V chladničke tvaroh, v miske pár sliviek a černíc, chuť niečo upiecť...tu je výsledok...
Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 30 g droždia, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Hery.
Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru.
Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru.
Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 PL múky a droždia urobím kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ a cukor. V mlieku rozmiešam vajíčka a rozpustím si tuk. Keď kvások vykysne, prilejem ho k sypkým surovinám a prilievam mlieko a postupne aj vlažný tuk.
Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť.
Kým cesto kysne pripravím si plnku. Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam. Rozpolím slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy.
Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť.
Kým cesto kysne pripravím si plnku. Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam. Rozpolím slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy.
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, rozvaľkám a prenesiem do formy. Na jedno cesto dám tvarohovú plnku a vtlačím do nej černice - množstvo podľa chuti a na druhé cesto uložím rozpolené slivky a jabĺčka. Posypem vanilkovým cukrom a škoricou. Môže sa dať aj posýpka.
Koláče nechám ešte podkysnúť a pečiem. Pri teplote 175 stupňov 20 minút a potom dopekám pri 180 stupňoch 15 minút. Samozrejme čas je orientačný lebo každému môže rúra piecť inak.
Dobrú chuť!