Aj vy si dávate zamraziť bielky z vajíčok ak vám náhodou ostanú pri pečení alebo varení? Ja áno. A je to super vec. Keď ich potrebujem tak ich dám len von z mrazničky, pri izbovej teplote sa rýchlo rozmrazia a sú prirpavené na použitie. Ani s vyšľahaním nie je problém. Vyskúšajte.
Upratovala som mrazničku a zdalo sa mi, že v nej mám bielkov už akosi priveľa. Vybrala som nádobku s piatimi a urobila som tieto tyčinky.
Suroviny: 5 bielkov, 200 g kryštálového cukru, 100 g práškového cukru, štipka soli.
Krém: 2 vajcia, 120 g kryštálového cukru, 6 KL kakaa, 50 g čokolády na varenie (ak chcem krém výraznejší čokoládový ale nemusí byť), 150 g masla.
alebo
Krém II.: 150 ml mlieka, 5 žĺtkov, 2 PL polohrubej múky, 50 g kakaa, 50 g čokolády, 200 g masla, 150 g práškového cukru.
Tento krém je výhodnejšie robiť vtedy, keď nemáme bielky a treba použiť celé vajíčka, tak sa využijú aj bielky aj žĺtky.
Postup: Sneh sa robí nad parou, preto treba zvoliť vhodnú misku, ktorá sa môže položiť nad horúcu vodnú paru.
Bielky som najskôr rozšľahala v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh, kým nebol hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila z pary a prišľahala som ešte práškový cukor. To stačí už len chvíľu.
Bielky som najskôr rozšľahala v miske na nižšom stupni so štipkou soli do peny, prisypala som polovicu dávky kryštálového cukru a misku som položila nad paru. Šľahala som chvíľu a prisypala som zvyšok kryštálového cukru. Zvýšila som obrátky šľahača a šľahala som sneh, kým nebol hustý a lesklý. Trvalo mi to asi 8 minút. Potom som misku so snehom odložila z pary a prišľahala som ešte práškový cukor. To stačí už len chvíľu.
Plechy som si vyložila papierom na pečenie a zdobičkou som robila paličky. Rúru som vyhriala na 70 stupňov, zapla som ju na teplovzdušné pečenie, vložila som plechy a tyčinky som sušila 70-80 minút.
(pri použití obyčajného pečenia - vrch aj spodok, piecť pri teplote 90-100 stupňov)
Skúsila som či sú tyčinky dostatočne vysušené, rúru som vypla a nechala som plechy v nej kým nevychladla.
Pripravila som si krém, použila som prvý.
Krém: Tiež som šľahala nad parou. Do misky som dala vajíčka, cukor, kakao a šľahala som nad parou kým krém nezhustol.
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho).
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom.
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.
(Treba dávať pozor, aby nezačal cukornatieť, nešľahať príliš dlho).
Do horúceho krému som pridala ešte čokoládu a miešala som kým sa nerozpustila. Krém som odstavila a nechala vychladnúť. Vyšľahala som ho so zmäknutým maslom.
A už som len spájala vychladnuté tyčinky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára