Suroviny: 5 vajec, 130 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 130 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL kakaa.
Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 200 g čokolády na varenie, 3 PL práškového cukru.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 100 g masla - rozpustiť nad parným kúpelom.
Postup: Bielky som našľahala pri nižších otáčkach so štipkou soli do napenenia.
Postupne som prisýpavala cukor, zvýšila som otáčky šľahača a šľahala som kým nebol hustý lesklý sneh.
Po jednom som zašľahala žĺtky, striedavo s olejom - 1 žĺtok, 1 PL oleja...
Keď sa všetko spojilo, už len vareškou som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom.
Dno tortovej formy s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Vyliala som cesto a uhľadila. Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 35 minút.
Krém: Šľahačkovú smotanu som dala v kastróliku na sporák. Nasekala som do nej čokoládu a pridala cukor. Všetko som na miernom plameni miešala a zohrievala až do úplného rozpustenia čokolády a cukru. Keď sa hmota začala variť, odstavila som.
Vychladnutý kastrólik so šľahačkovo-čokoládovou hmotou som odložila do chladničky a na druhý deň som vyšľahala hustý krém.
Vychladnutý korpus som prekrojila, naplnila krémom, trochou krému som potrela aj vrch torty a poliala som čokoládovou polevou.
Tortu som už len dozdobila šľahačkou.
Evka, to zas môj muž je na sladké.
OdpovedaťOdstrániťOslávencovi prajem veľa zdravia a spokojnosti!
Pá
Ďakujem Danka, prianie odovzdané.
OdstrániťVyzerá úžasne ... úplne si viem predstaviť jej kakaovo - čokoládovú chuť ...
OdpovedaťOdstrániťEvi, niekedy upečiem , dík za recept ... L.
Ďakujem pekne a ak máš rada čokoládové tak vyskúšaj aj keď ty máš výborné recepty. Ahoj
OdstrániťEvka, čokoládové sú aj u môjho manžela obľúbené ;-) Krásne sa ti vydarila, chuť určite výborná
OdpovedaťOdstrániťZjedla sa :))) ďakujem za pochvalu Ivka. Ahoj
OdpovedaťOdstrániť