Robila som poriadok v mrazničke a objavila som balíček sliviek. Potešila som sa a hneď som si ich predstavila uložené na kysnutom ceste a posypané posýpkou. Mňam...
Suroviny: 400 g špaldová hladká múka, 60 g práškového cukru, 60 g masla, 1 vajce, 200-250 ml mlieka, 20 g droždia, soľ, slivky, mletý mak, škorica, cukor, vanilínový cukor.
Postup: Z droždia, vlažného mlieka (asi 100 ml), 1KL kryštálového cukru a 1 KL múky som nechala vzísť kvások.
Maslo som rozpustila. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, kvások. Prilievala som postupne mlieko a vlažné maslo.
Zo surovín som vypracovala vláčne cesto. Prikryté som nechala vykysnúť, opäť som ho prepracovala a nechala kysnúť.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na veľkosť plechu. Aby cesto veľmi nezvlhlo od sliviek, posypala som ho strúhankou.
Uložila som slivky, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom (slivky boli kyslejšie), vanilínovým cukrom, mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom a škoricou. Potom som posypala posýpkou.
Posýpku som urobila asi zo 100 g múky, 120 g masla, 100 g práškového cukru. Tiež si treba suroviny prispôsobiť aby vznikla drobivá zmes.
Koláč som nechala ešte podkysnúť a piekla som pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.
sobota 23. mája 2020
streda 13. mája 2020
Čokoládová fantázia
Recept na tento skutočne výborný koláč som našla na internete.
Suroviny som si trochu upravila, z niektorých som ubrala a piekla som v tortovej forme.
Jediné, čo sa mi na tomto koláči nepáčilo bolo to, že som mala veľmi tmavé cesto, ale to nebola chyba receptu ale moja. Použila som totiž nesprávne kakao, určite to poznáte a zistili ste, že je rozdiel vo farbe kakaa a aj tentokrát som zase zažila sklamanie. Horšie je, že ani neviem aká značka kakaa to bola, lebo vždy keď kakao kúpim, tak si ho vysypem do plechovej škatuľky. Nie vždy sa kakao tvári tmavé, až keď ho použijem do cesta alebo krému, vtedy sa naplno prejaví a nepríjemne prekvapí 😑
Výhodou receptu je, že sa rýchlo pripraví a koláč je výrazne kakaovo-čokoládový.
Suroviny: 200 g múky (použila som polohrubú), 200 g cukru (dala som kryštálový), 16 g prášku do pečiva, 60 g kakaa, 2 vajcia, 200 ml mlieka, 100 ml oleja, 100 ml horúcej čiernej kávy.
Krém: uvediem najskôr množstvo, ktoré udával recept. Bol to koláč na menší plech ale ja som robila v tortovej forme s priemerom 26 cm, tak som si znížila množstvo surovín a aj tak bolo krému veľa.
700 ml šľahačkovej smotany (použila som 500 ml), 600 g čokolády s vyšším obsahom kakaa (dala som 400 g 45%-tnej čokolády), 300 g nutelovej nátierky (použila som 200 g).
Postup: Najskôr som si pripravila krém.
Čokoládu som nalámala do smotany a za stáleho miešania na miernom plameni som ju rozpustila. Keď začala smotana vrieť, tak som ju odstavila. Hneď som primiešala aj nutelovú nátierku a keď hmota nebola už horúca, odložila som do chladničky.
Po pár hodinách krém stuhol. Mal sa ešte prešľahať, ale ja som to už nerobila len vareškou premiešala a dala na koláč.
Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín na cesto. Najskôr som zmiešala vareškou a potom som premiešala ponorným mixérom.
Cesto som vyliala do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Hneď po upečení sa koláč poleje 50 ml mlieka.
piatok 6. marca 2020
Šišky
Nerada mením niečo, čo už mám vyskúšané, ale v prípade receptov to neplatí. Prečo nevyskúšať aj iný recept, keď ich je toľko... Dnes som vymenila môj roky používaný recept na šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne recept TU za tento. Veru som to neoľutovala, lebo šišky boli výborné, vláčne a mäkkké ešte aj na druhý deň. 😋
Suroviny: 5 žĺtkov, 1 celé vajíčko, 2 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 150 g rozpusteného vlažného masla, 400 ml mlieka, 42 g droždia, 750 g hladkej múky špeciál, 4 PL umu, kôra z citróna a 1 KL citrónovej šťavy, štipka soli.
Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL hladkej múky som nechala vzísť kvások.
Kým kvások pracoval, do misky som dala žĺtky, vajíčko, práškový cukor, vanilínový cukor. Všetko som dobre vyšľahala metličkou do peny, pridala som aj citrónovú kôru a šťavu. Nakoniec som zamiešala maslo.
K vajíčkovej hmote som priliala trochu mlieka, rum (um), pridala som vykysnutý kvások a múku.
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku.
Vypracovala som cesto, mlieko som prilievala podľa potreby kým nebolo cesto príjemne mäkké a nelepilo sa na misku a ruku.
Cesto som v miske prikryla a nechala kysnúť asi 30 minút, opäť som ho prepracovala a dala kysnúť.
Vykysnuté cesto som dala na dosku, zľahka rozvaľkala - nie na tenko asi na 1,5 cm hrúbku a vykrajovala som kolieska.
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť.
Na čistej pomúčenej utierke som šišky nechala prikryté podkysnuť.
Do vyššieho kastróla som naliala olej, treba ho ozaj dosť, aby šišky v ňom plávali a nechala som ho dobre rozohriať.
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté.
Šišky som kládla do oleja vrchnou stranou dole, kastról som prikryla a pražila, potom som šišky pretočila na druhú stranu a dopražila som ich už odokryté.
Nepražiť na veľkom plameni aby nehoreli, radšej na strednom aby sa dobre prepiekli.
Šišky som vyberala na tácku - uložila som na ňu servitky aby vysali prebytočný tuk.
Do niektorých šišiek som pred vyprážaním vytlačila menším pomúčeným pohárikom zľahka jamku, aby som do nej mohla dať po vypražení lekvár alebo snehovú penu.
Snehová pena: 5 PL kryštálového cukru, 100 ml vody som v kastróli bez miešania varila asi 5 minút.
Medzitým som šľahala 4 bielka so štipkou soli, pridala som podľa chuti jahodový lekvár. Do snehovej peny som pomaly prišľahávala horúci cukrový sirup. Do tuha som vyšľahala.
piatok 14. februára 2020
Narodeninová torta
Ako prvý v roku má v našej rodine narodeniny môj syn. A to bol konečne dôvod k tomu, aby som niečo upiekla. Okrem punčových rezov (recept nájdete TU) a medovej krémešky (TU) som upiekla aj tortu.
Už som sa niekoľkokrát priznala, že zdobenie tort nie je moja obľúbená činnosť, ale aj napriek tomu ich pečiem rada a zdobenie nepokladám až za také dôležité, veď sú len pre nás domácich, hlavne že všetkým chutia. 😊
Táto bola čokoládovo-orechová s piškótami a zdobená šľahačkou, moja improvizácia...😉
Suroviny na korpus: 6 vajec, 180 g práškového cukru, 50 ml vlažnej vody, 50 ml oleja, 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 12 PL mletých vlašských orechov.
Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 300 g čokolády na varenie, 1 PL práškového cukru, 100 g masla.
Postup: Na korpus som vyšľahala žĺtky s cukrom do peny, prilievala som postupne vodu a olej. Šľahala som do hustej bielej peny. Potom som vareškou zľahka primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným snehom z bielkov.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Príprava krému: Zohriala som smotanu, pridala som do nej nalámanú čokoládu a cukor. Miešala som na miernom plameni kým sa čokoláda nerozpustila a nezačala vrieť. Hneď som odstavila a zamiešala som maslo. Keď čokoládová hmota vychladla, odložila som ju do chladničky. Na druhý deň som prešľahala.
Korpus som rozkrojila na dve časti.
Spodnú časť som trochu ovlhčila uvareným vychladnutým čiernym čajom (môže sa pridať aj trochu umu).
Natrela som krémom, uložila som okrúhle piškóty, tie som namáčala tiež do čaju, rozotrela som na ne krém a prikryla druhou časťou korpusu.
Nechala som si trochu krému aj na potretie vrchu torty.
Nasekané vlašské orechy som na panvici opiekla s trochou kryštálového cukru. Získali trochu karamelovú chuť. Posypala som nimi vrch torty a po ozdobení šľahačkou aj zvyšok torty.
Šľahačku som urobila práškovú, podľa návodu na obale ale to už vie každý...
Už som sa niekoľkokrát priznala, že zdobenie tort nie je moja obľúbená činnosť, ale aj napriek tomu ich pečiem rada a zdobenie nepokladám až za také dôležité, veď sú len pre nás domácich, hlavne že všetkým chutia. 😊
Táto bola čokoládovo-orechová s piškótami a zdobená šľahačkou, moja improvizácia...😉
Suroviny na korpus: 6 vajec, 180 g práškového cukru, 50 ml vlažnej vody, 50 ml oleja, 150 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 12 PL mletých vlašských orechov.
Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 300 g čokolády na varenie, 1 PL práškového cukru, 100 g masla.
Postup: Na korpus som vyšľahala žĺtky s cukrom do peny, prilievala som postupne vodu a olej. Šľahala som do hustej bielej peny. Potom som vareškou zľahka primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva striedavo s vyšľahaným snehom z bielkov.
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno som vystlala papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 180 stupňov 30 minút.
Príprava krému: Zohriala som smotanu, pridala som do nej nalámanú čokoládu a cukor. Miešala som na miernom plameni kým sa čokoláda nerozpustila a nezačala vrieť. Hneď som odstavila a zamiešala som maslo. Keď čokoládová hmota vychladla, odložila som ju do chladničky. Na druhý deň som prešľahala.
Korpus som rozkrojila na dve časti.
Spodnú časť som trochu ovlhčila uvareným vychladnutým čiernym čajom (môže sa pridať aj trochu umu).
Natrela som krémom, uložila som okrúhle piškóty, tie som namáčala tiež do čaju, rozotrela som na ne krém a prikryla druhou časťou korpusu.
Nechala som si trochu krému aj na potretie vrchu torty.
Nasekané vlašské orechy som na panvici opiekla s trochou kryštálového cukru. Získali trochu karamelovú chuť. Posypala som nimi vrch torty a po ozdobení šľahačkou aj zvyšok torty.
Šľahačku som urobila práškovú, podľa návodu na obale ale to už vie každý...
Pagáčiky s taveným syrom
Na blogu mám už niekoľko receptov na slané pagáčiky ale každý recept sa odlišuje hlavne množstvom použitých surovín. Viem, že sa dá z malej dávky urobiť prepočtom surovín aj veľká ale našla som tento recept ktorý je z veľkého množstva surovín a tak som vedela, že bude pagáčikov veľa a to som potrebovala.
Suroviny: 750 g hladkej múky, 2 Palmaríny (Smetol), 250 g taveného syra (použila som Syrokrém), 2 KL soli, 1 prášok do pečiva, 4 žĺtky, 200 g kyslej smotany, sezam na posypanie, vajíčko na potieranie.
Postup: Zo všetkých surovín (okrem sezamu) som vypracovala cesto.
Zabalila som ho do potravinovej fólie a odložila do chladu 2 hodiny odpočívať.
Potom som cesto rozvaľkala na hrúbku asi 8 mm a vykrajovala som kolieska s priemerom 3,5 cm.
Pagáčiky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 24 minút.
Pagáčiky sú veľmi chutné.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)