vo farbe kakaa a aj tentokrát som zase zažila sklamanie. Horšie je, že ani neviem aká značka kakaa to bola, lebo vždy keď kakao kúpim, tak si ho vysypem do plechovej škatuľky. Nie vždy sa kakao tvári tmavé, až keď ho použijem do cesta alebo krému, vtedy sa naplno prejaví a nepríjemne prekvapí 😑

Výhodou receptu je, že sa rýchlo pripraví a koláč je  výrazne kakaovo-čokoládový.



Suroviny: 200 g múky (použila som polohrubú), 200 g cukru (dala som kryštálový), 16 g prášku do pečiva, 60 g kakaa, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 100 ml horúcej čiernej kávy.

Krém: uvediem najskôr množstvo, ktoré udával recept. Bol to koláč na menší plech ale ja som robila v tortovej forme s priemerom 26 cm, tak som si znížila množstvo surovín a aj tak bolo krému veľa.

700 ml šľahačkovej smotany (použila som 500 ml), 600 g čokolády s vyšším obsahom kakaa (dala som 400 g 45%-tnej čokolády), 300 g nutelovej nátierky (použila som 200 g).

Postup: Najskôr som si pripravila krém. 
Čokoládu som nalámala do smotany a za stáleho miešania na miernom plameni som ju rozpustila. Keď začala smotana  vrieť, tak som ju  odstavila. Hneď som primiešala aj nutelovú nátierku a keď hmota nebola už horúca,  odložila som do chladničky. 
Po pár hodinách krém stuhol. Mal sa ešte prešľahať, ale ja som to už nerobila len vareškou premiešala a dala na koláč.

Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín na cesto. Najskôr som zmiešala vareškou a potom som premiešala ponorným mixérom. 
Cesto som vyliala do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút. 
Hneď po upečení sa koláč poleje 50 ml mlieka. 
To som tiež vynechala ale natrela som ho salkom. Mala som otvorenú konzervu, tak som to využila 😊 A už len rozotrieť krém. Nakoniec som nastrúhala nugátovú čokoládu.

piatok 6. marca 2020

Šišky

Nerada mením niečo, čo už mám vyskúšané, ale v prípade receptov to neplatí. Prečo nevyskúšať aj iný recept, keď ich je toľko... Dnes som vymenila môj roky používaný recept na šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne recept TU za tento. Veru som to neoľutovala, lebo šišky boli výborné, vláčne a mäkkké ešte aj na druhý deň. 😋




Suroviny: 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 2 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 400 ml mlieka, 42 g droždia, 750 g hladkej múky špeciál, 4 PL umu, kôra z citróna a 1 KL citrónovej šťavy, štipka soli.

Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky som nechala vzísť kvások. 

Kým kvások pracoval, do misky som dala žĺtky, vajíčko, práškový cukor, vanilínový cukor. Všetko som dobre vyšľahala metličkou do peny, pridala som aj citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec som zamiešala maslo. 
K vajíčkovej hmote som priliala trochu mlieka, rum (um),  pridala som vykysnutý kvások a múku. 
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku. 
Cesto som v miske prikryla a nechala kysnúť asi 30 minút, opäť som ho prepracovala a dala kysnúť.

Vykysnuté cesto som dala na dosku, zľahka rozvaľkala - nie na tenko asi na 1,5 cm hrúbku a vykrajovala som kolieska. 
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť. 

Do vyššieho kastróla som naliala olej, treba ho ozaj dosť, aby šišky v ňom plávali a nechala som ho dobre rozohriať. 
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté. 
Nepražiť na veľkom plameni aby nehoreli, radšej na strednom aby sa dobre prepiekli.

Šišky som vyberala na tácku - uložila som na ňu servitky aby vysali prebytočný tuk. 
Do niektorých šišiek som pred vyprážaním vytlačila menším pomúčeným pohárikom zľahka jamku, aby som do nej mohla dať po vypražení lekvár alebo snehovú penu.

Snehová pena: 5 PL kryštálového cukru, 100 ml vody som v kastróli bez miešania varila asi 5 minút. 
Medzitým som šľahala 4 bielka so štipkou soli, pridala som podľa chuti jahodový lekvár. Do snehovej peny som pomaly prišľahávala horúci cukrový sirup. Do tuha som vyšľahala.


U nás je táto snehová pena veľmi obľúbená, nevieme si šišky bez nej predstaviť 😊

piatok 14. februára 2020

Narodeninová torta

Ako prvý v roku má v našej rodine narodeniny môj syn. A to bol konečne dôvod k tomu, aby som niečo upiekla. Okrem punčových rezov (recept nájdete TU) a medovej krémešky (TU) som upiekla aj tortu. 
Už som sa niekoľkokrát priznala, že zdobenie tort nie je moja obľúbená činnosť, ale aj napriek tomu ich pečiem  rada a zdobenie nepokladám až za také dôležité, veď sú len pre nás domácich, hlavne že všetkým chutia.  😊
Táto bola čokoládovo-orechová s piškótami a zdobená šľahačkou, moja improvizácia...😉



Suroviny na korpus: 6 vajec, 180 g práškového cukru, 50 ml vlažnej vody, 50 ml oleja, 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 12 PL mletých vlašských orechov.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 300 g čokolády na varenie, 1 PL práškového cukru, 100 g masla.

Postup: Na korpus som vyšľahala žĺtky s cukrom do peny, prilievala som postupne vodu a olej. Šľahala som do hustej bielej peny. Potom som vareškou zľahka primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným snehom z bielkov.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Príprava krému: Zohriala som smotanu, pridala som do nej nalámanú čokoládu a cukor. Miešala som na miernom plameni kým sa čokoláda nerozpustila a nezačala vrieť. Hneď som odstavila a zamiešala som maslo. Keď čokoládová hmota vychladla, odložila som ju do chladničky. Na druhý deň som prešľahala. 

Korpus som rozkrojila na dve časti. 
Spodnú časť som trochu ovlhčila uvareným vychladnutým čiernym čajom (môže sa pridať aj trochu umu). 
Natrela som krémom, uložila som okrúhle piškóty, tie som namáčala tiež do čaju, rozotrela som na ne  krém a prikryla druhou časťou korpusu. 
Nechala som si trochu krému aj na potretie vrchu torty. 

Nasekané vlašské orechy som na panvici opiekla s trochou kryštálového cukru. Získali trochu karamelovú chuť. Posypala som nimi vrch torty a po ozdobení šľahačkou aj zvyšok torty.
Šľahačku som urobila práškovú, podľa návodu na obale ale to už vie každý...


Pagáčiky s taveným syrom

Na blogu mám už niekoľko receptov na slané pagáčiky ale každý recept sa odlišuje hlavne množstvom použitých surovín. Viem, že sa dá z malej dávky urobiť prepočtom surovín aj veľká ale našla som tento recept ktorý  je z veľkého množstva surovín a tak som vedela, že bude pagáčikov veľa a to som potrebovala. 




Suroviny: 750 g hladkej múky, 2 Palmaríny (Smetol), 250 g taveného syra (použila som Syrokrém), 2 KL soli, 1 prášok do pečiva, 4 žĺtky, 200 g kyslej smotany, sezam na posypanie, vajíčko na potieranie.

Postup: Zo všetkých surovín (okrem sezamu) som vypracovala cesto. 
Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu 2 hodiny odpočívať. 
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 8 mm a vykrajovala som kolieska s priemerom 3,5 cm. 
Pagáčiky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 24 minút.

Pagáčiky sú veľmi chutné.