štvrtok 19. decembra 2019


Kopec darčekov, čo srdce pohladia,
rodinu a priateľov, čo nikdy nezradia.
K bohatstvu krôčik a ku šťastiu skok.

Prajem všetkým pekné Vianoce a šťastný nový rok.






Z oblohy sa sypú hviezdičky, počuť už koledy z diaľky.
Zvestuje anjel maličký, nech sa Vám splní všetko, čo na Vianoce ste si priali.



Maslové mesiačiky s karamelom

Keď som objavila tento recept a upiekla podľa neho tieto mesiačiky hneď mi bolo jasné, že budú patriť medzi moje obľúbené. Voňavé maslové cesto spolu s karamelom, fantázia...





Suroviny: 2 vanilkové struky (nahrádzam ich 2 vanilkovými cukrami), 300 g hladkej múky, 50 g škrobovej múčky (Gustin-kukuričný škrob), 200 g masla, 100 g práškového cukru, štipka soli.

Karamel: 280 g kryštálového cukru, 90 g masla, 180 ml šľahačkovej smotany.

Postup: Zo surovín si vypracujem cesto. 
(Pri použití vanilkového struku, ten treba po dĺžke rozkrojiť a vyškrabať vanilkovú dreň).

Cesto je mäkké, preto si ho rozdelím na dve časti a rozvaľkávam ho tak, že ho položím na potravinovú fóliu (môže byť aj papier na pečenie), prikryjem ho fóliou a tak rozvaľkám.
Cesto rozvaľkám na hrúbku 4-5 mm a vykrajujem mesiačiky. Môže sa aj ozdobným radielkom nakrájať na tyčinky. 
Poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie, popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 12-15 minút.

Vychladnuté spájam krémom a namáčam do čokoládovej polevy.

Krém: V panvici nechám skaramelizovať cukor. Keď je už bledý karamel, cukor je rozpustený,  pridám maslo a smotanu. Chvíľu povarím. Odstavím a ešte do horúceho pridám plátok masla. Vlažným karamelom mesiačiky spájam. 

Mlynčekové paličky

Paličky môjho detstva...veľa rokov toto mlynčekové pečivo patrilo k našim vianočným, všetci traja súrodenci sme ho milovali aj keď bolo jednoduché. 
Som rada, že mlynčekové, ako sme ho doma volali, zachutilo aj mojim blízkym, upiekla  som im tieto paličky prvykrát vlani, tento rok som ich musela urobiť opäť.

Pečivo sa robí na mlynčeku na mäso a je potrebná, nazvala by som to šablona ktorá sa pripevní na prednú časť mlynčeka a cez zvolený vzor - otvor sa vytláča cesto. Z cesta sa môžu okrem paličiek robiť aj kolieska alebo akékoľvek tvary, najjednoduchšie sú ale paličky.  


Suroviny: 380 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 230 g masla, 1 vajce, 1 žĺtok, 100 g mletých orechov.

Postup: Vypracovať cesto a už len po kúskoch vytláčať cez mlynček. 
Piecť na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 14 minút.


Čokoládový likér


Na Vianoce nesmie chýbať váječný likér, aspoň u nás 😊. Tento rok bude zmena, urobila som čokoládový likér. Je mňamkový 😋

Výroba likéra je jednoduchá a rýchla

Do 250 ml šľahačkovej smotany som rozlámala 3 tyčinky čokoládky Kaštany, pridala som ešte 4 kocky mliečnej čokolády. Zohrievala som a miešala kým sa čokoláda nerozpustila. Chvíľu som povarila. Možno minútku, dve...
Čokoládovú zmes som nechala  vychladnúť a potom som zmiešala s 1 konzervou Salka.
Priliala som  pol litra Umu (Rumu 😉).
Všetko som ešte prešľahala ponorným mixérom a likér bol hotový. 

Už som len naliala do fľašky a s dcérou sme mohli "degustovať". 😊  

Fľaška na fotke nebola plná, ešte jedna takáto ale plná, je odložená na Vianoce, pekne v chlade zrie... 😄


Na zdravie!




Maslové kolieska (trvanlivé)

Maslo dáva cestu úplne inú chuť, lepšiu a voňavejšiu. Určite sa oplatí vyskúšať.


Suroviny: 500 g hladkej múky, 280 g masla, 90 g práškového cukru, kôra z pol citróna, 1 balíček vanilínového cukru, 1/2 KL prášku do pečiva, 4 žĺtky, 2-3 PL mlieka.

Postup: Všetky suroviny som zmiešala a vypracovala hladké cesto. 
Zabalila som ho do potravinovej fólie a nechala 4 hodiny v chlade. 
Potom som cesto rozvaľkala na 3-4 mm a vykrajovala kolieska. 
Uložené na plechu vystlanom papierom na pečenie som piekla pri teplote 170 stupňov.

Vychladnuté som spájala lekvárom. Najlepší je malinový alebo ríbezľový.