streda 13. mája 2020

Čokoládová fantázia

Recept na tento skutočne výborný koláč som našla na internete. 
Suroviny som si trochu upravila, z niektorých som ubrala a piekla som v tortovej forme. 

Jediné, čo sa mi na tomto koláči nepáčilo bolo to, že som mala veľmi tmavé cesto, ale to nebola chyba receptu ale moja. Použila som totiž nesprávne kakao, určite to poznáte a zistili ste, že je rozdiel vo farbe kakaa a aj tentokrát som zase zažila sklamanie. Horšie je, že ani neviem aká značka kakaa to bola, lebo vždy keď kakao kúpim, tak si ho vysypem do plechovej škatuľky. Nie vždy sa kakao tvári tmavé, až keď ho použijem do cesta alebo krému, vtedy sa naplno prejaví a nepríjemne prekvapí 😑

Výhodou receptu je, že sa rýchlo pripraví a koláč je  výrazne kakaovo-čokoládový.



Suroviny: 200 g múky (použila som polohrubú), 200 g cukru (dala som kryštálový), 16 g prášku do pečiva, 60 g kakaa, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 100 ml horúcej čiernej kávy.

Krém: uvediem najskôr množstvo, ktoré udával recept. Bol to koláč na menší plech ale ja som robila v tortovej forme s priemerom 26 cm, tak som si znížila množstvo surovín a aj tak bolo krému veľa.

700 ml šľahačkovej smotany (použila som 500 ml), 600 g čokolády s vyšším obsahom kakaa (dala som 400 g 45%-tnej čokolády), 300 g nutelovej nátierky (použila som 200 g).

Postup: Najskôr som si pripravila krém. 
Čokoládu som nalámala do smotany a za stáleho miešania na miernom plameni som ju rozpustila. Keď začala smotana  vrieť, tak som ju  odstavila. Hneď som primiešala aj nutelovú nátierku a keď hmota nebola už horúca,  odložila som do chladničky. 
Po pár hodinách krém stuhol. Mal sa ešte prešľahať, ale ja som to už nerobila len vareškou premiešala a dala na koláč.

Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín na cesto. Najskôr som zmiešala vareškou a potom som premiešala ponorným mixérom. 
Cesto som vyliala do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút. 
Hneď po upečení sa koláč poleje 50 ml mlieka. 
To som tiež vynechala ale natrela som ho salkom. Mala som otvorenú konzervu, tak som to využila 😊 A už len rozotrieť krém. Nakoniec som nastrúhala nugátovú čokoládu.

2 komentáre:

  1. Ahoooj moja "stratená" Evelina:)
    Vitaj doma:-)))

    Tak toto je výzva pre mňa,hop-čip tralala a bude cokoladova fantázia na svete ...

    A mám recept na víkendové pečenie.
    Ďakujem ti 101x

    Myslím na teba a dúfam,že sa ti darí ako najkrajšej v chotári...pa


    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj moja najvernejšia návštevníčka, taká som rada že si sa ozvala...veru som môj blog trochu zanedbala ale nebolo to našťastie z vážnych dôvodov, nič nové som dlho nepiekla ani nevarila, tak preto som nič nepridala, ale budem sa snažiť viac :-) Marienka, ak koláč vyskúšaš tak budem rada ak bude chutiť...Nech sa ti darí...papa

    OdpovedaťOdstrániť