Nerada mením niečo, čo už mám vyskúšané, ale v prípade receptov to neplatí. Prečo nevyskúšať aj iný recept, keď ich je toľko... Dnes som vymenila môj roky používaný recept na šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne recept TU za tento. Veru som to neoľutovala, lebo šišky boli výborné, vláčne a mäkkké ešte aj na druhý deň. 😋
Suroviny: 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 2 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 400 ml mlieka, 42 g droždia, 750 g hladkej múky špeciál, 4 PL umu, kôra z citróna a 1 KL citrónovej šťavy, štipka soli.
Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky som nechala vzísť kvások.
Kým kvások pracoval, do misky som dala žĺtky, vajíčko, práškový cukor, vanilínový cukor. Všetko som dobre vyšľahala metličkou do peny, pridala som aj citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec som zamiešala maslo.
K vajíčkovej hmote som priliala trochu mlieka, rum (um), pridala som vykysnutý kvások a múku.
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku.
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku.
Cesto som v miske prikryla a nechala kysnúť asi 30 minút, opäť som ho prepracovala a dala kysnúť.
Vykysnuté cesto som dala na dosku, zľahka rozvaľkala - nie na tenko asi na 1,5 cm hrúbku a vykrajovala som kolieska.
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť.
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť.
Do vyššieho kastróla som naliala olej, treba ho ozaj dosť, aby šišky v ňom plávali a nechala som ho dobre rozohriať.
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté.
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté.
Nepražiť na veľkom plameni aby nehoreli, radšej na strednom aby sa dobre prepiekli.
Šišky som vyberala na tácku - uložila som na ňu servitky aby vysali prebytočný tuk.
Do niektorých šišiek som pred vyprážaním vytlačila menším pomúčeným pohárikom zľahka jamku, aby som do nej mohla dať po vypražení lekvár alebo snehovú penu.
Snehová pena: 5 PL kryštálového cukru, 100 ml vody som v kastróli bez miešania varila asi 5 minút.
Medzitým som šľahala 4 bielka so štipkou soli, pridala som podľa chuti jahodový lekvár. Do snehovej peny som pomaly prišľahávala horúci cukrový sirup. Do tuha som vyšľahala.
Ahoj Evka! Ja veru šišky vôbec neviem urobiť, vždy ich mám také hutné, bez dier. Najviac mi chutili šišky mojej svokry, ale už 29 rokov som ich nejedla :-(
OdpovedaťOdstrániťAj ty už menej bloguješ, dúfam, že sa ti nestalo nič horšie, že len robíš niečo iné.
Maj sa fajn!
Pááá
Ahoj Danka, teším sa, že si nakukla...chodím na tvoj blog aj keď sú tvoje príspevky nie také pravidelné ako boli pred pár mesiacmi ale zato sú stále výborné...ja teraz nič nové nepečiem, začala som kváskova ale zatiaľ som len učnica :-) inak som v poriadku, verím že aj ty si v pohode. Nech sa máš dobre a všetko zlé nech ťa obchádza. Pa
OdpovedaťOdstrániť